Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2024

Με ύπουλες μεθοδεύσεις ισοπεδώνουν τα Ακαρνανικά όρη

Με τη μέθοδο της «σαλαμοποίησης», δηλαδή την κατάτμηση ενός ενιαίου έργου σε 34, η Ενωση Αγρινίου με τις ευλογίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας εξευτελίζει πλήρως τη διαδικασία αδειοδότησης για τα αιολικά πάρκα, προσπαθώντας να παρακάμψει την εκπόνηση και υποβολή Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και άλλα προαπαιτούμενα του νόμου.




Mε τις ευλογίες και την υπογραφή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ο αγροτικός συνεταιρισμός της Ενωσης Αγρινίου με ύπουλες μεθοδεύσεις επιχειρεί να ισοπεδώσει τα Ακαρνανικά όρη με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών, μετατρέποντας σε κουρελόχαρτο τη νομοθεσία της περιβαλλοντικής αδειοδότησης έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), εξευτελίζοντας έτσι πλήρως την όλη διαδικασία.


Και σε αυτή την περίπτωση ακολουθείται η μέθοδος της «σαλαμοποίησης», δηλαδή η κατάτμηση ενός ενιαίου αιολικού σταθμού με 34 ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος 176,88 MW, σε 34 δήθεν «ανεξάρτητους» αιολικούς σταθμούς με 1 ανεμογεννήτρια έκαστος. Ποιο είναι το όφελος;

Σύμφωνα με την περιβαλλοντική νομοθεσία τα εν λόγω έργα κατατάσσονται στην «Κατηγορία Β» («μικρότερα» έργα με «μικρές/αμελητέες» περιβαλλοντικές επιπτώσεις) για την οποία –σε αντίθεση με τα έργα «Κατηγορίας Α»– δεν απαιτείται η εκπόνηση και υποβολή Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), δεν προβλέπεται η ανάρτηση των φακέλων αδειοδότησης στην ιστοσελίδα του Ηλεκτρονικού Περιβαλλοντικού Μητρώου και, επίσης, δεν προβλέπεται η διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης, παρά μόνο η απευθείας υπαγωγή των έργων σε Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις (ΠΠΔ).

Οι κοινότητες

Με αυτή τη μέθοδο, ο φορέας του συνολικού έργου παρακάμπτει εντελώς την πιο σύνθετη διαδικασία αδειοδότησης, αλλά και την υποχρεωτική δημοσιοποίηση των ενεργειών του στο ευρύ κοινό και στην τοπική κοινωνία μέσω της δημόσιας διαβούλευσης, και έχει μόνο να μπει σε μια εντελώς κρυφή και βολική διαδικασία με την εν προκειμένω αδειοδοτούσα αρχή (Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας), η οποία, εάν το έργο δεν είχε κατατμηθεί, θα ήταν το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.


Αξίζει να σημειωθεί ότι αν και η Ενωση Αγρινίου έχει από 2018 διοργανώσει στο Αγρίνιο ενημερωτικές ημερίδες σχετικά με την ίδρυση των αρχικά 2 ενεργειακών της κοινοτήτων με σκοπό τη δραστηριοποίησή της στον τομέα της αιολικής ενέργειας, μεταγενέστερα μοίρασε τα ίδια έργα σε περισσότερες ενεργειακές κοινότητες ώστε φαινομενικά τα έργα αυτά να ανήκουν σε ακόμη πιο πολλούς, ξεχωριστούς και ανεξάρτητους μεταξύ τους φορείς/ενεργειακές κοινότητες.

Ωστόσο, αυτές οι νέα ενεργειακές κοινότητες έχουν την ίδια ακριβώς έδρα και στοιχεία επικοινωνίας με τα αντίστοιχα της Ενωσης Αγρινίου. Μάλιστα, πολλές από αυτές διοικούνται από τα ίδια ακριβώς άτομα. Η εν λόγω σύνδεση προκύπτει εύκολα, ύστερα από απλή αναζήτηση στην ιστοσελίδα της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας.


 

Διάνοιξη δρόμου στην κορυφή Αμαλιαρή (9/11/2024) | Πηγή: Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία


Οπως διαφαίνεται, 10 αιολικοί σταθμοί με 1 ανεμογεννήτρια έκαστος, με αποφάσεις υπαγωγής σε ΠΠΔ από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και με άδεια εγκατάστασης, ανήκουν σε 10 ενεργειακές κοινότητες με έδρα την οδό Παπαϊωάννου 23 στο Αγρίνιο που αποτελεί και έδρα της Ενωσης Αγρινίου.

Η ίδια διεύθυνση ως έδρα δηλώνεται για ακόμη 6 αιολικούς σταθμούς ισάριθμων ενεργειακών κοινοτήτων με 1 ανεμογεννήτρια έκαστος, με αποφάσεις υπαγωγής σε ΠΠΔ από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Και ακόμη 18 αιολικοί σταθμοί με 1 ανεμογεννήτρια έκαστος και με βεβαίωση παραγωγού ανήκουν σε αντίστοιχες ενεργειακές κοινότητες με έδρα την οδό Παλαμά 20 στο Αγρίνιο που τυγχάνει να είναι και έδρα του Κέντρου Υποστήριξης Αγροτών της Ενωσης Αγρινίου.

Σε αυτά θα πρέπει να προστεθεί ότι για όλες τις ανωτέρω υπαγωγές σε ΠΠΔ των φαινομενικά ξεχωριστών αιολικών σταθμών έχουν υποβληθεί Ειδικές Οικολογικές Αξιολογήσεις (ΕΟΑ) από τον ίδιο μελετητή, που αποτελούν απλά αντίγραφα μεταξύ τους, οι οποίες είναι καταφανώς πρόχειρες, ανεπαρκείς και ασύμβατες με τις προδιαγραφές της νομοθεσίας, αλλά έχουν ελεγχθεί και εγκριθεί από την Περιφέρεια!

Οι γύπες

Κατά τα λοιπά, η εγκατάσταση αιολικών σταθμών σε ολόκληρη την οροσειρά των Ακαρνανικών βουνών σχεδιάζεται σε μια περιοχή η οποία αποτελεί τη σημαντικότερη αποικία του –απειλούμενου με εξαφάνιση του είδους γύπα– όρνιου στην Ελλάδα, ενώ ένα τμήμα της οροσειράς των Ακαρνανικών αποτελεί περιοχή Natura (όρος Τσέρεκας) εντός της οποίας χωροθετούνται και πρόκειται να εγκατασταθούν κάποιες από τις συνολικά 34 ανεμογεννήτριες της Ενωσης Αγρινίου.

Κι όμως, στον κύριο όγκο των Ακαρνανικών λειτουργούν ήδη 12 ανεμογεννήτριες (αιολικοί σταθμοί «Περγαντή» και «Καπότη»), εντελώς παράτυπα, δηλαδή χωρίς την υποβολή και εκπόνηση Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης (ΕΟΑ) πριν από την εγκατάστασή τους, όπως ορίζει η νομοθεσία, οι οποίες έως σήμερα έχουν θανατώσει τουλάχιστον 3 όρνια.

Πάντως, αυτή τη στιγμή μπουλντόζες και σκαπτικά μηχανήματα της Ενωσης Αγρινίου έχουν ήδη «ξεκοιλιάσει» ακόμη μία ανέγγιχτη βουνοκορφή των Ακαρνανικών, την «Αμαλιαρή», για την εγκατάσταση μιας ανεμογεννήτριας η οποία βρίσκεται στον πυρήνα του βουνού και σε απόσταση αναπνοής από τον ήδη υφιστάμενο αιολικό σταθμό «Περγαντή».

Το μπάχαλο

Αυτά συμβαίνουν σήμερα στα Ακαρνανικά, όταν τον Μάιο του 2021 το ΥΠΕΝ είχε αφήσει να διαφανεί ότι θα δώσει τέλος στην τακτική της κατάτμησης μεγάλων έργων ΑΠΕ σε μικρότερα, προχωρώντας στη διακοπή της αδειοδότησης 4 έργων στον Δήμο Μετεώρων, που είχαν υποβληθεί ταυτόχρονα στην αρμόδια Υπηρεσία.

Οι αντίστοιχες μελέτες του κάθε έργου είχαν εκπονηθεί από τον ίδιο μελετητή, τα έργα ανήκαν στον ίδιο φορέα εκμετάλλευσης και νόμιμο εκπρόσωπο έργου και τα τεχνικά χαρακτηριστικά των ανεμογεννητριών ήταν πανομοιότυπα για όλους τους αιολικούς σταθμούς. Αλήθεια, γιατί ο γενικός διευθυντής Περιβαλλοντικής Πολιτικής, Κώστας Δημόπουλος, που είχε υπογράψει τότε την απόφαση, δεν προβαίνει σε ανάλογη απόφαση για τους αιολικούς σταθμούς στα Ακαρνανικά που αποτελούν πανομοιότυπη περίπτωση;

«Ακόμη κι αν οι ανεμογεννήτριες αποτελούσαν την τέλεια ενεργειακή λύση, η εξευτελιστική διαδικασία/μπάχαλο σύμφωνα με την οποία μεθοδευμένα αυτές αδειοδοτούνται και εγκαθίστανται, από μόνη της αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα υλοποίησης των αιολικών σταθμών, ειδικά όταν αφορά προστατευόμενες περιοχές όπως τα Ακαρνανικά (και όχι μόνο).

Ολες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες, που τόσο καυχώνται και συνεχώς επαναλαμβάνουν ότι “κάνουν πάση θυσία το έργο τους πάντα σύμφωνα με όσα λέει ο νόμος”, εύκολα εξυπηρετούν τον κάθε τυχάρπαστο και επίδοξο δήθεν “επενδυτή” της απάτης, της αρπαχτής και της κομπίνας αδιαφορώντας για την περαιτέρω διασφάλιση της νομιμότητας και κατ’ επέκταση της ουσιαστικής προστασίας του περιβάλλοντος», καταγγέλλει η Κίνηση Πολιτών για την Προστασία των βουνών της Αιτωλοακαρνανίας. Και ζητά:

Από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να ανακαλέσει - αποσύρει την περιβαλλοντική αδειοδότηση (αποφάσεις ΠΠΔ) των αιολικών σταθμών οι οποίοι αποδεδειγμένα αποτελούν ενιαίο έργο με φορέα υλοποίησης την Ενωση Αγρινίου.

Από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, να προβεί στην άμεση διακοπή της λειτουργίας των ήδη εγκατεστημένων, επικίνδυνων και παράτυπα αδειοδοτημένων ανεμογεννητριών (δεν είχε καν εκπονηθεί Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση πριν την εγκατάσταση του αιολικού σταθμού «Περγαντή»), τουλάχιστον μέχρι την εφαρμογή πολύ αυστηρότερων περιβαλλοντικών όρων.

Από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να επέμβει άμεσα, να προστατεύσει στην ουσία το νομοθετικό έργο, δηλαδή την Υπουργική Απόφαση «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα 3 πτωματοφάγα είδη ορνιθοπανίδας (γύπες)» και να ανταποκριθεί στις καταγγελίες της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας και της τοπικής κοινωνίας που ζητoύν να σταματήσει αυτό το έγκλημα.

Από το Δασαρχείο Αμφιλοχίας να αποτρέψει άμεσα τη συνέχιση των εργασιών για τον αιολικό σταθμό στη θέση «Αμαλιαρή» και να μην εκδώσει τα απαιτούμενα πρωτόκολλα εγκατάστασης για τους υπόλοιπους 33 ΑΣΠΗΕ, οι οποίοι όλοι μαζί αποτελούν ενιαίο έργο.

Οι δήμοι Ξηρομέρου και Ακτίου-Βόνιτσας να πάψουν να είναι «κομπάρσοι» μπροστά στο έργο καταστροφής του ίδιου τους του τόπου και να κινηθούν με νομικές ενέργειες για τη διακοπή αυτού του εγκλήματος.

Εκδήλωση για την προστασία του Πάρνωνα


Την πρώτη της δημόσια εκδήλωση-σύσκεψη πραγματοποίησε χθες η «Πρωτοβουλία για την προστασία του Πάρνωνα - SAVE PARNONAS», προκειμένου να αποτραπεί η «άλωση» του παρθένου μέχρι σήμερα ορεινού όγκου και των παραδοσιακών χωριών που επιβιώνουν εκεί από τον ολετήρα της εγκατάστασης τουλάχιστον οκτώ αιολικών πάρκων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή. Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία της Πρωτοβουλίας με την Κοινότητα Αγίου Πέτρου, τον Σύλλογο Αγιοπετριτών Αττικής και τον Πολιτιστικό και Φυσιολατρικό Σύλλογο Αγ. Πέτρου, φιλοξενήθηκε στο Κοινοτικό Κατάστημα του Αγίου Πέτρου Κυνουρίας (από όπου και η αναγκαστικά ερασιτεχνική φωτογραφία).

Η κατάσταση που περιγράφηκε εκεί για τα υπό εξέλιξη έργα, σε ορισμένα από τα οποία τα σκαπτικά μηχανήματα αποψιλώνουν δάσος αλλά και ιδιωτικές καλλιεργητικές ή βοσκητικές εκτάσεις, είναι άκρως ανησυχητική, καθώς τουλάχιστον 70 ανεμογεννήτριες θα αναπτυχθούν στις περιοχές: Ξηροκάμπι για το έργο «MORES» της εταιρείας VOLTON, Ζυγός και Βούρβουρα - Α. Βέρβενα - Α. Κούτρουφα - Πηγαδάκια της γαλλικής EDF, Καστρί της MOTOR OIL, Καστριτοχώρια - Μεσορράχη της εταιρείας ΕΝΤΕΚΑ, Αστρος - Κ. Βέρβενα - Ξηροπήγαδο της εταιρείας ΙΝΤRΑΚΑΤ, Ανω Δολιανά της εταιρείας ΕΝΕΡΚΑ.

«Ο ορεινός όγκος του Πάρνωνα καλείται να επωμιστεί ένα δυσανάλογο βάρος “πράσινης ανάπτυξης”, το οποίο όπως φαίνεται δεν προορίζεται ούτε για τοπικές ανάγκες ούτε για τις ανάγκες της Πελοποννήσου, αλλά για εξαγωγή», επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία SAVE PARNONAS, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι οι τοπικές κοινότητες και κοινωνίες έχουν αφεθεί σε πλήρη άγνοια για την επιχείρηση άλωσης του φυσικού ενδιαιτήματός τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: