Οι Πράσινοι ζητούν διαφάνεια και αξιοκρατία
Για μια φορά ακόμη το επιτελικό κομματικό κράτος χτυπάει την αξιοκρατία και την αποτελεσματικότητα στην Ελλάδα με το νομοσχέδιο την επιλογή των διοικητών του δημόσιου που κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση.
Το νομοσχέδιο «Νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων φορέων του δημοσίου τομέα», του οποίου κρίσιμες λεπτομέρειες θα καθοριστούν αργότερα με εγκυκλίους, προβλέπει ότι μια συνέντευξη με απροσδιόριστα χαρακτηριστικά και που δεν θα μαγνητοφωνείται θα μετρά όσο και τα προσόντα στη μοριοδότηση ενώ τα διδακτορικά δεν θα λαμβάνονται υπόψη και η τελική απόφαση θα είναι του υπουργού. Οι επιτροπές επιλογής θα είναι περισσότερες και στελεχωμένες από ιδιώτες, δηλαδή ένα πλήρες κομματικό φιλτράρισμα της δήθεν διαδικασίας ΑΣΕΠ.
Και ούτε λόγος βέβαια για αντίστοιχη διαδικασία επιλογής διευθυντών και προϊστάμενων διευθύνσεων, έτσι ώστε να συνεχιστεί με αμείωτη ένταση η δημιουργία κομματικών μηχανισμών και εξυπηρετήσεων στη δημόσια διοίκηση.
Οι Πράσινοι επιμένουν: - Απλές και δοκιμασμένες Διαδικασίες ΑΣΕΠ και ανοιχτά δεδομένα για να μπορούν οι πολίτες με πλήρη πρόσβαση και διαφάνεια να αξιολογήσουν την αξιολόγηση.
- Οι γραπτές εξετάσεις μπορούν πλήρως να αναδείξουν τα πραγματικά προσόντα, τις γνώσεις αλλά και τις απόψεις των υποψηφίων.
- Τα τυπικά προσόντα δεν αποτελούν ικανή, αλλά σίγουρα αποτελούν αναγκαία συνθήκη για την ορθή και ευφυή διοίκηση και πρέπει να μοριοδοτούνται σημαντικά.
Οι Πράσινοι διατηρούν τις επιφυλάξεις τους και ως προς τη διάταξη για συναφές αντικείμενο σπουδών. Κάτι που δεν λαμβάνεται καθόλου υπόψη στον ιδιωτικό τομέα και δεν υπάρχει καμία αρνητική εμπειρία.
Επίσης οι Πράσινοι επιμένουν ότι στις εξετάσεις οφείλουν οι υποψήφιοι να διατυπώνουν απόψεις ως προς τους σύγχρονους παγκόσμιους προβληματισμούς, όπως η πράσινη μετάβαση, η διαφορετικότητα, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η δημοκρατία, η βιώσιμη κινητικότητα, τα εργασιακά δικαιώματα, η σεξουαλική παρενόχληση, η ταυτότητα φύλου κ.ά.
Τέλος, οι Πράσινοι επιμένουν ότι τα ανοιχτά δεδομένα και η εφαρμογή του Blockchain είναι η μόνη εγγύηση για την αξιοκρατική επιλογή διοικήσεων στη δημόσια διοίκηση. Μετά την επιλογή, ο κάθε πολίτης αλλά και όλοι οι υποψήφιοι, να έχουν πλήρη πρόσβαση στον φάκελο και στην αξιολόγηση που οδήγησε στη συγκεκριμένη επιλογή.
Ο πολίτης έχει δικαίωμα να γνωρίζει ποιος είναι αυτός που θα διοικήσει έναν δημόσιο οργανισμό, τι προσόντα έχει αλλά και ποιες είναι απόψεις του για τον τρόπο διοίκησης.
Επιτέλους, η Ελλάδα πρέπει να απεμπλακεί από το κομματικό κράτος και την ευνοιοκρατία και να μπει στην εποχή του κοινωνικού ελέγχου, της αξιοκρατίας και των ίσων ευκαιριών για όλους/ες. |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου