Ο Μητσοτάκης χάρισε το Βέρμιο στον Πάιατ
Λίγο πριν αποχωρήσει από την Ελλάδα, τον Μάιο του 2022, ύστερα από μια πολύκροτη εξαετή υπηρεσία, στη διάρκεια της οποίας με διαδοχική ευθύνη ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. η χώρα μετατράπηκε σε ανοιχτή αμερικανική βάση, ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ ζήτησε ένα τελευταίο αποχαιρετιστήριο δώρο. Να δοθεί το Βέρμιο σε αμερικανικά συμφέροντα για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Από τότε άρχισε η συστηματική καταστροφή ενός από τα τελευταία στολίδια της ελληνικής γης.
Μιλώντας εκείνες τις μέρες σε ένα τραπέζι για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ελλάδα, όπως αναφέρει το newsbrake, ο Πάιατ εξομολογήθηκε τον καημό του λέγοντας «η νούμερο 1 επιθυμία μου είναι να συνεχίσουμε να βλέπουμε περαιτέρω ανάπτυξη και εμβάθυνση της ενεργειακής εταιρικής σχέσης ΗΠΑ – Ελλάδας. Και, ειδικότερα, των αμερικανικών επενδύσεων και της αμερικανικής τεχνολογίας στον ελληνικό ενεργειακό χώρο. Εχω πει στον υπουργό Σκρέκα ότι το μόνο αποχαιρετιστήριο δώρο που θέλω όταν φύγω από την Ελλάδα, σε τρεις εβδομάδες από τώρα, είναι η τελική έγκριση άδειας για το Βέρμιο, γιατί αυτό θα αλλάξει το παιχνίδι όσον αφορά την αναγνώριση της Ελλάδας ως ευρωπαϊκής ηγέτιδας στα ζητήματα του κλίματος».
Η επιθυμία του ακούστηκε σαν προσταγή από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αλλωστε ο αλησμόνητος Τζέφρι δεν τσιγκουνεύτηκε καθόλου τα κολακευτικά λόγια, επαινώντας την ταχύτητα με την οποία ο πρωθυπουργός έχει «μπει στο νόημα» αυτής της παγκόσμιας μπίζνας, καλώντας μας σήμερα να γίνουμε «η μπαταρία της Ευρώπης»… Το ότι αλλοιώνονται αμετάκλητα τα βουνά της πατρίδας, που αποτελούν κοινή κληρονομιά των Ελλήνων και παραχωρούνται σε μια δράκα συμφερόντων, δεν συμβαίνει τυχαία, συνιστά επιλογή του ενοίκου των απόκοσμων υπογείων του Μαξίμου.
Μέσα σε δύο μήνες ο τότε υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας, με ταχύτητα πρωτόγνωρη για τα εγχώρια ειωθότα, ενέκρινε την τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων, ανάβοντας το «πράσινο φως» στα αμερικανικά συμφέροντα να ισοπεδώσουν το Βέρμιο. Και, βεβαίως, η Εθνική Τράπεζα που πρωταγωνιστεί, όπως όλα τα πιστωτικά ιδρύματα διεθνώς σε αυτήν την υπόθεση που κατ’ ευφημισμόν ονομάζεται «πράσινη μετάβαση», προσφέρθηκε να χρηματοδοτήσει το έργο με χρήματα των πολιτών.
Για την ιστορία, το Μαξίμου ικανοποίησε και μια δεύτερη, εξίσου υποτιμητική για κυρίαρχο κράτος επιθυμία του πρέσβη, ο οποίος σε μια στιγμή γενναιοδωρίας, αφού οι δουλειές του πήγαν καλά και έχοντας πλάι του την τότε γραμματέα Ενέργειας και σύμβουλο του Μητσοτάκη Αλεξάνδρα Σδούκου, υπέδειξε με τη γνωστή κομψότητα των Αμερικανών ανθυπάτων: «Επιτρέψτε μου να πω ότι είναι χαρά μου να βρίσκομαι εδώ, ειδικά με τη φίλη και συνάδελφό μου Αλεξάνδρα. Και αν έπρεπε να κάνω μια πρόβλεψη για την επόμενη δεκαετία, θα ήταν ότι κάποια στιγμή αυτή θα είναι η επόμενη υπουργός Ενέργειας της Ελλάδας».
Υπουργό βέβαια δεν την έκανε ο Μητσοτάκης, ίσως για να διασωθούν τα προσχήματα. Τη διόρισε όμως υφυπουργό. Βλέποντας, ωστόσο, τον εύκαμπτο πολιτικό της προϊστάμενο Σκρέκα και γνωρίζοντας ότι στα κρίσιμα πόστα το Μαξίμου τοποθετεί ανθρώπους της απόλυτης εμπιστοσύνης του, κανείς δεν διατηρούσε αμφιβολίες για το ποιος είχε πραγματικά το πάνω χέρι στο υπουργείο…
Εξαιτίας όλων αυτών των ανθρώπων και με τη σύμπραξη ασφαλώς των Περιφερειακών Αρχών της Μακεδονίας το Βέρμιο μπήκε στη δίνη της ληστρικής εκμετάλλευσης, που γεμίζει τα ταμεία μιας κρατικοδίαιτης και τζαμπατζίδικης εν πολλοίς επιχειρηματικότητας, την ώρα που αφήνει πίσω της λεηλατημένη και έρημη γη.
Το έργο έχει αναλάβει η Αιολική Βερμίου, εταιρία «ειδικού σκοπού» της ΕΝΤΕΚΑ με την αμερικανική 547 Energy που ιδρύθηκε από τον γνώστη της αγοράς των ΑΠΕ Gabriel Alonso και υποστηρίζεται από την Quantum Energy Partners, ένα αμερικανικό επενδυτικό fund με έδρα το Τέξας, που ειδικεύεται σε συμβατικές ενεργειακές επενδύσεις και ειδικότερα στο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο.
Το βουνό ξεκοιλιάζεται και οι βιομηχανικές εργασίες σε περιοχές όπου η ομορφιά είχε άλλοτε το πάνω χέρι και δέσποζε υπερήφανα μια ανέγγιχτη ελευθερία προχωρούν με ταχείς ρυθμούς, προκειμένου να εγκατασταθούν 70 ανεμογεννήτριες μεγαθήρια, συνολικής ισχύος 315 MW. Σε αυτές πρέπει να προσθέσουμε και τις 41 ανεμογεννήτριες που έχουν εγκατασταθεί ήδη από το 2018 στο Βέρμιο, μεταξύ Ζωοδόχου Πηγής και Ξηρολίβαδου, και άλλες 39 που έχουν λάβει ήδη άδεια παραγωγού. Την καταστροφή έρχονται να συμπληρώσουν μεγάλα συνοδευτικά έργα και η κατασκευή Υποσταθμού Υψηλής Τάσης.
Φόβοι για μόλυνση του εδάφους από διαρροές λιπαντικών
Το Βέρμιο, ενημερωτικά, είναι οροσειρά που καταλαμβάνει τμήμα του νομού Ημαθίας, αλλά και των νομών Πέλλας και Κοζάνης. Στο Βέρμιο βρίσκονται το Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου και το Χιονοδρομικό Κέντρο 3-5 Πηγάδια, αλλά και η Μονή της Παναγίας Σουμελά, ιερό προσκύνημα των Ποντίων. Στους πρόποδες του Βερμίου είναι χτισμένες η Βέροια και η Νάουσα.
Πρόκειται για μοναδικό βουνό, με σπάνια βιοποικιλότητα, με 1.035 είδη χλωρίδας, από τα οποία τα 117 είναι ενδημικά της Βαλκανικής και τα 34 είναι ενδημικά της Ελλάδας, με 43 σπάνια βότανα με ευεργετικές και φαρμακευτικές ιδιότητες. Αμεσος διαγράφεται ο κίνδυνος εξαφάνισης πηγών, που θα επιφέρει τεράστιες ζημιές στη γεωργική και την κτηνοτροφική παραγωγή και στη μελισσοκομία, ενώ η αλλαγή του μικροκλίματος απειλεί με εξαφάνιση πολλά είδη πανίδας, όπως ο μοναδικός λαγόγυρος. Οι ειδικοί θεωρούν επίφοβη τη μόλυνση του εδάφους από τις διαρροές των λιπαντικών, των αντιψυκτικών, από τα θαμμένα πτερύγια των ανεμογεννητριών, από τα ευγενή μέταλλα, τις σπάνιες γαίες, τα υαλονήματα και εν γένει τα μη ανακυκλώσιμα υλικά.
Κάτοικοι της περιοχής που δίνουν έναν απέλπιδο αγώνα, «όπως των Τρώων», ώστε να μην περάσει τις πόρτες η καταστροφή. Η «δημοκρατία» συνομίλησε μαζί τους και τους άκουσε να ρωτούν για ποιον λόγο δεν επιτρέπουν στους πολίτες να αποφασίσουν με τοπικά δημοψηφίσματα για το μέλλον τους και τη μοίρα των παιδιών τους.
Φαίνεται, εν κατακλείδι, ότι ο Πάιατ στην πραγματικότητα δεν μας εγκατέλειψε ποτέ. Ο μοιραίος άνθρωπος, που μαζί με την προσφάτως παραιτηθείσα υφυπουργό Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ, αυτό το «γεράκι» της αμερικανικής διπλωματίας, κερνούσε κουλουράκια στην πλατεία Μαϊντάν τους υποκινούμενους Ουκρανούς, όπου υπηρετούσε τότε, είναι ακόμα εδώ. Από τη θέση του υφυπουργού Ενέργειας τώρα συνεχίζει το ολέθριο ενδιαφέρον του για την Ελλάδα. Ανεμογεννήτριες σε βουνοκορφές και στα καμένα δάση, και φωτοβολταϊκά πάρκα στη γόνιμη γη είναι το αναπτυξιακό μοντέλο που άφησε πίσω του και ακολουθεί με θρησκευτική ευλάβεια ο Μητσοτάκης…
*Του Γιώργου Χατζηδημητρίου
Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου