Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Κάθειρξη 20 ετών και δήμευση περιουσίας στον Τσοχατζόπουλο



Έπεσε χθες η αυλαία της πολύκροτης δίκης για τις μίζες από τα εξοπλιστικά προγράμματα.
Του Κώστα Ονισένκο
Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων επέβαλε αυστηρή ποινή στον πρώην υπουργό Ακη Τσοχατζόπουλο, καταδικάζοντάς τον σε κάθειρξη 20 ετών. Μετά μια εξαντλητική διαδικασία που διήρκεσε περίπου έξι μήνες κατά τους οποίους πραγματοποιήθηκαν περί τις 60 συνεδριάσεις, το δικαστήριο αποφάσισε την καταδίκη των 17 από τους 19 κατηγορουμένους.
Οι αυστηρότερες ποινές επεβλήθησαν, εκτός από τον κ. Τσοχατζόπουλο, σε όλους τους «πρωταγωνιστές» της υπόθεσης, που φέρεται να οργάνωσαν και να συμμετείχαν στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος, πλην του κ. Ζήγρα, στον οποίον αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας. Ηταν το μόνο ελαφρυντικό που αναγνωρίστηκε τελικά από το δικαστήριο, αντίθετα με τις προτάσεις των εισαγγελέων που είχαν προτείνει ελαφρυντικά για αρκετούς από τους καταδικασθέντες. Εκτός από τον Ζήγρα, ποινές έξι ετών επιβλήθηκαν και σε όσους δεν αντιμετώπιζαν την επιβαρυντική κατηγορία της κατ’ επάγγελμα τέλεσης του αδικήματος.
Ο άλλοτε γενικός διευθυντής εξοπλισμών Ιωάννης Σμπώκος καταδικάστηκε σε κάθειρξη 16 ετών, η λογίστρια Ευφροσύνη Λαμπροπούλου και ο επιχειρηματίας Γιώργος Σαχπατζίδης σε κάθειρξη 13 ετών. Σε 12ετή κάθειρξη καταδικάστηκαν ο αρχιτέκτονας Αστέριος Οικονομίδης, η κόρη και η σύζυγος του πρώην υπουργού.
Το δικαστήριο αποφάσισε να δώσει στον Νίκο Ζήγρα και στον Αστέριο Οικονομίδη άνευ όρων αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση, δηλαδή την απελευθέρωσή τους μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση. Στον Αστέριο Οικονομίδη επιβλήθηκε ο όρος της καταβολής εγγύησης 50.000 ευρώ, της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης στο οικείο τμήμα Ασφαλείας δύο φορές τον μήνα. Φυλακισμένοι παραμένουν οι Ακ. Τσοχατζόπουλος, Ευ. Λαμπροπούλου, Γ. Σαχπατζίδης, Αρετή Τζοχατζοπούλου, Βίκη Σταμάτη και Ιω. Σμπώκος. Οι υπόλοιποι απελευθερώνονται άνευ όρων. Το δικαστήριο δεν δέχθηκε την πρόταση των εισαγγελέων για την απελευθέρωση της Αρετής Τσοχατζοπούλου επειδή είναι επικεφαλής μονογονεϊκής οικογένειας και έχει παιδί με ειδικές ανάγκες. «Δεν ξέρω αν έχετε συνειδητοποιήσει τις τραγικές συνέπειες για τις οικογένειες της συζύγου και της κόρης μου», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Ακης Τσοχατζόπουλος. Παράλληλα, το δικαστήριο αποφάσισε την κατάσχεση της δεσμευμένης ακίνητης και κινητής περιουσίας των καταδικασθέντων και την αποζημίωση του Δημοσίου για ηθική βλάβη με 1 εκατ. ευρώ από τον Ακη Τσοχατζόπουλο, 500.000 ευρώ από τον Ιω. Σμπώκο και 100.000 ή 50.000 ευρώ από τους υπολοίπους. Ακόμη αποφάσισε τη στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων όλων των καταδικασθέντων για πέντε χρόνια.
Η απόφαση προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων. Εντονη ήταν η αντίδραση του συνηγόρου της Βίκης Σταμάτης, Αλέξη Κούγια, ο οποίος παρουσίασε έγγραφο από το νοσοκομείο «Αγιος Σάββας», σύμφωνα με τα οποίο η πελάτισσά του αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας. Παράλληλα μίλησε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ανήλικο παιδί των Β. Σταμάτη και Ακη Τσοχατζόπουλου, το οποίο έχει στερηθεί και τους δύο του γονείς. Νωρίτερα, σε αποστροφή του λόγου του ο κ. Κούγιας είχε πει ότι «αν είχε γίνει γονική παροχή στο παιδί (του ακινήτου της Δ. Αρεοπαγίτου), και εκείνο θα ήταν κατηγορούμενο
Την ύστατη στιγμή, κατά την ολοκλήρωση της δίκης, προέκυψε έντονη διαφωνία της εισαγγελέως Γεωργίας Αδειλίνη με τον συνήγορο της Αρετής Τζοχατζοπούλου, Μιχάλη Δημητρακόπουλο, όσον αφορά τα ακίνητα που θα δημεύονταν, καθώς ο συνήγορος υποστήριζε ότι κάποια από αυτά δεν εμπλέκονται στην υπόθεση. «Οταν δεν μπορεί να καταληφθεί το προϊόν της νομιμοποίησης, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει χρηματική ποινή ίση με το προϊόν της νομιμοποίησης ή να δημεύσει πάσα περιουσία που βρίσκεται στα χέρια του υπόχρεου», απάντησε ο αναπληρωτής εισαγγελέας Παν. Παναγιωτόπουλος. «Ειλικρινά εκπλήσσομαι με τη σκληρότητά σας» και «πετάξτε τα παιδιά στον Καιάδα» ανταπάντησε μεταξύ άλλων ο συνήγορος.
 

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΤΟΝ ΛΥΠΗΘΗΚΑΝ ΜΗΠΩΣ ΤΟΝ ΓΕΡΟΝΤΑ ? ΛΙΓΑ ΤΟΥ ΒΑΛΑΝΕ ! ΚΑΙ Σ ΑΥΤΟΝ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΡΕΠΕ Η ΠΟΙΝΗ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΕΤΟΙΑ ΠΟΥ ΝΑ ΠΕΘΑΝΟΥΝ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΦΤΩΧΟΙ , ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΩΤΕΡΟΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΕΖΕΙΣ ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΡΩΤΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ . ΟΤΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΒΓΑΖΕΙ ΚΑΘΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΣΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΠΑΝΩ{οχι συνδικα-ληστρικα κ.λ.π.} ΕΙΝΑΙ Ι Ε Ρ Α !!!!!! ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΚΛΕΦΤΡΟΝΙΑ ΝΑ ΤΟΥ ΤΑ ΑΦΑΙΡΕΙ !!!! ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΣΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΜΙΖΕΣ ΚΑΙ ΣΕ ΣΥΝΕΝΟΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ Δ/ΝΤΕΣ ΔΩΣΕ ΜΟΥ 50000 ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΤΕΒΑΣΩ ΣΕ ΑΠΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΣΟΥ ! ΑΥΤΑ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΜΑΣ ΕΦΕΡΑΝ ΕΔΩ, ΑΥΤΑ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΕΠΑΡΑΤΟ ΠΑΣΟΚ {βλεπε π.χ. Φωτοπουλο οποτε ηθελε κατεβαζε τους διακοπτες της ΔΕΗ} ΚΙ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΘΡΑΣΟΣ ΑΚΟΜΑ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΕΚΒΙΑΖΟΥΝ !!! ΑΣ ΒΑΛΟΥΝ ΤΟ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ Σ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΔΙΚΑ-ΛΗΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ 1974 ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΘΑ ΔΟΥΝ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΙΔΡΩΤΑΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ !!!!!

Ανώνυμος είπε...

Δεν πιστευω να τον κρατησουν στον Κορυδαλλο τον γεροντα. Ουτε στην Αμφισσα να τον πανε γιατι κατα τον Γαβαλα εκει κανουν σεξουαλικες παρενοχλησεις ! Στο Μαλανδρινο καλλυτερα κι ας μας λειψει και καμια προβατινα κατι θα βρουμε να φαμε κι εμεις !

Ανώνυμος είπε...

as kitaxou to harti apo agio sabba i viki ekane apokatastasi stithous tipota allo.xero kala apo diplani asteni

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΠΑΣΟΚ..ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ..ΕΝΩΜΕΝΟ ΔΥΝΑΤΟ!!!
ΣΤΗ ΜΑΣΑΜΠΟΥΚΑ....

Ανώνυμος είπε...

ΓΙΑΤΙ ΠΙΣΤΕΥΕ ΚΑΝΕΝΑΣ ΟΤΙ ΚΑΤΙ ΕΧΕΙ Η κυρα Βικυ ? ΑΠΛΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΨΕΙ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΟΤΙ ΚΑΤΙ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΝΕΙ ΤΟ ΜΙΣΟΚΑΚΟΜΟΙΡΟ ΥΦΟΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΝΙΕΤΑΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ {που δεν φταιεισε τιποτε} ΤΗΣ ! ΤΟ ΚΑΙΡΟ ΠΟΥ ΤΑ ΞΕΚΟΚΑΛΙΖΕ ΜΕ ΤΟΝ ΓΕΡΟΝΤΑ ΗΤΑΝ ΚΑΛΑ? ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΧΑΡΙΝ ΑΥΤΗΣ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΦΗΣΑΝ ΤΙΠΟΤΕ ΟΡΘΙΟ ΚΙ ΕΣΤΕΙΛΑΝ ΚΑΙ 5000 ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΣΤΗΝ ΣΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΣΚΕΠΤΕΤΑΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΗΣ ? ΤΟΤΕ ΤΙ ΣΚΕΠΤΟΤΑΝ ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΚΟΥΡΤΙΝΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΖΩΗ ? ΒΕΒΑΙΑ ΓΙ ΑΥΤΟ ΠΗΡΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΞΕΜΟΡΑΜΕΝΟ ΓΕΡΟΝΤΑ ΤΟ ΑΡΧΙΛΑΜΟΓΙΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ {δευτερος μετα τον Ανδρεα} ! ΤΩΡΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΜΙΣΟΚΑΚΟΜΟΙΡΗ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΛΥΠΗΘΟΥΝ? Μ Ε Σ Α ΟΠΩΣ ΚΑΙ Κ;ΑΠΟΙΕΣ ΑΛΛΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΚΑΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΓΙ ΑΥΤΟ ΜΕ ΤΗΝ ΣΤΕΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΤΟΥΣ!!! ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΕ ΕΙΔΙΚΑ ΚΕΛΙΑ , ΟΠΩΣ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ , ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ Σ ΕΝΑ ΚΕΛΙ !!!!!