Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΙΚΑΡΙΑΣ : Τοποθέτηση σχετικά με τον σχεδιασμό για τα «Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα»


Τη θέση της σχετικά με τον σχεδιασμό για τα «Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα» δημοσιοποιεί η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ικαρίας, παρουσιάζοντας παράλληλα γενικά τη θέση της για τη λεγόμενη «πράσινη μετάβαση».

Συγκεκριμένα εξηγεί ότι τέλος Οκτωβρίου ανακοινώθηκε το Σχέδιο του «Εθνικού Προγράμματος για την Υπεράκτια Αιολική Ενέργεια» και εξαγγέλθηκε από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων «διαβούλευση» επί Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, μέχρι τις 30-11-2023. Με στόχο την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης τον Δεκέμβριο 2023 για το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων.

«Ο σχεδιασμός αυτός - σημειώνει η «Λαϊκή Συσπείρωση» - αφορά και την Ικαρία, αφού προβλέπονται δυο Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΠΟΑΥΑΠ). Tο "ΙΚΑΡΙΑ 1" πλωτό αιολικό πάρκο έκτασης 181km2 ισχύος 905MW και το "ΙΚΑΡΙΑ 2" πλωτό επίσης έκτασης 171km2 ισχύος 855MW και τα 2 σε απόσταση 1852,25χλμ από την ακτή. Ισχύς δηλαδή 2,7 φορές παραπάνω από τις 110 χερσαίες ανεμογεννήτριες που υπάρχουν στους σχεδιασμούς του ομίλου Μυτιληναίου. Μιλάμε για τεράστια παραγωγή ενέργειας την οποία δεν θα την καρπωθεί ο λαός μας αλλά οι επιχειρηματικοί όμιλοι με επιβάρυνση οικονομική δική μας και του περιβάλλοντος».

Προσθέτει ακόμα ότι ο σχεδιασμός αυτός «προβλέπει ωμά ότι δεν αρκεί η καταστροφή κάθε δάσους, κάθε βουνού, τώρα στο σχέδιο μπαίνει και η "αξιοποίηση" της θάλασσας. Γιγάντιες ανεμογεννήτριες, που θα μπουν δίπλα στην ξηρά και σε ρηχά νερά, εκεί που ψαρεύουν οι τοπικοί ψαράδες. Μιλάμε για ανεμογεννήτριες τέρατα, με ύψος ενός μικρού βουνού, που θα κυριαρχούν στον ορίζοντα και θα δημιουργήσουν ανυπολόγιστες περιβαλλοντικές καταστροφές.

Είναι τουλάχιστον θράσος να έρχεται αυτός ο σχεδιασμός για επέκταση των ΑΠΕ, την ίδια ώρα που ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του Γ' τριμήνου 2023 διαφόρων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον χώρο της Ενέργειας και ενδεικτικά αναφέρουμε ότι μια από τις μεγαλύτερες από αυτές παρουσίασε αύξηση των προσαρμοσμένων κερδών κατά 87,5%. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση διαφημίζει το "χρωματιστό χαράτσι"... ως "δικαίωμα" στην επιλογή τιμολογίου από τα νοικοκυριά, κρύβοντας ότι όλοι οι δρόμοι οδηγούν σε ακόμα πιο ακριβό ρεύμα, και ότι επανέρχεται η περίφημη ρήτρα αναπροσαρμογής ως "Μηχανισμός Διακύμανσης" που βάζει φωτιά στα ήδη "φορτωμένα" τιμολόγια».

Αυτή η πολιτική, από τη μια καταστρέφει το περιβάλλον και, από την άλλη φέρνει μόνο αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος (10% από τον 10ο στον 11ο του 2023), ενεργειακή φτώχεια και ταυτόχρονα εκτόξευση των κερδών των μονοπωλίων της Ενέργειας», τονίζει μεταξύ άλλων η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ικαρίας.

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την τοποθέτησή της.

1 / 1

Δεν υπάρχουν σχόλια: