Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

"Κουρεύουν" την απόδοση στα φωτοβολταϊκά


"Ηλεκτροσόκ" προκαλεί η ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την πολιτική που θα ακολουθηθεί  στα φωτοβολταϊκά και αποδεικνύει πως δεν υπάρχει φερεγγυότητα σταθερό επενδυτικό περιβάλλον.
Τις επενδύσεις σε οικιακά φωτοβολταϊκά πλήττει η νέα μεγάλη μείωση, άνω του 75%, στην τιμή της ταρίφας, που έπεσε στα 12,5 λεπτά την κιλοβατώρα (kWh), από 55 λεπτά που ήταν όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα.
Μάλιστα, το πρόγραμμα που ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προβλέπει ότι το 2019 η τιμή της παραγόμενης από οικιακά ηλιακά πάνελ κιλοβατώρας θα πέσει στα 8 λεπτά.
Βασική αιτία της μείωσης είναι αναμφίβολα το μεγάλο έλλειμμα που καταγράφεται στον Λειτουργό Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ) και στον λογαριασμό για την ενίσχυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), ο οποίος όμως τροφοδοτεί πλουσιοπάροχα και ιδιωτικές μονάδες φυσικού αερίου.
Ειδικότερα, το ΥΠΕΚΑ υποστηρίζει ότι οι αποδόσεις των επενδύσεων σε οικιακά φωτοβολταϊκά ήταν πολύ μεγάλες και το μέρος των αποσβέσεων που απορροφούσαν δυσανάλογα υψηλό.
Συγκεκριμένα, μέχρι τον Απρίλιο φέτος έχουν εγκατασταθεί σε κτιριακές εγκαταστάσεις (σπίτια – επιχειρήσεις), περίπου 38.000 φωτοβολταϊκάσυστήματα συνολικής εγκατεστημένης ονομαστική ισχύος 341 μεγαβάτ (MWp).
Από τη μελέτη του ΥΠΕΚΑ προκύπτει ότι το μερίδιο των φωτοβολταϊκών σε στέγες στη συνολική παραγόμενη ενέργεια από ΑΠΕ ανήλθε σε 2,4%, ωστόσο απέσπασε δυσανάλογη αποζημίωση της τάξεως των 224 εκατ. ευρώ (περίπου 10% της συνολικής αποζημίωσης για ΑΠΕ), για το διάστημα 2010-2012.
Άλλο ένα επιχείρημα της κυβερνητικής πλευράς είναι ότι το κόστος εγκατάστασης των φωτοβολταϊκών συστημάτων, έχει μειωθεί έως και 64%, κάτι που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα φθηνά κινεζικά πάνελ, στα οποία ωστόσο θα επιβληθούν δασμοί εισαγωγής, βάσει απόφασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι μεγάλες μειώσεις των τιμών αγοράς της κιλοβατώρας από οικιακά φωτοβολταϊκά προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον χώρο.
Σε σχετική ανακοίνωση του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών σημειώνεται ότι το επενδυτικό κόστος παρουσιάζει ήδη αύξηση 10%-20%, ενώ οι επενδύσεις αντιμετωπίζουν υψηλά τραπεζικά επιτόκια, ανασφάλεια, περιορισμένη πρόσβαση σε δανεισμό και καθυστερήσεις στις πληρωμές από τον ΛΑΓΗΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: