Γερές δόσεις... υποκρισίας περιείχε η χθεσινή, πρώτη από τις δώδεκα ημέρες που θα διαρκέσει συνολικά η 29η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα.
● Στο Αζερμπαϊτζάν έχουν καταφτάσει για τη διάσκεψη πάνω από 50.000 συμμετέχοντες, όμως λείπουν ισχυροί ηγέτες, όπως ο Μπάιντεν, ο Πούτιν, ο Σι, ο Σολτς, ο Μακρόν, ο Λούλα και η Φον ντερ Λάιεν.
Πίσω από τα αρχικά, τα χλιδάτα ξενοδοχεία και τις αίθουσες συνεδριάσεων, ακούγεται ο ρυθμικός απόηχος από την αντίστροφη μέτρηση στο ρολόι της ανθρωπογενούς καταστροφής του πλανήτη.
Δύο είναι τα χαρακτηριστικά της Διάσκεψης, οι εργασίες της οποίας θα κρατήσουν 12 μέρες: τα φτηνά λόγια των κυβερνώντων και τα μισοάδεια, σήμερα, ταμεία για το κλίμα.
«Τα πλούσια κράτη θα χρειαστεί να δώσουν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, ίσως κάποια τρισεκατομμύρια, σε αδύναμα κράτη ώστε να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Μπορεί τα ποσά να φαίνονται μεγάλα. Αλλά δεν είναι τίποτα μπροστά στο κόστος της αδράνειας», δήλωσε φαρισαϊκά ο Μουχτάρ Μπαμπάγεφ, υπουργός Ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν.
Οταν όμως τον ρώτησαν γιατί η παραγωγή αζέρικου φυσικού αερίου αυξάνεται κατακόρυφα, πέταξε το μπαλάκι στους... πελάτες. «Εχουμε δεσμευτεί από παλαιότερες παραγγελίες» είπε, εννοώντας (και) την Ευρωπαϊκή Ενωση μετά το κλείσιμο της στρόφιγγας του ρωσικού γκαζιού λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.
Τα μισοάδεια ταμεία είναι το βασικό πρόβλημα. Λίγες μέρες μετά τις φονικές πλημμύρες στη Βαλένθια της Ισπανίας, με την ατμόσφαιρα της Γης να υπερθερμαίνεται όσο ποτέ άλλοτε στη νεότερη Ιστορία, οι κυβερνήσεις δεν βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Η χρηματοδότηση των συνεπειών της κρίσης ιδίως στα φτωχά κράτη, η απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα (άνθρακας, πετρέλαιο, φυσικό αέριο), η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια και η συνδρομή εκατομμυρίων πληγέντων από «θεομηνίες» είναι οι βασικοί παράγοντες της εξίσωσης.
Το COP29 διεξάγεται σε χώρα πετρελαιοπαραγωγό με εγνωσμένα διεφθαρμένο καθεστώς. Πιο κρίσιμη χρονιά θα είναι το 2025, όταν οι κυβερνήσεις ανακοινώσουν τα ποσοστά μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που σκοπεύουν να επιτύχουν.
Στο Μπακού οι απουσίες ηγετών είναι εκκωφαντικές. Μεταξύ άλλων, ο Μπάιντεν, ο Πούτιν, ο Σι, ο Σολτς, ο Μακρόν, ο Λούλα, ο Μόντι, ο Τριντό και η επίτροπος της Ε.Ε. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν έκριναν απαραίτητο να λάβουν μέρος στη Διάσκεψη. Ούτε λόγος, βέβαια, για τον Ντόναλντ Τραμπ, τον καλύτερο σύμμαχο των πετρελαιάδων εντός και εκτός αμερικανικών συνόρων, για τον οποίο η κλιματική αλλαγή «είναι απάτη».
Επιστήμονες εκτιμούν ότι η κατά μέσον όρο αύξηση της θερμοκρασίας στην επιφάνειa του πλανήτη (από την έναρξη της βιομηχανικής εποχής) είναι 1,3 βαθμός Κελσίου. Δηλαδή απέχουμε μόλις 0,2 βαθμούς Κελσίου από το «όριο ασφαλείας» που το 2016 έθεσαν ως στόχο οι πολυδιαφημισμένες Συμφωνίες του Παρισιού για το Κλίμα.
Μπίζνες στα μουλωχτά
Εκτέθηκαν διεθνώς οι οικοδεσπότες του Cop29 από παγίδα που έστησαν Βρετανοί ακτιβιστές στον αναπληρωτή υπουργό Ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν, Ελνούρ Σολτάνοφ. Ακτιβιστής εμφανίστηκε σαν αντιπρόσωπος «επενδυτών» ανύπαρκτης εταιρείας από το Χονγκ Κονγκ και ζήτησε διαδικτυακό ραντεβού. Ο Σολτάνοφ, που είναι και οργανωτικός υπεύθυνος για τη Διάσκεψη, του είπε ότι «πολλά κοιτάσματα φυσικού αερίου παραμένουν ανεκμετάλλευτα» και ότι «τα ορυκτά καύσιμα θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται ίσως για πάντα». Πρότεινε μάλιστα στην «εταιρεία» να γίνει χορηγός της Διάσκεψης και σε αντάλλαγμα «να εξαιρεθεί από δεσμεύσεις που επιβάλλουν μείωση των εκπομπών ρύπων».
Πέντε ένοχοι με ονοματεπώνυμα
ΤΤο γραφικό που έφτιαξε η διεθνής οργάνωση Global Witness με τίτλο «Αυτοί το διέλυσαν [το περιβάλλον], αυτοί να το πληρώσουν!» και τις φωτογραφίες των CEOs πέντε πετρελαϊκών κολοσσών |
Μια ωραία διαδικτυακή διαμαρτυρία έστησε η διεθνής οργάνωση Global Witness. Βρήκε μια οικογενειακή επιχείρηση στην Ινδία που έτυχε να έχει αγοράσει τη διεύθυνση www.cop29.com και της ζήτησε να τη χρησιμοποιήσει. Οι Ινδοί επιχειρηματίες δέχτηκαν, απορρίπτοντας δελεαστική πρόταση εξαγοράς της ίδιας διεύθυνσης από το Αζερμπαϊτζάν.
Ετσι από χθες στην αρχική σελίδα του ιστότοπου cop29.com βλέπει κανείς τους CEO των πέντε μεγαλύτερων πετρελαϊκών εταιρειών του κόσμου, με φωτογραφίες και ονοματεπώνυμα. Είναι ο Μάικ Γουίρθ της Chevron (ΗΠΑ), ο Ντάρεν Γουντς της ExxonMobil (ΗΠΑ), ο Πατρίκ Πουγιανέ της TotalEnergies (Γαλλία), ο Μόρεϊ Οκενκλος της BP (Ην. Βασίλειο) και ο Καναδο-λιβανέζος Ουάελ Σαουάν της Shell (Ολλανδία - Ην. Βασίλειο).
«Οι εταιρείες τους καταστρέφουν τον πλανήτη για το κέρδος. Τον έχουν χρεοκοπήσει και πρέπει να πληρώσουν» γράφει η οργάνωση κάτω από τους πέντε μάνατζερ. Και υπενθυμίζει: «Το ταμείο του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής έχει σήμερα 700 εκατομμύρια δολάρια. Οι ετήσιες ζημιές στις αναπτυσσόμενες χώρες είναι 400 δισεκατομμύρια δολάρια. Και ο τζίρος των εταιρειών (στοιχεία 2022) είναι τέσσερα τρισεκατομμύρια δολάρια».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου