Διάσταση απόψεων καταγράφεται μεταξύ κυβέρνησης και εκπροσώπων των δανειστών για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων και την αναμόρφωση του νόμου Κατσέλη, όπως φάνηκε στην πρώτη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη. Ενδεικτικό της εμπλοκής ότι το θέμα παραπέμπεται σε νέο ραντεβού με τον υπουργό την Πέμπτη το πρωί.
Οι δανειστές φέρονται να θέτουν πολύ αυστηρά κριτήρια για την προστασία των δανειοληπτών, με την κυβέρνηση να τα απορρίπτει, καθώς έτσι θα μείνουν απροστάτευτα πολλά υπερχρεωμένα νοικοκυριά κινδυνεύοντας να βγει το σπίτι τους στο σφυρί.
Οι δανειστές, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, προτείνουν η αντικειμενική αξία της κατοικίας για όσους εντάσσονται στο νόμο Κατσέλη να μην υπερβαίνει τις 120 χιλιάδες ευρώ, με το εισοδηματικό κριτήριο να προσεγγίζει τις 12.000 ευρώ, δηλαδή τα όρια της φτώχειας.
Από την πλευρά της, η ελληνική πλευρά επιμένει η αντικειμενική αξία της κατοικίας να είναι στις 300 χιλιάδες ευρώ, το εισοδηματικό κριτήριο στις 35 χιλιάδες ευρώ, ενώ το σύνολο των οφειλών να μην ξεπερνά τις 250 χιλιάδες ευρώ.
Η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι με αυτήν την πρότασή της θα δοθεί κάλυψη στο 88% των υπερχρεωμένων νοικοκυριών που δυνάμει εντάσσονται στο νόμο Κατσέλη ή έχουν ήδη ενταχθεί.
Την ίδια ώρα, πηγές του υπουργείου αναφέρουν ότι δεν θα υπάρξει άλλη γενική ρύθμιση για προστασία της πρώτης κατοικίας, πέραν από αυτή που θα περιλαμβάνεται στον αναθεωρημένο νόμο Κατσέλη.
Διαφωνία υπάρχει όμως με τους εκπροσώπους των δανειστών και σε ότι αφορά την συνολική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Το κουαρτέτο ζητά την πώλησή τους σε funds, κάτι που η ελληνική πλευρά φέρεται διατεθειμένη να δεχθεί μόνο για τα επιχειρηματικά δάνεια.
Τούτων δοθέντων, το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των «κόκκινων δανείων», θέμα που επείγει δεδομένης της πίεσης του χρόνου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, (πρέπει να έχει γίνει έως το τέλος του έτους) θα βρεθεί στο επίκεντρο της νέας συνάντησης του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους εκπροσώπους των θεσμών την Πέμπτη το πρωί.
Η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ στο επίκεντρο
Τη σημερινή (Τετάρτη) πρώτη συνάντηση των δύο πλευρών απασχόλησε κυρίως η εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ για το γάλα, το ψωμί, τις εκπτώσεις και η περαιτέρω μείωση της γραφειοκρατίας στην αδειοδότηση των επιχειρήσεων -όλα τα θέματα τα οποία διευθετούνται από το υπουργείο.
Σε ότι αφορά στην κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του έτους, αναφέρθηκε από την ελληνική πλευρά ότι αναμένεται η απόφαση από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Για τις ρυθμίσεις της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ για τα ποτά και τα πετρελαιοειδή δεν έχει οριστεί χρόνος εφαρμογής διότι πρέπει να προηγηθούν μελέτες.
Σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων, η προτεινόμενη από την κυβέρνηση ΚΥΑ φαίνεται να γίνεται δεκτή από τους δανειστές.
Συγκεκριμένα η ΚΥΑ θα προβλέπει τη δυνατότητα συμμετοχής μη φαρμακοποιού στο μετοχικό κεφάλαιο του φαρμακείου χωρίς όμως να είναι ο αποκλειστικός μέτοχος.
1 σχόλιο:
τους πιστευετε?βαρατε μεκαι ας κλαιω ειναι οι λοποδυτες.
Δημοσίευση σχολίου