Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014

Σφαλιάρα... Ραφηνάτη Καραμανλικιά


σφαλιαρα, καραμανλικια, ραφηνατη, σαμαραςΝα περιορίσει τον φόβο για πολιτικό Αρμαγεδδώνα, ο οποίος έχει κυριεύσει τους βουλευτές του μπροστά στο ενδεχόμενο πρόωρου στησίματος της κάλπης, επιχειρεί ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος διαπίστωσε ότι η κυβέρνησή του κινδυνεύει με πολιτικό ατύχημα. Δεν ήταν τόσο οι διαφωνίες για τον ΕΝΦΙΑ που τρομοκράτησαν τον επιτελείο του Σαμαρά όσο η δυναμική που αποκτούσε το σενάριο των πρόωρων εκλογών από τη διαρροή Καραμανλή για επίσπευση της προεδρικής εκλογής.

Ο Σαμαράς, αν και μονίμως απών από το Κοινοβούλιο, υποχρεώθηκε να πάει στο καφενείο της Βουλής για κουβέντα με τους βουλευτές του την Τρίτη το βράδυ, αφού είδε εν τω μεταξύ ότι το περιβάλλον γινόταν χειρότερο λόγω των εξαγγελιών Τσίπρα, οι οποίες άγγιζαν και τα χαμηλά και μεσαία στρώματα του πληθυσμού, αλλά και λόγω της επιμονής Βενιζέλου για αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Ο Σαμαράς ελπίζει ότι θα καταφέρει να φτάσει έως τον Νοέμβριο, οπότε αναλαμβάνει ο Γιούνκερ και επισήμως τα ηνία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για να δώσει πολιτική λύση στον γόρδιο δεσμό της τρόικας, αλλά η παρέμβαση Καραμανλή, η οποία πρώτη φορά δεν έγινε μέσω τρίτων, κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση από τη στρατηγική του και κινητοποίησε τους βουλευτές να ετοιμάζονται για τις κάλπες.

Επιβεβαίωση

Ο αιφνιδιασμός στο Μαξίμου ήταν απόλυτος, αφού μέχρι τώρα ο πρώην πρωθυπουργός τούς είχε συνηθίσει σε διαρροές από κύκλους του. Αυτήν τη φορά μέσω της «Καθημερινής» επιβεβαίωσε ότι ο ίδιος μίλησε σε δημοσιογράφο για να γίνουν γνωστές οι θέσεις του. Έσπευσε μάλιστα να πει ότι δεν ενδιαφέρεται για την Προεδρία της Δημοκρατίας, και αυτήν την τακτική θα τηρήσει μέχρι την τελευταία στιγμή, όταν θα ανακοινωθεί το όνομά του εάν είναι υποψήφιος.

Όλοι φοβούνται ότι μπορεί την τελευταία στιγμή να γίνει καραμπόλα και γι’ αυτό αποφεύγουν να εκτεθούν. Ωστόσο, ο Καραμανλής δεν θα αρνηθεί, εάν είναι σίγουρος για τις 180 ψήφους ή, πολύ περισσότερο, για τις 151 μετά τις εκλογές. Το ερώτημα που απασχολεί το Μαξίμου είναι για ποιο λόγο δημοσιοποίησε την άποψη ότι πρέπει να επισπευσθεί η προεδρική εκλογή, ενώ εδώ και καιρό έχει απορριφθεί το σενάριο ως αντιθεσμικό.

«Ο Καραμανλής βλέπει ότι η κυβέρνηση δεν θα αντέξει και πως υπάρχει κίνδυνος διάλυσης της παράταξης και γι’ αυτό παρενέβη» υποστηρίζει στέλεχος που έχει συζητήσει πολλές φορές με τον Καραμανλή επιχειρώντας να τον ερμηνεύσει. «Θέλει να ξεκαθαρίσει νωρίς το τοπίο, επειδή φοβάται πως όσο περνά ο καιρός η Ν.Δ. θα κινδυνεύει περισσότερο να έχει την εκλογική τύχη του ΠΑΣΟΚ» προσθέτει το ίδιο στέλεχος.

Από την άλλη πλευρά, βουλευτές που στηρίζουν τον Σαμαρά, οι οποίοι θεωρούν ότι και με ήττα ο αρχηγός της Ν.Δ. θα παραμείνει στην αρχηγία του κόμματος, πιστεύουν ότι ο Καραμανλής ενδιαφέρεται για την Προεδρία και θέλει να δεσμεύσει όσο το δυνατόν νωρίτερα τα κόμματα ότι θα τον υπερψηφίσουν.

Ύστερα από εκλογές ουδείς μπορεί να βεβαιώσει τον Καραμανλή, με το πολυκερματισμένο σκηνικό και την περίεργη αριθμητική που ίσως βγάλουν οι κάλπες, για το τι θα γίνει, λέει χαρακτηριστικά ο συνομιλητής του. Όσο πιο νωρίς γίνει η εκλογή, ίσως και αμέσως μόλις κλείσει η διαπραγμάτευση με την τρόικα, τόσο καλύτερα θα είναι για τον Καραμανλή για να πάρει 180 ψήφους, αφού όλα θα δείχνουν ότι ο Σαμαράς παζαρεύει να τελειώσει στα τέλη του έτους το μνημόνιο.

Όλοι γνωρίζουν ότι η διαπραγμάτευση με την τρόικα, που θα αρχίσει στα τέλη Σεπτεμβρίου, θα διαρκέσει περισσότερο από έναν μήνα και δεν θα κλείσει εύκολα, ειδικά όταν ο Σαμαράς λέει ότι το μνημόνιο τελείωσε και έχει ημερομηνία λήξης τις 31 Δεκεμβρίου.

Το σενάριο

Αρχές Νοεμβρίου ο Γιούνκερ θα ανακοινώσει και το μεγάλο αναπτυξιακό πακέτο των 300 δισ., απ’ όπου ο Σαμαράς ελπίζει ότι έχει λαμβάνειν ένα σεβαστό μερίδιο, το οποίο θα σηματοδοτεί αναπτυξιακές προοπτικές και ο ίδιος θα μπορεί να το «καρπωθεί» πολιτικά. Έχει αποφασίσει να απαντήσει πολωτικά στον ΣΥΡΙΖΑ παίζοντας πάλι το σενάριο της τρομοκράτησης των πολιτών, μια στρατηγική την οποία ήδη εγκαινίασε στο... καφενείο της Βουλής.

Όμως το πρόβλημα για τον Σαμαρά επιτείνεται από το γεγονός ότι την ίδια άποψη με τον Καραμανλή έχουν τόσο η Ντόρα, που το είπε δημοσίως, όσο και ο Χρυσοχοΐδης, ο οποίος συγκρούστηκε ανοιχτά με τον Βενιζέλο βάζοντας υποθήκες για το μέλλον. Παρ’ ότι η πρόταση για επίσπευση της προεδρικής εκλογής είναι εκτός του πλαισίου του Συντάγματος ή, στην καλύτερη περίπτωση, χρειάζεται ελαστική ερμηνεία του κορυφαίου νόμου της χώρας, η διατύπωσή της είναι με άλλα λόγια: «Κάνε τώρα πρόωρες εκλογές».

Όχι μόνο οι συσχετισμοί στη Βουλή, αλλά κυρίως το κλίμα στην κοινωνία, που δεν αντέχει να ακούσει για το παραμικρό – ακόμη και ανώδυνο – μέτρο, και η κόπωση των κυβερνητικών βουλευτών να στηρίζουν αφενός μια πολιτική που δεν πιστεύουν και αφετέρου να κινδυνεύουν να μείνουν μακροχρόνια άνεργοι, δεν οδηγεί πουθενά.

Καραμανλής, Μπακογιάννη και Χρυσοχοΐδης λένε ότι τελείωσαν ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος και πως η συγκυβέρνηση δεν έχει ελπίδες να διατηρηθεί στην εξουσία. Η απόπειρα συντήρησής της οδηγεί μαθηματικά τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και με διαρκώς διευρυνόμενη διαφορά. Το σύστημα εξουσίας και διακυβέρνησης της μεταπολίτευσης θα καταρρεύσει και θα αναδυθούν νέα κομματικά και πολιτικά σχήματα.

Πιθανότατα η νέα αρχή που σχεδιάζει λίγο πριν από τις 4 Οκτωβρίου για τα σαραντάχρονα της Ν.Δ. ο Σαμαράς να είναι η αρχή του τέλους και ενδεχομένως της διάσπασης του κόμματος, αφού, όπως φαίνεται, οι δελφίνοι και τα ιστορικά στελέχη έχουν σκεφτεί, έχουν συζητήσει και ίσως έχουν αποφασίσει να ξαναβρεθούν είτε σε ένα είτε σε δύο νέα κόμματα. Όσο και αν ερωτώμενοι το διαψεύδουν, αυτή η συζήτηση είναι μέρος της καθημερινότητάς τους.



topontiki.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: