Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

ΕΡΤ: Απολύουν τους εργαζόμενους - Νέα σενάρια για εκλογές


Με φόντο τη σημερινή κρίσιμη σύσκεψη των τριών εταίρων της κυβέρνησης και το αλαλούμ με τις διευκρινιστικές ανακοινώσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Επικρατείας προετοιμάζουν πυρετωδώς το σχέδιο για την μεταβατική ΕΡΤ κατ' εφαρμογή της προσωρινής διαταγής του προέδρου του ΣτΕ.

Οι δύο υπουργοί, κ.κ. Στουρνάρας και Κεδίκογλου, θα είναι εκείνοι που -από κοινού με τον διαχειριστή- θα αποφασίσουν για το εάν το προσωπικό που απαιτείται για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ στο σύνολό της (κανάλια, ραδιόφωνα, κ.λπ) θα προέρχεται από το προσωπικό της κρατικής τηλεόρασης που πλέον έχει απολυθεί.

Ερωτηθείς για το εάν θα υπάρξει επαναπρόσληψη των απολυμένων της ΕΡΤ ο κ. Στουρνάρας απέφυγε να απαντήσει και παρέπεμψε στη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών την Τετάρτη. «Θα τα πούμε αύριο (σ.σ. σήμερα)» είπε χαρακτηριστικά.

Το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την τοποθέτηση διαχειριστή ο οποίος θα συντονίσει αυτό το εγχείρημα παραμένει άγνωστο και σύμφωνα με την προσωρινή διαταγή δεν προσδιορίζεται. Είναι πολύ πιθανόν ο Γιάννης Στουρνάρας να έχει συμπεριλάβει τις λεπτομέρειες αυτές στην πρόταση που θα υποβάλλει στη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών.

Καθίσταται σαφές πως έχει δρομολογηθεί η επίσπευση του στησίματος της νέας δομής (εταιρείας) της Δημόσιας Τηλεόρασης όπου θα προσληφθούν μοριοδοτούμενοι και εργαζόμενοι από την παλαιά ΕΡΤ χωρίς ωστόσο να αναφέρεται ο τρόπος αξιολόγησης και επιλογής τους με ό, τι αυτό συνεπάγεται για εγγυημένες και διαφανείς διαδικασίες. Το Μαξίμου αισιοδοξεί πως τα νομικά και άλλα προβλήματα καθώς και το ζήτημα της εμπλοκής της Βουλής (νομοθέτημα, ψήφιση κλπ.) απαιτούν αρκετό χρόνο. Για τις απολύσεις το όριο που τίθεται είναι η 30η Ιουνίου, πάντα σύμφωνα με πληροφορίες.

Προβλέπεται το κλείσιμο της ΕΤ1 και η διατήρηση των αντίστοιχων δομών κατόπιν αναδιάρθρωσης της σημερινής ΝΕΤ και ΕΡΤ3 (η τελευταία υπό εντελώς διαφορετικό καθεστώς). Μελετάται ακόμη η κατάργηση της Τηλεόρασης της Βουλής (άλλωστε δεν υπάρχει κάτι το αντίστοιχο στις ευρωπαϊκές χώρες).

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το κρατικό Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων για να λειτουργήσει η μεταβατική δημόσια τηλεόραση, θα γίνουν προσλήψεις με συμβάσεις έργου δίμηνης διάρκειας.

Υπολογίζεται ότι περί τα 30 άτομα θα βγάζουν στοιχειώδες πρόγραμμα προκειμένου να φύγει το μαύρο από τους δέκτες το οποίο θα περιλαμβάνει και τρία δελτία ειδήσεων. Όλα τα κανάλια βέβαια θα προβάλλουν το ίδιο πρόγραμμα. Το Μέγαρο Μαξίμου λέει ότι αν θέλουν οι δύο εταίροι μπορεί να οριστεί από τώρα ο αρμόδιος υφυπουργός -που μπορεί να προέρχεται από ένα από τα δύο κόμματα- που θα εποπτεύσει τόσο το μεταβατικό σχήμα όσο και τη ΝΕΡΙΤ. Με τον τρόπο αυτό το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί ότι ξεπερνιέται το πρόβλημα με το μαύρο στις οθόνες, διασώζεται η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που έκλεισε την ΕΡΤ και εφαρμόζεται και η προσωρινή διαταγή του προέδρου του ΣτΕ που ζητά την άμεση εκπομπή από τις συχνότητες της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Χαμένοι στη μετάφραση

Εκ των υστέρων και μετά τον θόρυβο που προκάλεσαν οι επεξηγηματικές παρεμβάσεις του προέδρου του ΣτΕ κου Μενουδάκου, ο δικαστικός λειτουργός προέβη σε δήλωση αρνούμενος ότι προχώρησε σε αυτές τις επεξηγήσεις τουλάχιστον όσον αφορά τα δημοσιεύματα που είδαν το φως νωρίς το βράδυ της Τρίτης.

Από το γραφείο του κ. Μενουδάκου εκδόθηκε η ανακοίνωση: «Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Κ. Μενουδακος δήλωσε ότι δεν δόθηκαν από τον ίδιον οδηγίες ως προς τον τρόπο εφαρμογής της προσωρινής διαταγής και ότι τα σχόλια και οι διευκρινίσεις που διατυπώνονται σχετικά με αυτήν δεν προέρχονται από τον ίδιο αλλά ενδεχομένως από άλλους δικαστικούς ή νομικούς κύκλους».

Οι πληροφορίες-διευκρινίσεις από δικαστικούς κύκλους, που προκάλεσαν την αντίδραση του Κ. Μενουδάκου, έκαναν λόγο για νέα γενιά συμβασιούχων που πρόκειται να «γεννήσει» η μεταβατική λειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Όσοι θα «κληθούν» να συμμετέχουν στο μεταβατικό σχήμα θα είναι συμβασιούχοι αφού οι νυν εργαζόμενοι στην ΕΡΤ με βάση της Κοινή Υπουργική Απόφαση είναι απολυμένοι και δεν θα τους καταβληθεί μισθός.

Έτσι το προσωπικό που θα στελεχώσει τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, έως ότου συσταθεί ο νέος φορέας θα είναι μειωμένο και μπορεί να προέρχεται από το απολυμένο προσωπικό της ΕΡΤ ή από άλλες επιχειρήσεις του ιδιωτικού ή δημόσιου φορέα, κάτι όμως που θα καθοριστεί από τους δύο συναρμόδιους υπουργούς Στουρνάρα και Κεδίκογλου. Ουσιαστικά θα έχει τη μορφή προσωπικού «ασφαλείας», όπως σημειώνει το ΣτΕ και θα οριστεί από τον υπουργό Οικονομικών Γιαν. Στουρνάρα και τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Σιμ. Κεδίκογλου.

Σύμφωνα με την προσωρινή διαταγή του προέδρου του ΣτΕ, απόφαση οι δυο υπουργοί θα πρέπει να ορίσουν και τον διαχειριστή της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, ο οποίος θα κινήσει τις διαδικασίες για τη λειτουργία του Νέου φορέα , ο οποίος θα κρίνει και ποιος είναι ο αναγκαίος αριθμός προσωπικού (δημοσιογράφοι, τεχνικοί, διοικητικοί υπάλληλοι, κ.λπ.) για τη λειτουργία της Νέας ΕΡΤ, ενώ θα καθορίσει και τον αριθμό και τα πρόσωπα που θα επαναπροσληφθούν, όπως και αυτά που θα απολυθούν. Ηδη μάλιστα έχουν υποβληθεί τρείς προτάσεις σε πρόσωπα εγνωσμένου κύρους (δυο τέως ανώτερους δικαστικούς λειτουργούς και έναν καθηγητή Πανεπιστημίου) για να αναλάβουν διαχειριστές, οι οποίοι όμως φέρονται να αρνήθηκαν.

Τα σενάρια των εκλογών

Ως φαίνεται τα σενάρια που διαρρέει το Μαξίμου για το μέλλον της ΕΡΤ δεν επιφέρουν την ηρεμία στην τρικομματική κυβέρνηση.

Για δυσάρεστο κλίμα μεταξύ των τριών αρχηγών με έντονη εκατέρωθεν καχυποψία και με αυξημένη επιφυλακτικότητα των τριών κυβερνητικών συνεταίρων κάνει λόγο το πρωθυπουργικό περιβάλλον. Η σύσκεψη της Τετάρτης πραγματοποιείται σε προφανώς θετικότερο κλίμα από εκείνo της Δευτέρας, πλην όμως η κάθε πλευρά κρατάει τις αποστάσεις της και προειδοποιεί ένθεν και ένθεν πως δεν θα γίνουν αποδεκτές «τρελές συμπεριφορές». Μία τέτοια προοπτική θα οδηγούσε σε εκλογές, έλεγαν κυβερνητικά στελέχη αργά το μεσημέρι της Τρίτης.

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

Δεν υπάρχουν σχόλια: