Στην Κύπρο για «ελαιοτουρισμό» ο Προέδρος του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου, Κων/νος Μαρινάκος.
Στην Κύπρο για «ελαιοτουρισμό» ο Προέδρος του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου, Κων/νος Μαρινάκος.
Ο «πολιτισμός της ελιάς» ως σημείο συνάντησης διαφορετικών τόπων και ανθρώπων αποτέλεσε τον σκοπό της τριήμερης επίσκεψης του Προέδρου του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου (Τ.Ο.Π.) , Αναπληρωτή Καθηγητή του Παν/μίου Δυτικής Αττικής κ. Κων/νου Μαρινάκου στην Κύπρο.
Κατά την διάρκεια της τριήμερης επίσκεψης μέσω των παρουσιάσεων και συναντήσεων με τοπικούς ιδιωτικούς παράγοντες και εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, εξετάστηκαν οι προϋποθέσεις δημιουργίας ευκαιριών ανταλλαγής επισκεπτών και συνάντησης ανθρώπων από διαφορετικές περιοχές της Πελοποννήσου και της Κύπρου, παρακινούμενοι από την περιέργεια να ανακαλύψουν νέες προοπτικές και νέους τρόπους ζωής, σύμφωνα με τις αξίες της αμοιβαιότητας και της αλληλεγγύης με βάση τον «πολιτισμό της ελιάς» και τον «ελαιοτουρισμό».
Αποτέλεσε μια κορυφαία πρωτοβουλία του Προέδρου του Κέντρου Προώθησης Παραδοσιακών Προϊόντων Κύπρου, Μιχάλη Κραμβή, σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές στην οποία ανταποκρίθηκε, κατόπιν προσκλήσεως, άμεσα ο Πρόεδρος του Τ.Ο.Π. Αν. Καθηγητής ΠΑΔΑ, Κων/νος Μαρινάκος, με απώτερο στόχο την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειριών σε θέματα οργάνωσης και ανάπτυξης του ελαιοτουρισμού.
Οι διαδρομές του έξτρα παρθένου ελαιολάδου -που μπορούν να σχεδιαστούν- αποτελούν έναν ακόμη τρόπο διαφήμισης του ελαιολάδου ως τουριστικού προϊόντος, μέσω των οποίων οι επισκέπτες μπορούν να ενημερωθούν για τη διαδικασία παραγωγής, την ποιότητα και την πολιτιστική του σημασία στους προορισμούς.
Υφίσταται μια διαδραστική σχέση μεταξύ της βιωσιμότητας, της διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς της ελιάς και της τουριστικής ανάπτυξής της.
Σε συνέχεια των παρουσιάσεων που πραγματοποιήθηκαν εκ μέρους του Αν. Καθηγητή ΠΑΔΑ και Προέδρου του Τ.Ο.Π., Κων/νου Μαρινάκου, στις τοπικές κοινότητες Δασάκι Αχνας επαρχίας Αμμοχώστου και Αμαργέτη επαρχίας Πάφου της Κύπρου, εξήχθησαν σημαντικά συμπεράσματα και ετέθησαν οι βάσεις για περαιτέρω συνεργασία και ανάπτυξη του ελαιοτουρισμού σε αμφότερους τους προορισμούς.
Καθοριστικό ρόλο στην έκβαση του όλου εγχειρήματος θα διαδραματίσουν η ανάπτυξη καλών σχέσεων και συνεργασιών μεταξύ των ιδιωτών, ο καλός συντονισμός μεταξύ δημόσιων φορέων για την ενεργοποίηση δράσεων και την υποστήριξη της τοπικής ανάπτυξης και φυσικά η δημιουργίας ενός μικτού σχήματος (cluster) που να περιλαμβάνει όλα τα ανωτέρω: φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, εμπορικές ενώσεις (ελαιοκαλλιεργητές, ελαιουργεία κ.λπ.), tour operators, τουριστικούς επιχειρηματίες, ερευνητικά-πανεπιστημιακά ιδρύματα, πολιτιστικούς οργανισμούς, ομάδες γευσιγνωστών κ.α..
Προς την ίδια κατεύθυνση σημαντικό ρόλο θα παίξουν η πλήρης αξιοποίηση των διαθεσίμων χρηματοδοτικών εργαλείων μέσω της Ε.Ε., αλλά και η δημιουργία λογοτύπων ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) και ΠΓΕ (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη), ως θεσμικό και εμπορικό «εργαλείο» με σκοπό την επίτευξη προστιθέμενης αξίας, που μπορούν να απολαμβάνουν όλοι οι μέτοχοι της αγροδιατροφικής αλυσίδας και μπορούν να καταστήσουν το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και την ελιά μια πραγματική ισχυρή κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και του ελαιοτουρισμού, και να καταστήσουν τα τοπία ελιάς ως ελκυστικά τουριστικά αξιοθέατα.
ΦΑΝΗΣ ΖΩΗΣ
fzois@naftemporiki.gr
2 σχόλια:
https://www.facebook.com/photo/?fbid=4889244274471949&set=a.2202832176446519
https://www.facebook.com/photo/?fbid=4889244274471949&set=a.2202832176446519
Δημοσίευση σχολίου