MΕ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΟ προσπέρασε τα τελευταία δευτερόλεπτα τον συμπατριώτη μας Κωνσταντίνο Γκελαούζο
Χαράλαμπος Πιτσόλης είναι ο μεγάλος νικητής του 39ου αυθεντικού μαραθωνίου της Αθήνας.
Ο 29χρονος αθλητής του Γυμναστικού Συλλόγου Ιλισός προσπέρασε τα τελευταία δευτερόλεπτα τον Κωνσταντίνο Γκελαούζο, ολοκληρώνοντας τη διαδρομή σε 2 ώρες, 23 λεπτά και 44'', περίπου ένα λεπτό γρηγορότερα, από τον δεύτερο Γκελαούζο - νικητή στις τέσσερις προηγούμενες διοργανώσεις.
Ο νικητής στις πρώτες δηλώσεις του χαρακτήρισε απίστευτη την εξέλιξη, «δεν μπορώ να το πιστέψω ακόμα, η τακτική που ακολούθησα πήγε καταπληκτικά».
«Όταν είδα τον Κώστα Γκελαούζο, σκέφτηκα "δε γίνεται, αποκλείεται να είμαι τόσο κοντά!"» ανέφερε ο ίδιος που αφιέρωσε δε, την τεράστια αυτή νίκη στη σύζυγό του που, όπως είπε, «θα μου δώσει το μεγαλύτερο μετάλλιο σε λίγους μήνες».
Στις γυναίκες, η Βασιλική Κωνσταντινοπούλου μετά απο συγκλονιστικό ντεμαράζ αφού βρισκόταν αρκετά πίσω, κατάφερε να κόψει πρώτη τη γραμμή του τερματισμού, με χρόνο 2.46.00 - επίδοση που τη φέρνει στην 19η θέση των αθλητριών στην ιστορία της Αυθεντικής διαδρομής του Μαραθωνίου της Αθήνας.
Ο Μαραθώνιος αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη πρόκληση για κάθε δρομέα. Η επιτυχής διέλευση αυτής της ιστορικής απόστασης των 42.195 μέτρων, προσελκύει το ενδιαφέρον όλων των αθλητών του κόσμου, ανεξάρτητα από την ταχύτητα και τον χρόνο που θα το καταφέρουν, αφού στην σημαντική πλειονότητα των δρομέων προέχει ο τερματισμός. Ιδιαίτερα μάλιστα όταν το τρέξιμο αφορά στην κοπιαστική απόσταση από τον Μαραθώνα στο Καλλιμάρμαρο, αφού για πολλούς δρομεις από ολόκληρο τον κόσμο η συμμετοχή αποτελεί όνειρο ζωής.
Η γέννηση του αγωνίσματος οφείλεται σε μια ιδέα του Γάλλου γλωσσολόγου και ελληνιστή Μισέλ Μπρεάλ για τους 1ους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 στην Αθήνα, την οποία υποστήριξε ο Πιέρ ντε Κουμπερτέν, σε ανάμνηση της διαδρομής που κάλυψε ο Αθηναίος οπλίτης για να μεταφέρει την είδηση της νίκης επί των Περσών το 490 π.Χ.
Ο πρώτος αγώνας Μαραθωνίου που καταγράφεται στην Ιστορία, είναι οι Πανελλήνιοι προκριματικοί αγώνες στις 10 Μαρτίου του 1896 για την επιλογή των Ελλήνων αθλητών που θα ελάμβαναν μέρος στους Ολυμπιακούς της ίδιας χρονιάς, με νικητή τον Χαρίλαο Βασιλάκο που τερμάτισε σε 3 ώρες και 18 πρώτα λεπτά.
Η Βασιλική Κωνσταντινοπούλου τερμάτισε με χρόνο 2:46:00 μετά από συγκλονιστικό ντεμαράζ τα τελευταία λεπτά - Φωτ.: Eurokinissi |
Η Κατερίνα Ασημακοπούλου λίγα μέτρα πριν τον τερματισμό της - Φωτ.: Eurokinissi |
Από τότε μέχρι σήμερα το αγώνισμα έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις αφού εξαπλώθηκε σαν κύμα σε όλο τον κόσμο και κυριολεκτικά δεν υπάρχει σημείο του πλανήτη όπου δεν διεξάγεται Μαραθώνιος αγώνας. Από τα παραλιακά και πεδινά σημεία της Ευρώπης, μέχρι τον Βόρειο Πόλο και το Έβερεστ. Οι επίσημοι αγώνες στην απόσταση των 42.195μ ξεπερνούν τους 800 κάθε χρόνο με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων δρομέων.
Κορυφαίοι αγώνες θεωρούνται αυτοί της Νέας Υόρκης, της Βοστώνης και του Σικάγου στις ΗΠΑ, του Λονδίνου στη Βρετανία, του Παρισιού στη Γαλλία, του Βερολίνου στη Γερμανία όπου παραδοσιακά τα τελευταία χρόνια καταρρίπτεται το παγκόσμιο ρεκόρ στους άνδρες, του Άμστερνταμ και του Ρότερνταμ, στην Ολλανδία, της Στοκχόλμης στη Σουηδία, του Τόκιο στην Ιαπωνία και φυσικά της Αθήνας, λόγω της ιστορικότητάς του με την αυθεντική διαδρομή αλλά και τη μεγάλη συμμετοχή των τελευταίων ετών.
1 σχόλιο:
ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΓΚΕΛΑΟΥΖΟ ΠΟΥ ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΕΤΡΕΞΕ ΔΥΟ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΑΓΓΙΞΕΙ ΣΧΕΔΟΝ ΟΡΙΑΚΑ ΠΡΩΤΟΣ ΤΗΝ ΚΟΡΔΕΛΑ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΥ.ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΡΕ ΚΩΣΤΑΡΑ ΕΙΣΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ ΑΛΛΑ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΑΔΙΑΦΟΡΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΕΥΕΙΣ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ ΜΕ ΜΕΓΑΘΗΡΙΑ,ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΜΠΡΑΒΟ ΕΙΣΑΙ ΑΞΙΟΤΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΑΠΕΙΝΟΣ ΑΘΛΗΤΗΣ,ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΟΥ ΠΟΥ ΣΕ ΜΕΓΑΛΩΣΕ ΜΕ ΣΩΣΤΕΣ ΑΡΧΕΣ.ΠΡΟΧΩΡΑ ΟΠΩΣ ΕΙΣΑΙ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΘΕΟ ΜΑΖΙ ΣΟΥ.
Δημοσίευση σχολίου