Παρασκευή 24 Μαΐου 2024

Μύδροι Παπαλεξόπουλου - Μυτιληναίου: Η χειρότερη Κομισιόν στην Ιστορία – Αρκετά με το Brussels Bubble, αυτό το πράγμα δεν πάει

Στην εκδήλωση για το παρόν και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που διοργάνωσε ο ΣΕΒ ενόψει των Ευρωεκλογών 2024, συναντήθηκαν και συζήτησαν ο κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, Πρόεδρος ΔΣ ΣΕΒ, Αντιπρόεδρος ERT και ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, Αντιπρόεδρος ΔΣ ΣΕΒ, Πρόεδρος Eurometaux.


Στην εκδήλωση που είχε ως τίτλο: «Ευρωεκλογές 2024: Ο κόσμος αλλάζει. Η Ευρώπη μπορεί;» οι δυο θεσμικοί εκπρόσωποι της ελληνικής, αλλά και της ευρωπαϊκής επιχειρηματικότητας, συζήτησαν τις θέσεις και τις προτεραιότητες για την Ευρώπη του 2030 και σκιαγράφησαν τις προϋποθέσεις για μια ευρωπαϊκή επανεκκίνηση.
Και τα όσα είπαν μόνο ευχάριστα δεν ήταν…
Στην αρχική του τοποθέτηση, ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος είπε πως έχουμε πολλές ενδείξεις ότι ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά.
Έχουμε μακροχρόνια απώλεια ανταγωνιστικότητας και ρυθμούς ανάπτυξης πολύ χαμηλότερους από τον υπόλοιπο κόσμο – όχι μόνο από την Ασία, αλλά και από τις ΗΠΑ. 
Η Ευρώπη έχει χάσει τις ελπίδες να είναι τεχνολογικά στην κορυφή του κόσμου και έχει αδυνατίσει γεωπολιτικά».

Κατόπιν πήρε τον λόγο ο Ευάγγελος Μυτιληναίoς, σημείωσε ότι πηγαίνει κάθε μήνα στις Βρυξέλλες, ως πρόεδρος της Eurometaux, αλλά βρίσκει «ώτα μη ακουόντων». 
«Ο τρόπος που είναι δομημένη η ΕΕ ήταν καλός για τη Λισαβόνα του 2007. 
Είμαστε στο 2024 και έχουμε μια Κομισιόν που δεν έχει καμία λογοδοσία, μια ενιαία αγορά που αποσυντίθεται. 
Οι χώρες βλέποντας ότι δεν ανταποκρίνεται το σύστημα κάνουν ό,τι θέλουν» επεσήμανε.
Η Ευρώπη υπερασπίζεται το ελεύθερο εμπόριο, αλλά το κάνει σε επίπεδο αφέλειας. 
Όταν ο υπόλοιπος κόσμος έχει ξεκάθαρες βιομηχανικές πολιτικές, τι κάνει η Ευρώπη, υπερασπίζεται τη σωστή αρχή ή κοιτά να μην χάσει τη δική της βιομηχανία; Και πώς το κάνει ώστε να μην έχουμε εντός Ευρώπης κατάρρευση της εσωτερικής αγοράς; αναρωτήθηκε ο Δημ. Παπαλεξόπουλος.
Ερωτηθείς γιατί δεν υπάρχουν greenfield investments (σ.σ. από το μηδέν επενδύσεις), ο Ευάγγελος Μυτιληναίoς έδειξε και αυτό τη γραφειοκρατία και τις επιδοτήσεις.
«Στην Ευρώπη όλα είναι politics και διαιωνίζεται ένα Brussels Βubble που αμείβονται πλουσιοπάροχα ασχολούμενοι με κάποια πράγματα. 
Το πρόβλημα είναι δομικό. Χρειάζεται ένα σοκ. 
Έχει δημιουργηθεί μια νοοτροπία "αστυνομικού" εντός της Ευρώπης, ενώ η σωστή φιλοσοφία είναι να βοηθηθούν οι εταιρείες να βελτιωθούν».

Η ενέργεια

Σε ό,τι αφορά την Ενέργεια, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος διερωτήθη: «Βρήκαμε ίδιους πόρους, έχουμε άφθονο ήλιο και ανέμους στην Ευρώπη. 
Μπορούμε να έχουμε αυτονομία στην ενέργεια; Η απάντηση είναι όχι.
Φύγαμε από τη Ρωσία (σ.σ. φυσικό αέριο) και έχουμε πάει στη Νορβηγία. Πάλι εξαρτημένοι είμαστε.
Στην Ελλάδα, οι διαχειριστές σβήνουν μονάδες γιατί δεν έχουν τι να κάνουν την ενέργεια που παράγεται. 
Ο λόγος είναι ότι δεν υπάρχουν δίκτυα για να τη μεταφέρουν».

Η χειρότερη Κομισιόν στην Ιστορία

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Παπαλεξόπουλο, οι πολιτικοί ηγέτες πρέπει να καταλαβαίνουν τι πρέπει να κάνουν για να φέρουν ανάπτυξη, με τον κ. Μυτιληναίο να επισημαίνει πως θα ήταν σημαντικό να αναλάβει ρόλο ο Mario Draghi.
«Σήμερα έχουμε τη χειρότερη Επιτροπή που υπήρξε ποτέ στην Ευρώπη. 
Είχαν ως μοναδικό θέμα την πράσινη μετάβαση, αλλά τα έκανα μαντάρα. Στο νέο πρόγραμμα της Ursula von der Leyen πρώτο θέμα είναι η άμυνα και δεύτερο η ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας. 
Όλα τα αντίθετα δηλαδή».
Στη συνέχεια ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος επεσήμανε: «Το πρόβλημα δεν είναι ότι η Ευρώπη έχει μόνο μικρό προϋπολογισμό για την άμυνα, είναι ότι είναι και κατακερματισμένος. Είμαστε στο πουθενά. 
Είμαι ιδιαίτερα απαισιόδοξος για το αν θα έχει η Ευρώπη ενιαία αμυντική πολιτική τα επόμενα 15 χρόνια».
Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος επεσήμανε ότι η κοινή γνώμη δεν έχει συνηθίσει σε τεράστιες αμυντικές δαπάνες, γιατί «θα πρέπει να πάρεις λεφτά από την υγεία και άλλους τομείς. 
Οι Ευρωπαίοι είχαν αφήσει το θέμα στις ΗΠΑ, με τον ίδιο τρόπο που άφησαν την ενέργεια στη Ρωσία».
Ποιος έχει αμυντική βιομηχανία αιχμής; αναρωτήθηκε. 
«Για πολλά χρόνια όσα λεφτά και να ξοδέψουμε θα πηγαίνουν σε αγορές όπλων από τις ΗΠΑ».
Σε ό,τι αφορά την ελληνική αμυντική βιομηχανία, ο κ. Μυτιληναίος αφέθηκε στην τύχη της για δεκαετίες.
«Σήμερα θα μπορούσε να βγάζει πάρα πολλά λεφτά και αντ’ αυτού ξοδεύουμε τεράστιους πόρους για αγορές φρεγατών και αεροσκαφών από το εξωτερικό. Για τις φρεγάτες η ελληνική συμμετοχή είναι 1%», είπε.

Ευρωκοινοβούλιο

Τέλος, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος σημείωσε ότι το πρόβλημα ξεκινά από το ευρωκοινοβούλιο.
«Είναι λάθος να γίνεται εκλογή με σταυρό. Πρέπει να είναι κοινοβούλιο των "αρίστων", όχι των "δημοφιλέστερων", για τους τελευταίους υπάρχουν τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια».
«Παρόμοια και η Κομισιόν. Το παιχνίδι μετά τις ευρωεκλογές για τις θέσεις είναι ένα νταραβέρι που ξεκινά μήνες πριν, σε στυλ υποστήριξέ με εκεί, να βάλω τον δικό μου κ.λπ.».
«Δεν υπάρχει λογοδοσία, δίνουν λόγο μόνο στον Θεό», σχολίασε για τη λογική που λειτουργεί η Κομισιόν.
Στάθηκε δε και στη λεγόμενη αντισυστημική ψήφο. 
«Είναι άνθρωποι που είδαν από κοντά αυτά που συζητάμε και είδαν ότι δεν περπατάει. 
Αυτοί (στις Βρυξέλλες) είναι όλοι για δρόμο, σκέφτονται».
Χρειαζόμαστε περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη, όχι λιγότερη, τόνισε ο κ. Παπαλεξόπουλος τονίζοντας ότι το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα σε μια δύσκολη γειτονιά και ανήκει στην Ευρώπη αποτελεί ένα τρομακτικό πλεονέκτημα. 
Η Ελλάδα έχει και το ανθρώπινο δυναμικό και τις δεξιότητες και τα στελέχη, δεν έχουμε να ζηλέψουμε τίποτα από τους Γερμανούς ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος τονίζοντας ότι η χώρα μας βρίσκεται σε μια δύσκολη γειτονιά της Ευρώπης. Συμφωνώ και υπερθεματίζω ότι η Ευρώπη για την Ελλάδα έιναι το σπίτι της και αλίμονο μας εάν συμβεί τίποτα στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, πρόσθεσε.
Επιπλέον τόνισε ότι η Ελλάδα έχει πάρει μαθήματα και είναι πλέον μια διαφορετική χώρα, πολλά πράγματα έχουν αλλάξει προς το καλύτερο. 
Σημείωσε ωστόσο ότι, παρά την χρηματιστηριακή οικονομική ευφορία, αυτό δεν αποτελεί πραγματική ανάπτυξη της οικονομίας.

www.bankingnews.gr

διαβάστηκε

Δεν υπάρχουν σχόλια: