Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

Το μήνυμα των εκλογών στο Δήμο Δελφών- Όσα περιμένουν οι δημότες….



- Η τιμωρία των μηχανισμών και η ανάγκη για αλλαγή
- Η «διαφάνεια» που υποσχέθηκε προεκλογικά ο κ. Παναγιωτόπουλος πρέπει να γίνει κορωνίδα της Δημοτικής του Αρχής!
Το Άρθρο δημοσιεύτηκε στην Ώρα της Φωκίδας, φύλ. 1961/28-5-2014
Ρεπορτάζ Γιώτα Γιαννούλη
Με τις εκλογές που διεξήχθησαν λίγα 24ωρα πριν, άνοιξε ένας νέος κύκλος για τον τόπο, κλείνοντας -ίσως οριστικά- ο προηγούμενος.
Η συντριπτική νίκη του κ. Θανάση Παναγιωτόπουλου στο δήμο Δελφών δεν αφήνει κανένα περιθώριο δεύτερης σκέψης για την πραγματική βούληση της τοπικής κοινωνίας. Η νίκη αυτή είναι καθαρή και διψάει για αλλαγή. Φυσικά όχι μόνο προσώπων! Άλλωστε, φάνηκε από το αποτέλεσμα ότι καταδικάστηκαν νοοτροπίες, παλαιοκομματικοί τρόποι διοίκησης και απαρχαιωμένοι μηχανισμοί.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος από τον τρόπο που αποχώρησε, αλλά και από τις πρώτες συστάσεις των προθέσεων τους προς την κοινωνία, όπως αυτές αποτυπώθηκαν στην ιδρυτική του διακήρυξη, αυτοπροβλήθηκε ως αντισυστημικός και απολύτως ανεξάρτητος. Επίσης φάνηκε ως ένας άνθρωπος με δυναμική και αποφασισμένος να σπάσει τα δεσμά με το παρελθόν και να κοντραριστεί ευθέως με τον έως τότε πανίσχυρο άντρα της ΝΔ κ. Νίκο Φουσέκη και ένα πολιτικό μηχανισμό παντοδύναμο που είχε στήσει και του επέτρεπε να παίξει καταλυτικό ρόλο παντού και σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις.
Τι περιμένει η κοινωνία
Η τοπική κοινωνία επέλεξε να δώσει μια ευκαιρία στον κ. Παναγιωτόπουλο να κάνει πράξη όσα ευαγγελίστηκε. Κατά την προεκλογική εκστρατεία αλλά και στο μήνυμα του το βράδυ της Κυριακής, ως Δήμαρχος πια, είπε πολλές φορές τη λέξη «διαφάνεια». Ναι, είναι βασικά ζητούμενο για όλους μας. Και είναι λογικό να αποζητάται, όταν οι αναθέσεις στο δήμο δεν ήταν η εξαίρεση για την αντιμετώπιση μιας έκτακτης ανάγκης, αλλά ο βασικός κανόνας. Όταν μάλιστα αυτές γίνονταν ακόμη και σε στενούς συγγενείς, κουμπάρους, φίλους και εννοείται φανατικούς υποστηρικτές.
Ο δήμαρχος εξυπακούεται ότι πάνω από όλα πρέπει να είναι άνθρωπος που ν’ αντιλαμβάνεται τον πόνο, την ανάγκη, την πίκρα του συμπολίτη του. Να λειτουργεί με αλτρουισμό και ψηλό αίσθημα δικαιοσύνης, γιατί στο γραφείο του θα φτάσουν, όχι μόνο εκείνοι που τον ψήφισαν, αλλά και οι άλλοι που όχι μόνο δεν τον προτίμησαν, αλλά ίσως και να του άφησαν πικρία από τη στάση τους. Επιβάλλεται να έχει τη γενναιοψυχία για να τους αντιμετωπίσει με τον ίδιο τρόπο. Μόνο έτσι εξάλλου ένας πολιτικός μπορεί να γίνει δίκαιος ηγέτης και να χαίρει της εκτίμησης του λαού που διοικεί. Διαφορετικά, αν εγκλωβιστεί σε μικροπρέπειες, μικροσυμφέροντα και εγωπαθείς συμπεριφορές, το μόνο που δημιουργεί είναι αυλοκόλακες και γίνεται, δίχως ο ίδιος να το μάθει ή να το συνειδητοποιήσει εγκαίρως σε πολιτικό «μιας χρήσης»!
Αναφορικά δε, με τη διαφάνεια, αυτή θα πρέπει να είναι η κορωνίδα στον τρόπο διοικήσεως της νέας δημοτικής αρχής και φυσικά δεν έχει να κάνει μόνο νε τα μικροέργα, αλλά να εφαρμόζεται σε όλα τα επίπεδα. Φυσικά και όταν ο δήμος χρειάζεται χαρτί, πρέπει να δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους επαγγελματίες να το προμηθεύσουν. Το ίδιο εννοείται ότι πρέπει να συμβαίνει με όλες τις προμήθειες και τις υπηρεσίες που χρειάζεται ο δήμος, εκτός από αυτές που διέπονται από ειδικό καθεστώς και ορίζονται νομοθετικά. Για παράδειγμα όμως, αν ο δήμος χρειάζεται να τυπώσει 6.000 έντυπα, για την τουριστική προβολή, πρέπει να ενημερώνονται όλα τα τυπογραφεία για να μπορούν να δώσουν την προσφορά τους όλοι όσοι ενδιαφέρονται.
Επίσης η νέα Δημοτική Αρχή πρέπει να δώσει βάρος στην κοινωνική της πολιτικής, καθώς αυξάνεται ραγδαία και η φτωχοποίηση των κατοίκων της Φωκίδας, ακολουθώντας την υπόλοιπη Ελλάδα. Τα πέντε αυτά χρόνια θα χρειαστεί ο δήμος να συνδράμει για τις βασικές του ανάγκες μεγάλο αριθμό του τοπικού πληθυσμού και θα πρέπει να έχει τις αναγκαίες δομές να το αντιμετωπίσει.
Επιπλέον με την ταχύτητα που διαλύονται οι δημόσιες δομές υγείας και παιδείας, θα πρέπει να προσανατολιστεί στην λειτουργία κοινωνικού ιατρείου, φαρμακείου και φροντιστηρίου.
Το επιτελείο του κ. Παναγιωτόπουλου είναι στην πλειονότητα του άτομα χωρίς μεγάλη, ακόμη και καθόλου πολλοί, διοικητική εμπειρία. Είναι όμως η Δημοτική Αρχή που θα κληθεί να εκμεταλλευτεί την τελευταία ευκαιρία από την Ε’ Προγραμματική περίοδο. Αυτό προϋποθέτει άμεση προσαρμογή και σκληρή δουλειά. Το γεγονός πάντως της έλλειψης εμπειρίας δεν είναι και απαραίτητα κακό αφού δεν κουβαλούν  και άρα δεν υπηρετούν συστήματα και μηχανισμούς. Ακόμη θα πρέπει να εκμεταλλευτούν το νέο ΕΣΠΑ με σωστό σχεδιασμό ώστε να δημιουργηθούν οι βάσεις για την πολυπόθητη ανάπτυξη. Κατά την προεκλογική περίοδο φάνηκε να υπάρχει το όραμα, θα φανεί στην πράξη αν υπάρχει και η απαιτούμενη μεθοδικότητα, εργατικότητα και ικανότητα.
Τέλος η μεγαλύτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στα οικονομικά του δήμου, ο οποίος είναι ελλειμματικός. Η νέα Δημοτική Αρχή πρέπει να κάνει ότι είναι δυνατόν ώστε να εξοικονομεί πόρους, είτε πετυχαίνοντας καλύτερες τιμές σε έργα και προμήθειες, είτε εκτελώντας οι υπηρεσίες του κάποιες εργασίες, είτε και ξανασχεδιάζοντας τις πολιτιστικές εκδηλώσεις και επανεξετάζοντας τόσο τον τρόπο που αυτές γίνονται, όσο και την σκοπιμότητα τους. Το μόνο σίγουρο είναι ότι σε καμία περίπτωση ο δήμος, δεν πρέπει να τεθεί υπό επιτροπεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: