Σάββατο 6 Απριλίου 2024

Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ: Σταματήστε τις πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ των 47 μελών ψήφισε με 28-6 υπέρ της παύσης αποστολών όπλων προς το Ισραήλ



Το ανώτατο όργανο του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα κάλεσε τις χώρες να σταματήσουν να πωλούν ή να αποστέλλουν όπλα στο Ισραήλ σε ψήφισμα που εγκρίθηκε την Παρασκευή, το οποίο αποσκοπεί στην πρόληψη των παραβιάσεων των δικαιωμάτων κατά των Παλαιστινίων εν μέσω της έντονης στρατιωτικής εκστρατείας του Ισραήλ στη Γάζα.

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ των 47 μελών ψήφισε με 28-6 υπέρ του ψηφίσματος για τις αποστολές όπλων προς το Ισραήλ, με 13 αποχές. Το σαρωτικό μέτρο, το οποίο στοχεύει σε μια σειρά από ισραηλινές ενέργειες, όπως η παρεμπόδιση της πρόσβασης στο νερό και ο περιορισμός των αποστολών ανθρωπιστικής βοήθειας στις παλαιστινιακές περιοχές, καλεί επίσης τους ανεξάρτητους ερευνητές που υποστηρίζονται από τον ΟΗΕ να αναφέρουν τις αποστολές όπλων, πυρομαχικών και «διπλής χρήσης». αντικείμενα — τόσο για πολιτικούς όσο και για στρατιωτικούς σκοπούς — που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από το Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων. Δεν είναι δεσμευτικό.

Οι δυτικές χώρες παρουσιάστηκαν διχασμένες, με τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και άλλες να αντιτίθενται στο ψήφισμα, αρκετές απείχαν και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες ψήφισαν υπέρ.

Το ψήφισμα έρχεται εν μέσω μιας αυξανόμενης εστίασης στις αποστολές όπλων στο Ισραήλ - ιδίως από τον ισχυρότερο υποστηρικτή του, τις ΗΠΑ - καθώς το Ισραήλ συνεχίζει τη στρατιωτική του εκστρατεία στη Γάζα που οδήγησε σε δολοφονίες σχεδόν 33.000 Παλαιστινίων που ξεκίνησαν ως απάντηση στις επιθέσεις στο Ισραήλ, από ένοπλους αγωνιστές στις 7 Οκτωβρίου.


Σε ένδειξη της αγανάκτησης της Ουάσιγκτον με τον χειρισμό της στρατιωτικής εκστρατείας από το Ισραήλ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε αυστηρά τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου την Πέμπτη ότι η μελλοντική υποστήριξη των ΗΠΑ στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα εξαρτάται από την ταχεία εφαρμογή νέων βημάτων για την προστασία των αμάχων και εργαζομένων στον τομέα της βοήθειας. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που ο Μπάιντεν απείλησε να επανεξετάσει την υποστήριξή του εάν το Ισραήλ δεν αλλάξει την τακτική του και δεν επιτρέψει περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

Με πληροφορίες ABC, Reuters, AFP

Δεν υπάρχουν σχόλια: