Ουραγός ανταγωνιστικότητας είναι η Ελλάδα έναντι των υπόλοιπων μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ξεπερνώντας μόλις δύο χώρες, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, στον δείκτη περιφερειακής ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2022.
Παρότι η ελληνική επίδοση βελτιώθηκε σημαντικά σε σχέση με την προηγούμενη αντίστοιχη μέτρηση που είχε πραγματοποιηθεί το 2019 και έτσι η χώρα πλησίασε περισσότερο τον ευρωπαϊκό μέσον όρο, το αποτέλεσμα καταδεικνύει πως η χώρα εξακολουθεί να υστερεί. Μάλιστα, δύο ελληνικές περιφέρειες, της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και της Στερεάς Ελλάδας βρέθηκαν στην τελευταία δεκάδα από τις συνολικά 234 περιφέρειες που εξετάστηκαν.
Στον αντίποδα, στην κορυφή της λίστας με την υψηλότερη περιφερειακή ανταγωνιστικότητα βρέθηκαν η Ολλανδία, το Βέλγιο και τρίτη η Δανία.
Δείκτης ανταγωνιστικότητας 2022
Τα αποτελέσματα προκύπτουν βάσει τριών υποδεικτών – Βασικοί, Αποδοτικότητα και Καινοτομία – και 11 πυλώνων για τις διάφορες πτυχές της ανταγωνιστικότητας – συμπεριλαμβανομένων των υποδομών, της υγείας, της εκπαίδευσης, της καινοτομίας κ.α. Η χαμηλή ανταγωνιστικότητα εν συνόλω μπορεί να σημαίνει ότι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι χαμηλότερο, οι γυναίκες αντιμετωπίζουν δυσκολότερες συνθήκες απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης και τέλος ότι οι περιοχές αυτές είναι λιγότερο ελκυστικές για τους πρόσφατους αποφοίτους πανεπιστημίων.
Οι επιδόσεις των ελληνικών περιφερειών
Καλύτερη επίδοση ως προς την ανταγωνιστικότητα στην Ελλάδα κατέγραψε η περιφέρεια Αττικής, όπως και συνηθίζεται για τις περιφέρειες της πρωτεύουσας κατά μήκος της Ε.Ε.
Τον μέσο όρο της περιφέρειας Αττικής – η οποία σε σχέση με τις ευρωπαϊκές περιφέρειες βρίσκεται λίγο κάτω από τη μέση – ανεβάζει σημαντικά ο δείκτης της «Καινοτομίας» με ώθηση συγκεκριμένα από την εξειδίκευση των επιχειρήσεων.
Ελαφρώς χαμηλότερα στην Αττική ανέρχεται ο δείκτης της «Αποδοτικότητας» με ώθηση από την υψηλή επίδοση της ανώτατης εκπαίδευσης. Ωστόσο, με απόκλιση άνω των 17 μονάδων ακολουθεί ο δείκτης των «Βασικών», ο οποίος περιλαμβάνει τους θεσμούς, τη χρηματοοικονομική σταθερότητα και τη βασική εκπαίδευση που παρουσιάζουν εξαιρετικά χαμηλή απόδοση, αλλά και τις υποδομές και την υγεία που συγκεντρώνουν καλύτερες βαθμολογίες.
Αναλυτικά με μέσο όρο στην Ε.Ε. στο 100, οι ελληνικές περιφέρειες το 2022 είχαν τις εξής επιδόσεις:
- Αττική (92,6)
- Κεντρική Μακεδονία (70,4)
- Θεσσαλία (66,4)
- Κρήτη (64)
- Πελοπόννησος (61,1)
- Ήπειρος (60,5)
- Δυτική Μακεδονία (60,3)
- Βόρειο Αιγαίο (59,4)
- Δυτική Ελλάδα (59,2)
- Ιόνια Νησιά (58,9)
- Νότιο Αιγαίο (56,6)
- Ανατολική Μακεδονία – Θράκη (55,8)
- Στερεά Ελλάδα (53,4)
1 σχόλιο:
Καλές οι φωτογραφίες και οι δημόσιες σχέσεις , αλλά η ουσία είναι εδώ.Στην ουσία λοιπόν παίρνετε 0.
Δημοσίευση σχολίου