Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

Πρωτοπόροι της αυτοκίνησης. ΦΩΤΟ

Gottlieb Daimler και Carl Benz.

Κάνουμε ένα μικρό αφιέρωμα σε πρωτοπόρους της αυτοκίνησης (αυτοκίνητο και μοτοσυκλέτα) δυο προϊόντα που έμελε να μας γίνουν απαραίτητα στην σύγχρονη καθημερινότητα.
Την αρχή έκανε στην Γαλλία, το 1769, ο Nicolas Jοseph Cougnot, δημιουργώντας το πρώτο ατμοκίνητο όχημα, ένα ατμοκινούμενο αμάξι, το fardier. Το 1770, ο Γερμανο-Αυστριακός εφευρέτης Siegfried Marcus συναρμολόγησε ένα μηχανοκίνητο αμαξίδιο. Το όχημα του Marcus έχει ήδη ξεπεράσει το μηχανικό κινητήρα του Κουνιότ σε μηχανική ενέργεια. Το 1862, ο Etienne Lenoir έφτιαξε το πρώτο αυτοκίνητο με μηχανή εσωτερικής καύσης και ένα χρόνο αργότερα ο Λενουάρ πραγματοποίησε το 1-ο ταξίδι με αυτοκίνητο στον κόσμο καλύπτοντας κυκλική διαδρομή 19,3 χλμ. με μέση ταχυτήτα 6,4 χλμ/ώρα και ισχύ μόλις 0,5 ίππους
Ας δούμε μερικούς διάσημους κατασκευαστές και λίγη από την άγνωστη ιστορία τους.
Η Harley-Davidson είναι αμερικανική βιομηχανία που κατασκευάζει μοτοσικλέτες. Ιδρύθηκε το 1903 από τους Ουίλιαμ Χάρλεϊ και Άρθουρ Ντέιβιντσον στο Μιλγουόκι των ΗΠΑ. Είναι μία από τις δύο βιομηχανίες μοτοσικλετών που κατάφεραν να επιβιώσουν από την ύφεση του 1929.
Από πολύ μικρός ο Honda βοηθούσε τον πατέρα του στις μηχανουργικές εργασίες και έδειξε το ταλέντο του στις κατασκευές. Στις αρχές της δεκαετίας του 1950 ο Honda άρχισε να σχεδιάζει και να κατασκευάζει μικρούς κινητήρες, τους οποίες πωλούσε σε άλλους κατασκευαστές.
Η Rolls-Royce είναι γνωστή βρετανική εταιρεία κατασκευής αυτοκινήτων και αργότερα, αεροκινητήρων. Η εταιρεία που ιδρύθηκε από τον Charles Stewart Rolls και τον  Sir Frederick Henry Royce στις 15 Μαρ 1906 ως αποτέλεσμα μιας εταιρικής σχέσης που σχηματίστηκε το 1904.
Η AEG (γερμ. Allgemeine Elektricitäts-Gesellschaft: Γενική Επιχείρηση Ηλεκτρικής Ενέργειας) ήταν γερμανική εταιρία παραγωγής ηλεκτρονικού και ηλεκτρικού εξοπλισμού. Ιδρύθηκε το 1883 από τον Εμίλ Ράτεναου (Emil Rathenau). Η AEG κατασκεύασε μια σειρά αεροσκαφών από το 1910 έως το 1918, κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου, αλλά και αυτοκίνητα έως τα μέσα της δεκαετίας του '30. H AEG ενσωματώθηκε πλήρως στη Daimler-Benz τAG. το 1997.
Η Mercedes-Benz είναι μία γερμανική εταιρεία κατασκευής πολυτελών επιβατικών αυτοκινήτων, καθώς και φορτηγών. Παλαιότερα η εταιρεία ονομαζόταν επίσημα Daimler-Benz AG και το Mercedes ήταν μόνο το όνομα των αυτοκινήτων της. Ιδρύθηκε στη σημερινή της μορφή το 1926, με την ένωση των εταιριών Daimler-Motoren-Gesellschaft και Benz & Cie. Το αστέρι του σήματος οφείλεται στον ίδιο τον Ντάιμλερ, που το είχε ζωγραφίσει πάνω σε μία κάρτα που έστειλε το 1875 στη γυναίκα του, ενώ κατοχυρώθηκε μέσα σε κύκλο το 1921. Μετά τη συγχώνευση της Daimler με την Benz το 1926 στο στρογγυλό λογότυπο προστέθηκαν τα ονόματα Mercedes και Benz, περικλειόμενα από δάφνινο στεφάνι.

William Harley και Arthur Davidson, το 1914.
 
Ο Soichiro Honda πάνω στο πρώτο μοντέλο δρόμου της HONDA, το Dream D-Type
 
 
Η Γερμανική AEG εκτός από λεύκες οικιακές συσκευές στην αρχή του 20ου αι. έφτιαχνε αεροσκάφη και αυτοκίνητα. Αγωνιστικό του 1930 Type-208
 
 
  Φορτηγό του 1906 της Daimler-Benz μετέπειτα Mercedes AG


Rolls Royce Silver Ghost του 1912 με το προσωνύμιο The Corgi.


Mercedes 540Κ Special Roadster του 1936, που ήταν ιδιοκτησία μιάς γερμανίδας Βαρόνης



 

Δεν υπάρχουν σχόλια: