Προτάσεις για τη δημιουργία «μίνι» ζώνης Σένγκεν, από την οποία θα αποκλειστούν χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Πολωνία συζητήθηκαν χθες στο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών στις Βρυξέλλες. Οι προτάσεις, που υποβλήθηκαν από την Ολλανδία, προσέκρουσαν στις αντιρρήσεις της Γερμανίας, αλλά κατέστησαν εμφανείς τις όλο και μεγαλύτερες πιέσεις που ασκούνται στη ζώνη ελεύθερης κυκλοφορίας.
Για την ώρα, τα συμφωνηθέντα σχέδια μεταρρυθμίσεων αφορούν
τα εξωτερικά σύνορα της ζώνης Σένγκεν. «Η ευρωπαϊκή επιτροπή συμφώνησε να παρουσιάσει ώς τα τέλη του χρόνου σχέδιο μεταρρύθμισης του κώδικα συνόρων της ζώνης Σένγκεν, ώστε στα εξωτερικά σύνορα της ζώνης να διενεργούνται συστηματικοί και υποχρεωτικοί έλεγχοι για όλους τους ταξιδιώτες, περιλαμβανομένων όσων έχουν δικαίωμα ελεύθερης μετακίνησης» δήλωσε χθες ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Μπερνάρ Καζνέβ μετά τη σύνοδο των υπουργών. Δηλαδή, κατά την επιστροφή στη ζώνη Σένγκεν από χώρες εκτός αυτής, δεν θα υπάρχουν δύο σειρές ελέγχου, μία για κατόχους διαβατηρίων Σένγκεν (που συχνά δεν ελέγχονται) και μία για τους λοιπούς, αλλά όλοι θα υφίστανται τους ίδιους ελέγχους και τις ίδιες καθυστερήσεις.
Αυτό είναι πταίσμα μπροστά στις καθυστερήσεις που ήδη σημειώνονται σε σύνορα εντός της ζώνης Σένγκεν, λόγω της προσωρινής αναστολής ισχύος της συνθήκης μεταξύ Γαλλίας-Βελγίου, Γαλλίας-Λουξεμβούργου, Γερμανίας-Αυστρίας και Δανίας-Σουηδίας. Κάποιες από αυτές τις έκτακτες αναστολές έχουν στόχο τον έλεγχο των προσφυγικών ροών και άλλες τον έλεγχο της τρομοκρατίας.
Τη μόνιμη κατάργηση της ελεύθερης μετακίνησης, που είναι ένα από τα πιο ορατά επιτεύγματα της ευρωπαϊκής ενοποίησης, ζητούν αντιμεταναστευτικά κόμματα παντού στην Ευρώπη, από το UKIP της Βρετανίας (που δεν βρίσκεται στη Σένγκεν) ώς το Εθνικό Μέτωπο της Γαλλίας και το Κόμμα της Ελευθερίας της Ολλανδίας.
Η ολλανδική πρόταση για «μίνι Σένγκεν» που θα περιλαμβάνει μόνο τις χώρες Μπενελούξ, τη Γερμανία και τη Γαλλία, διατυπώθηκε υπό την πίεση αυτή.
«Οι Ολλανδοί πρότειναν να περιοριστεί η συνθήκη του Σένγκεν μόνο σε μία μικρή μερίδα χωρών» έγραψε χθες στο περιοδικό Spiegel ο Βόλφγκανγκ Μίνχαου.
«Αναστέλλοντας την ισχύ της συνθήκης, μπορεί κανείς να δημιουργήσει τετελεσμένα. Παράλληλα με την αναστολή, θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια (μικρότερη) ζώνη ελεύθερης μετακίνησης έξω από τα πλαίσια των ευρωπαϊκών συνθηκών. Η μοναδική ελπίδα για το μέλλον της Ε.Ε. είναι η μετατροπή της σε κοινότητα δύο ταχυτήτων, αφού η Ε.Ε. των 28 έχει αναλάβει πολύ περισσότερα από όσα μπορεί να διεκπεραιώσει - ευρώ, Ουκρανία, Συρία, πρόσφυγες, τρομοκρατία. Μόνο ο πυρήνας μπορεί να φέρει όλες αυτές τις προκλήσεις εις πέρας. Η πρόταση της Ολλανδίας δεν είναι επεξεργασμένη εις βάθος, γιατί δεν είναι τόσο απλό να αλλάξει κανείς τη Σένγκεν. Αλλά δεν θα την αγνοούσα, γιατί η Σένγκεν έχει αποτύχει. Οφείλουμε να σκεφτούμε εναλλακτικές» καταλήγει ο Γερμανός αναλυτής.
Πηγή: kathimerini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου