Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2023

Στην ουρά για «κούρεμα» χρέη 25 δισ!

Αιτήσεις για ρύθμιση τραπεζικών δανείων και χρεών προς το Δημόσιο, συνολικού ύψους 25 δισ. ευρώ, έχουν υποβληθεί από 45.800 οφειλέτες στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού.



Νέες ρυθμίσεις οφειλών από 1,5 έως 1,8 δισ. ευρώ μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού αναμένει το υπουργείο Οικονομικών από τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης το προσεχές 5μηνο, δίνοντας το μήνυμα για «σκληρότερη δουλειά ώστε να ωφεληθούν περισσότεροι πολίτες και να ρυθμίσουν επιτυχώς τις οφειλές τους». Στόχος, το σύνολο των ρυθμίσεων μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού να προσεγγίσει συνολικά τα 3,9 δισ. ευρώ, αυξάνοντας την αποτελεσματικότητα του μηχανισμού που, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών, προσφέρει ρυθμίσεις με μέσο «κούρεμα» 20% περίπου για τις οφειλές προς το Δημόσιο και 30,8% για οφειλές προς χρηματοδοτικούς φορείς.

Το μήνυμα για επιτάχυνση των ρυθμίσεων δόθηκε προς τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης κατά τις συναντήσεις που είχε διαδοχικά την Τετάρτη και την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας με τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών και τους επικεφαλής των μεγαλύτερων εταιρειών διαχείρισης, ανοίγοντας την αυλαία των συναντήσεων με εκπροσώπους του χρηματοπιστωτικού κλάδου για το 2023. Στις συναντήσεις συμμετείχε και ο γενικός διευθυντής προληπτικής εποπτείας και εξυγίανσης της ΤτΕ Σπύρος Παντελιάς και, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε εντατικοποίηση των προσπαθειών στα θέματα των ρυθμίσεων έτσι ώστε να περιοριστούν οι περιπτώσεις των οφειλετών που οδηγούνται σε πλειστηριασμό. Να σημειωθεί ότι το θέμα των πλειστηριασμών βρίσκεται επί ξυρού ακμής, καθώς επίκειται στις 26 Ιανουαρίου η συζήτηση στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου για το κατά πόσον οι εταιρείες διαχείρισης μπορούν ως εντολοδόχοι των funds στο πλαίσιο των τιτλοποιήσεων του «Ηρακλή» να προχωρούν σε μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης.

Στην ουρά για «κούρεμα» χρέη 25 δισ.-1

Εν αναμονή της σχετικής απόφασης, όπως σημειώνουν εκπρόσωποι των εταιρειών, έχουν κάθε λόγο να προχωρούν σε ρυθμίσεις αποφεύγοντας τους πλειστηριασμούς. Οι τράπεζες και οι εταιρείες διαχείρισης δεσμεύθηκαν για περισσότερες ρυθμίσεις δανείων έτσι ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για αύξηση των ρυθμίσεων κατά 1,5-1,8 δισ. ευρώ το προσεχές 5μηνο. Μέχρι σήμερα μέσω του εξωδικαστικού έχουν εξεταστεί 6.400 αιτήματα ρύθμισης για οφειλές 2,1 δισ. ευρώ. Επίσης, στο στάδιο της οριστικής υποβολής και της διαπραγμάτευσης βρίσκονται άλλα 5.500 αιτήματα για οφειλές αξίας 3,7 δισ. ευρώ, ενώ άλλα 33.900 αιτήματα για οφειλές 19,5 δισ. ευρώ είναι σε αρχικό στάδιο της υποβολής τους. Τα συνολικά στοιχεία ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό των αιτήσεων για ρυθμίσεις στις 45.800 και την αξία των προς ρύθμιση δανείων στα 25,3 δισ. ευρώ και το γεγονός ότι οι ολοκληρωμένες αιτήσεις των πολιτών και τα ποσοστά ρυθμίσεων οφειλών κάθε μήνα πολλαπλασιάζονται, πιστοποιεί, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, ότι αποτελεί «το πιο επιτυχημένο των τελευταίων 12 ετών». Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους:

• Το 74% των υποψηφίων προς ρύθμιση ή των ρυθμισμένων χρεών αφορά οφειλές φυσικών προσώπων και μόλις το 26% οφειλές επιχειρήσεων.

• Το 79% είναι προς τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης και το 21% προς το Δημόσιο.

• Η μέση διάρκεια ρύθμισης για οφειλές προς το Δημόσιο είναι τα 18 έτη και για οφειλές προς χρηματοδοτικούς φορείς τα 15 έτη.

Το μέσο «κούρεμα» για οφειλές προς το Δημόσιο φτάνει το 20% και για οφειλές προς χρηματοδοτικούς φορείς το 30,8%.

• Το 33% των οφειλών ρυθμίστηκε με διάρκεια μεγαλύτερη των 20 ετών.

• Το μέσο ποσοστό διαγραφής για οφειλές προς το Δημόσιο διαμορφώνεται στο 20,4% και για οφειλές προς χρηματοδοτικούς φορείς στο 30,8%.

• Το 39% των ρυθμίσεων (περί τα 320 εκατ. ευρώ) έχουν λάβει ποσοστό διαγραφής μεγαλύτερο του 30%.

• Το 54% των προτάσεων ρύθμισης έχουν γίνει αποδεκτές από τους οφειλέτες (991 εκατ. από τα 1,8 δισ. ευρώ).

• Το ποσοστό έγκρισης από τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης διαμορφώνεται στο 63% και από το Δημόσιο φθάνει το 93%.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: