Πριν από τις Γενικές Συνελεύσεις των συστημικών τραπεζών αναμένεται να προχωρήσουν οι αλλαγές. Περί τα 20 μέλη του ΔΣ αναμένεται να αλλάξουν, με βάση τα κριτήρια που έχουν τεθεί.
Περισσότερο από το 1/3 των μελών των ΔΣ των τεσσάρων μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών θα αντικατασταθούν τις επόμενες εβδομάδες, λόγω της αναμόρφωσης του τραπεζικού κλάδου.
Περίπου 20 από τα 55 μέλη των ΔΣ των τεσσάρων τραπεζών είναι πιθανό να αποτύχουν στα «τεστ» καταλληλόλητας (fit and proper) που διεξάγει το ΤΧΣ, με τη στήριξη των πιστωτών, σύμφωνα με δύο ανώτατους Έλληνες αξιωματούχους.
Oι αξιολογήσεις αποτελούν ένα τμήμα της προσπάθειας να εφαρμοστούν νέααυστηρά κριτήρια για τον τρόπο επιλογής των ΔΣ σε Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank.
O στόχος είναι να αυξηθεί ο επαγγελματισμός και να βελτιωθεί η εταιρική διακυβέρνηση μέσω του «κοψίματος» των δεσμών μεταξύ κορυφαίων τραπεζών, υπουργών και ισχυρών ομίλων, ένα σύστημα που είναι γνωστό ως διαπλοκή.
Τα τεστ είναι επίσης μια κίνηση πρόληψης από την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να τοποθετήσει τους δικούς του ανθρώπους στα ΔΣ των τραπεζών, σε συνάφεια με την πολιτική κρατικοποίησης της οικονομίας.
«Ακόμα και αν η κυβέρνηση προωθήσει τους ανθρώπους της για ορισμένες από αυτές τις θέσεις, θα είναι δύσκολο για αυτούς τους υποψηφίους να περάσουν τον έλεγχο καταλληλόλητας, ανέφερε ανώτατος τραπεζίτης.
Tο σημαντικότερο «θύμα» πιθανώς να είναι η Λ. Κατσέλη, μη εκτελεστική Πρόεδρος της Εθνικής, που διορίστηκε σε αυτή τη θέση πριν από ένα χρόνο.
Η πολιτική καριέρα της Λ. Κατσέλη -υπηρέτησε ως υπουργός Οικονομικών το 2009-2011 πριν ιδρύσει το δικό της κόμμα- παραβιάζει τον κανόνα πολιτικής «αποχής» για τέσσερα έτη.
Οι Ν. Καραμούζης, μη εκτελεστικός πρόεδρος της Eurobank, Δ. Μαντζούνης CEO της Alpha αλλά και ο Μ. Σάλλας, μη εκτελεστικός πρόεδρος της Πειραιώς, βρίσκονται επίσης στο μικροσκόπιο.
Ο Αρ. Ξενόφως, CEO του ΤΧΣ, αρνήθηκε να επιβεβαιώσει πόσοι θα αποτύχουν στους ελέγχους, τα αποτελέσματα των οποίων θα ανακοινωθούν τον επόμενα μήνα.
Ο ίδιος πρόσθεσε: «Προχωρούμε με ποιοτική προσέγγιση για τις αξιολογήσεις. Η σύνθεση, οι ικανότητες και η δυναμική του ΔΣ, όλα αυτά έχουν τη σημασία τους».
«Πρέπει να εξετάσουμε αν το Δ.Σ. έχει το σωστό μίγμα, δεδομένων των σημερινών οικονομικών συνθηκών και τη στρατηγική της τράπεζας; Για παράδειγμα στην εκκαθάριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και στις προκλήσεις της ελληνικής οικονομίας».
Η Spencer Stuart, μια αμερικανική εταιρεία επιλογής στελεχών, λειτουργεί ως σύμβουλος και ηγείται της αναζήτησης αντικαταστατών. Τα νέα στελέχη πρέπει να έχουν τουλάχιστον 15ετή τραπεζική εμπειρία εκτός Ελλάδος και να έχουν διακόψει τις σχέσεις με τον ελληνικό χρηματοπιστωτικό κλάδο τουλάχιστον μια δεκαετία πριν.
Μεγάλη προσοχή θα υπάρξει για τους επικεφαλής των επιτροπών διαχείρισης ρίσκου, ελέγχων και αμοιβών, είπε ο κ. Ξενόφως.
Τα νέα Διοικητικά Συμβούλια αναμένεται να ανακοινωθούν πριν τις ετήσιες Γενικές Συνελεύσεις των τεσσάρων τραπεζών τον Ιούνιο.
Αναλυτές λένε ότι η εκκαθάριση μελών Δ.Σ. με πολύχρονη παρουσία είναι απαραίτητη, αν πρόκειται το χτυπημένο χρηματοπιστωτικό σύστημα να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών.
Ο Ανδρέας Κούτρας, σύμβουλος της Valere Capital, είπε: «Αν δεν φύγει η παλιά φρουρά και δεν υπάρξει σοβαρή αναμόρφωση της διακυβέρνησης, δεν μπορείτε να περιμένετε έναν αξιόπιστο υψηλόβαθμο τραπεζίτη από το εξωτερικό να συνδέσει το όνομά του με μια ελληνική τράπεζα».
Οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες έχουν καθυστερήσει να αντιμετωπίσουν το αυξανόμενο απόθεμα από μη εξυπηρετούμενα δάνεια κατά τη διάρκεια της εξαετούς ύφεσης. Τα NPL τώρα αντιστοιχούν σε πάνω από το μισό του χαρτοφυλακίου τους.
Παρότι σήκωσαν πάνω από 7 δισ. ευρώ κεφαλαίων πέρυσι, οι ελληνικές τράπεζες έχουν έλλειψη ρευστότητας. Από την απόσυρση καταθέσεων 40 δισ. ευρώ πέρυσι, λιγότερα από 5 δισ. ευρώ επέστρεψαν.Οι προβλέψεις παραμένουν υψηλές και μεγάλο ποσοστό αναδιαρθρωμένων δανείων «κοκκίνισε» πέρυσι καθώς η κατάσταση στην οικονομία χειροτέρεψε.
Μια ξεχωριστή ανάλυση της διακυβέρνησης των ελληνικών τραπεζών διεξάγεται από την ΕΚΤ υπό τον SSM. Ο τελευταίος ολοκληρώνει την αξιολόγηση του Δ.Σ. του ΤΧΣ, το οποίο αρχικά εγκρίθηκε από την Κομισιόν και το ΔΝΤ, τους βασικούς δανειστές της χώρας μαζί με την ΕΚΤ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου