Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2017

Άσκηση: Βάδισμα έναντι τζόκινγκ

Άσκηση: Βάδισμα έναντι τζόκινγκ
Η πολλή άσκηση είναι περιττή, αν όχι επιβλαβής, ενώ αντίθετα ωφελεί, αν γίνεται με μέτρο. 

Προτιμάμε έντονη ή μέτρια άσκηση; Ποια είναι τα οφέλη του βαδίσματος στον οργανισμό και τι δείχνουν μελέτες για το τρέξιμο.





Για παράδειγμα το  βάδισμα, σύμφωνα με όλες τις μελέτες λειτουργεί ως "ασπίδα" για τον ανθρώπινο οργανισμό. Έχει διαπιστωθεί ότι  δυόμισι ώρες συνολικά την εβδομάδα περιορίζουν την πιθανότητα για καρδιοαγγειοπάθειες και ορισμένες μορφές καρκίνου. Επίσης, επηρεάζει θετικά βασικούς βιολογικούς δείκτες, όπως είναι η αύξηση της ευαισθησίας της ινσουλίνης.
Αποτέλεσμά της είναι να βελτιώνεται η ρύθμιση του σακχάρου στους διαβητικούς. Το ίδιο ισχύει και για το τρέξιμο. Μάλιστα, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το τζόκινγκ έχει καλύτερα αποτελέσματα από το απλό βάδισμα αφού χαρίζει περισσότερα χρόνια ζωής. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να βγούμε στους δρόμους και στα άλση και να τρέχουμε σαν ...πρωταθλητές; Όχι λένε οι ειδικοί. Ακόμα και το τρέξιμο έχει τον τρόπο του για να επωφεληθούμε από τα ευεργετήματα που προσφέρει.
Μελέτες που έχουν γίνει διαπίστωσαν ότι όσοι έκαναν τζόκινγκ «με το μαλακό», είχαν τον μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Οι μανιακοί με το τζόκινγκ είχαν ίδια πιθανότητα να πεθάνουν πρόωρα, με όσους προτιμούσαν... τον καναπέ. Και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία οι άνθρωποι του καναπέ που κάθε χρόνο χάνουν την ζωή τους εξαιτίας του δεν είναι και λίγοι. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, θεωρείται υπεύθυνη για περίπου 2,5 εκατομμύρια θανάτους τον χρόνο. Το να εξομοιώνεται-ως προς το αποτέλεσμα η υπερβολική άθληση με την ...ακινησία πρακτικά σημαίνει ότι η έντονη άσκηση δεν καθιστά τους αθλούμενους άτρωτους.
Αντίθετα, κουράζει και γερνά την καρδιά και τα αγγεία. Επιστημονικά αυτό εκφράζεται με τον όρο «αρνητική αναδιαμόρφωση του καρδιοαγγειακού συστήματος». Η υπερβολική άσκηση, σε επίπεδο πρωταθλητισμού, πέραν της έντονης βραδυκαρδίας, προκαλεί υπερτροφία και καταπόνηση του μυοκαρδίου, έτσι ώστε ο άνθρωπος  στη μέση ηλικία της ζωής του πολλές φορές να αντιμετωπίζει περισσότερα καρδιαγγειακά προβλήματα συγκριτικά με τον μη αθλούμενο. Έτσι, οι έντονα αθλούμενοι δεν προστατεύονται εξίσου με τον απλά ασκούμενο, αλλά βρίσκονται μάλλον σε μειονεκτική θέση.


Δεν υπάρχουν σχόλια: