του Αλέξανδρου Γιατζίδη, M.D., medlabnews.gr
Από το κρύο του χειμώνα, περνάμε ξαφνικά στις ζέστες που θυμίζουν πιο πολύ καλοκαίρι παρά άνοιξη. Αυτή η απότομη αλλαγή από τη μια μας δίνει την ευχαρίστηση να βγούμε να χαρούμε τον ήλιο αλλά από την άλλη, η απότομη μεταβολή, μας κάνει να ξεχνάμε ότι ο ήλιος πάντα, όλες τις εποχές, μπορεί να βλάψει το δέρμα μας και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Γι' αυτό χρειάζεται πολύ καλή προστασία για να μην πάθουμε ηλιακό έγκαυμα.
Όλοι μας γνωρίζουμε τις βλαβερές συνέπειες που μπορεί να έχει η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο.
Βραχυπρόθεσμα ξηραίνει το δέρμα, προκαλούνται δυσχρωμίες, εφηλίδες, ηλιακές φακές ή
και «σπυράκια» από τον ήλιο που είναι ένα είδος φωτοαλλεργίας. Επίσης «πέφτει» η άμυνα του οργανισμού μας και αναζωπυρώνονται φλεγμονές όπως ο επιχείλιος έρπητας, καθώς και γινόμαστε επιρρεπείς σε νέες.
Μακροπρόθεσμα λόγω της καρκινογενετικής δράσης της υπεριώδους ακτινοβολίας που δρα αυξητικά, κινδυνεύουμε από προκαρκινικές βλάβες (ακτινικές υπερκερατώσεις) αλλά και καρκίνο του δέρματος με επικινδυνότερο το μελάνωμα. Τέλος ο ήλιος γερνάει το δέρμα γιατί καταστρέφει αργά αλλά σίγουρα το κολλαγόνο του δέρματος με αποτέλεσμα το φωτοεκτεθειμένο δέρμα να έχει εκτός από ρυτίδες και έντονη (και πρώιμη) χαλάρωση.
Γι’αυτό πολύ σημαντική είναι η χρήση αντηλιακού. Το αντηλιακό προστατεύει το δέρμα μας από τα εγκαύματα που προκαλεί ο ήλιος, την φωτογήρανση (κατάσταση η οποία προκαλείται από τις UVA ακτίνες με αποτέλεσμα την πρόωρη γήρανση της επιδερμίδας), τον καρκίνο του δέρματος και την αφυδάτωση.
Ιδιαίτερα αυτές τις μέρες της άνοιξης, μπορεί να ξεχαστούμε στον ήλιο. Όμως δεν μας ξεχνά ο ήλιος, ούτε βέβαια έχουμε κανένα συμβόλαιο που λέει ότι μόνο στις παραλίες κάνει ζημιά στο δέρμα μας. Μην ξεγελιέστε από την εποχή.
Και μην ξεχνάτε:
• Αποφεύγετε την έκθεση στον ήλιο μεταξύ 12 το μεσημέρι και 4 το απόγευμα, τις ώρες δηλαδή που οι ακτίνες του ήλιου είναι κάθετες και ισχυρές.
• Χρησιμοποιείτε πάντα αντηλιακό με δείκτη προστασίας κατάλληλο για τον τύπο του δέρματος σας.
• Απλώνετε το αντηλιακό σε στεγνό δέρμα, για να απορροφάται καλύτερα.
Και αν μαζί με την βόλτα σας κάνετε και μπάνιο
• Φοράτε αντηλιακό και όταν βρίσκεστε μέσα στη θάλασσα, καθώς οι ακτίνες του ήλιου διαπερνούν το νερό.
• Ανανεώνετε το αντηλιακό σας ανά τακτά χρονικά διαστήματα, και κυρίως κάθε φορά που ιδρώνετε ή βουτάτε στη θάλασσα.
• Αντηλιακό χρειάζεστε και όταν βρίσκεστε κάτω από την ομπρέλα θαλάσσης, αφού οι ακτίνες του ήλιου αντανακλώνται στην άμμο.
• Αν έχετε ήδη μαυρίσει,μπορείτε να επιλέξετε αντηλιακό με χαμηλότερο δείκτη, αλλά όχι να πάψετε εντελώς να το χρησιμοποιείτε.
Και φυσικά δώστε ιδιαίτερη προσοχή σε κάθε αλλοίωση του δέρματος σας.
Αν μια ελιά έχει αλλάξει σχήμα, μέγεθος, χρώμα, προκαλεί φαγούρα, πόνο, είναι πρησμένη ή έχει ματώσει ή εκκρίνει υγρό, θα πρέπει οπωσδήποτε να ελεγχθεί από τον γιατρό.
Τέλος καλό είναι να θυμηθείτε να κάνετε χαρτογράφηση των σπίλων του σώματός σας. Η Χαρτογράφηση Σπίλων, με τη μέθοδο της Ψηφιακής Δερματοσκόπησης, αυτή την στιγμή αποτελεί το ΠAΠ-TEΣT του δέρματος. Είναι μία εξαιρετικά σημαντική εξέταση για οποιονδήποτε έχει σπίλους ώστε να υπάρχουν καταγεγραμμένες εικόνες των ελιών (αποθηκεύονται στο μηχάνημα αλλά δίδονται και στον ασθενή) και να μπορούν να εντοπιστούν οποιεσδήποτε μεταβολές. Το Ψηφιακό Δερματοσκόπιο είναι η πιο εξειδικευμένη και αξιόπιστη συσκευή για τη διάγνωση του Καρκίνου του Δέρματος.
Read more: http://medlabgr.blogspot.com/2016/04/scincancer-sunburn.html#ixzz46AHRfTqE
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου