Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015

Παγκόσμια Τράπεζα: "Ρίχνει" 300 εκατ. ευρώ στην ανακεφαλαιοποίηση των Ελληνικών τραπεζών

Παγκόσμια Τράπεζα: "Ρίχνει" 300 εκατ. ευρώ στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών


Να συμμετάσχει στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών με 300 εκατ. ευρώ αποφάσισε η Παγκόσμια Τράπεζα, κατανέμοντας το συγκεκριμένο ποσό και στις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Η συμμετοχή αυτή θα γίνει μέσω του IFC (International Finance Corporation), ο οποίος αποτελεί επενδυτικό βραχίονα της τράπεζας. Το ύψος της συμμετοχής οριστικοποιήθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του διεθνούς οργανισμού.

Όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος της IFC Δημήτρης Τσιριγκάνοςη συμμετοχή στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών εντάσσεται στο πλαίσιο της διεύρυνσης της συνεργασίας του ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας με την Ελλάδα και έχει ως κύριο στόχο όχι τόσο την κάλυψη κάποιου σημαντικού μέρους των αναγκών σε κεφάλαια αφού ούτως ή άλλως τα χρήματα που θα διατεθούν δεν είναι πολλά αλλά πρωτίστως στοχεύει στη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης προς τη διεθνή επενδυτική κοινότητα καθώς ένας οργανισμός με το κύρος της World Bank δίνει θετική ψήφο στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Προφανής στόχος της απόφασης είναι να κινητοποιηθούν και να προσελκυσθούν ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια ώστε να έχει επιτυχία η διαδικασία. Πάντως, όπως πρόσθεσε ο ίδιος, καθοριστική για την επιτυχία της ανακεφαλαιοποίησης θα είναι η επίτευξη συμφωνίας για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Να σημειωθεί ότι κάποιοι συνέδεσαν τη συμμετοχή της Παγκόσμιας Τράπεζας στην ανακεφαλαιοποίηση με τα σενάρια ότι θα μπορούσε να αντικαταστήσει το ΔΝΤ στη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.

Την πρόθεσή του συμμετοχή στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είχε προαναγγείλει από χτες το κλιμάκιο της Παγκόσμιας Τράπεζας που επισκέπτεται την Αθήνα, κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον υπ. Οικονομίας, Γ. Σταθάκη.

Εκτός από την εισφορά κεφαλαίων, η Παγκόσμια Τράπεζα είναι πρόθυμη να προσφέρει και τεχνοκρατική βοήθεια. Συγκεκριμένα, αναμένεται να διενεργήσει μελέτη για την ανταποδοτικότητα του φορολογικού συστήματος, αλλά και για την αντιμετώπιση των "κόκκινων" δανείων.





καλά ..πόσα θα ρίξουμε ακόμα; τι πηγάδι δίχως πάτο είναι αυτό ;

Δεν υπάρχουν σχόλια: