Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

Τουλάχιστον 1.400 ναυάγια στο βυθό των ελληνικών θαλασσών





Ο βυθός των ελληνικών θαλασσών με 1.400 καταγεγραμμένα ναυάγια (αρχαία, ρωμαϊκά, βυζαντινά και άλλα πιο πρόσφατα), είναι το μεγαλύτερο «μουσείο» του κόσμου.

Αν σε αυτά προσθέσει κανείς και τους καταβυθισμένους οικισμούς της αρχαιότητας, τότε έχει μπροστά του ένα τεράστιο πολιτιστικό απόθεμα, που θα μπορούσε αν αξιοποιηθεί να αποφέρει τεράστια έσοδα στο ελληνικό κράτος. Άνθρωποι που γνωρίζουν εξαιρετικά καλά τα δεδομένα του καταδυτικού τουρισμού υποστηρίζουν ότι θα υπήρχαν εύποροι μανιώδεις του σπορ που θα μπορούσαν να πληρώσουν χιλιάδες ευρώ για βουτιές σε βυθισμένα σκαριά.

Για να πάρει κανείς μια γεύση από τις τεράστιες δυνατότητες στον τομέα αυτό, αρκεί να σκεφτεί ότι σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, υπάρχουν περίπου 25.000.000 πιστοποιημένοι αυτοδύτες σε ολόκληρο τον κόσμο. Εξ αυτών τα περίπου 4.000.000 ζουν στην Ευρώπη και το 70% επιλέγει συνήθως κάποιο μεσογειακό προορισμό για να καταδυθεί.

Παρά το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμιά συντονισμένη προσπάθεια, βλέπουμε ορισμένα μεμονωμένα παραδείγματα που αποδεικνύουν ότι αν υπήρχε η πολιτική βούληση να γίνει αυτό το θέμα προτεραιότητα, η θετική δημοσιότητα, αλλά και το οικονομικό όφελος θα ήταν εγγυημένο. Και αυτό, γιατί δεν χρειάζεται τρομερή υποδομή, αλλά κυρίως εξειδικευμένο προσωπικό.


Πριν από λίγες ημέρες, έγινε γνωστό ότι μια άλλη ομάδα που αποτελείται από Έλληνες αρχαιολόγους της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, αλλά και Αμερικανούς, εντόπισε μέσα σε 15 μόλις ημέρες 22 ναυάγια κοντά στους Φούρνους. Το πιο παλιό χρονολογείται στους αρχαϊκούς χρόνους, κοντά στον 6ο αιώνα π.Χ και το πιο πρόσφατο στον 18ο αιώνα μ.Χ. Οι υπεύθυνοι δηλώνουν ότι θα μπορούσε να δημιουργηθεί στην περιοχή ένα υποβρύχιο αρχαιολογικό πάρκο, καθώς τα σκαριά είναι σε διαφορετικά βάθη και προσφέρονται για καταδύσεις.

Το ζήτημα των αρχαιολογικών πάρκων φαίνεται να προχωρά με πολύ αργά βήματα. Ήδη υπάρχουν σχέδια που ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί για να γίνουν τα πρώτα τρία στην ελληνική επικράτεια. Με κοινή υπουργική απόφαση που υπεγράφη το 2013 ορίστηκαν τρία σημεία σε Μεθώνη, Αλόννησο και Παγασητικό.

Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τους πιστοποιημένους αυτοδύτες παρουσιάζουν και οι καταβυθισμένοι οικισμοί, που συνήθως βρίσκονται σε μικρό βάθος. Οι πιο γνωστοί βρίσκονται στη νότια Πελοπόννησο: η προϊστορική πόλη της Μεθώνης, το Παυλοπέτρι και τα Πλύτρα στη Λακωνία.



Καλά νέα έρχονται από το λιμάνι του Πειραιά, καθώς μέχρι το 2017 ή το 2018 κτήριο – αποθήκη σιτηρών της δεκαετίας του ’30 θα μετατραπεί σε Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων όπου θα υπάρχουν αντικείμενα που έχουν ανασυρθεί από το βυθό και χρονολογούνται από την αρχαιότητα μέχρι και τις ημέρες μας. Είναι η πρώτη φορά που δημιουργείται στην Ελλάδα, εκθεσιακός χώρος, αφιερωμένος αποκλειστικά στις υποβρύχιες έρευνες και θα βγουν από τις αποθήκες χιλιάδες ευρήματα που δεν είχαν ως σήμερα δει το φως της δημοσιότητας.

Πηγή: www.kerdos.gr

Φωτορεαλιστικές απεικονίσεις: www.piraeusculturalcoast.org.gr
Χάρτες: www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: