Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2022

Παυλάκης: Ιοί που είχαν περιοριστεί ξαναγυρίζουν πιο βίαια- Φόβος για τις «διπλοπανδημίες»

Λάθος η μη επαναφορά της μάσκας σε κλειστούς χώρους- «Ψευδής αίσθηση ασφάλειας»


Ιοί που είχαν περιοριστεί το προηγούμενο διάστημα, λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, επιστρέφουν «πιο βίαια», προειδοποιεί ο δρ. Γιώργος Παυλάκης

Παράλληλα, εκφράζει την ανησυχία του για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού, αλλά και για τις «διπλοπανδημίες», που προκαλούν ανοσοανεπάρκεια. 

«Πολλοί άλλοι ιοί που τους βλέπουμε πια γύρω μας, οι οποίοι είχαν περιοριστεί το προηγούμενο διάστημα- λόγω των λιγότερων επαφών που είχαμε, αλλά και των μέτρων δημόσιας υγείας- τώρα ξαναγυρίζουν πιο βίαια από πριν», επεσήμανε ο δρ. Παυλάκης, προϊστάμενος του Τμήματος Ανθρωπίνων Ρετροϊών στο Εθνικό Ινστιτούτο Ερευνών για τον Καρκίνο στις ΗΠΑ, μιλώντας στο Πρακτορείο Fm. 

«Μιλάω για πολλούς αναπνευστικούς ιούς, για ρινοϊούς και άλλους, όπως ο αδενοϊός κλπ., οι οποίοι δεν έκαναν επιδημίες τα περασμένα χρόνια. Φοβάμαι πολύ περισσότερο και από τη γρίπη τις διπλοπανδημίες που προκαλούν ανοσοανεπάρκεια και με τη σειρά της η ανοσοανεπάρκεια προκαλεί χρόνια μόλυνση από τον κορωνοϊό, όχι για μέρες, αλλά πολλές φορές για μήνες», συμπλήρωσε. 

Έτσι, εξήγησε ο δρ. Παυλάκης, ο κορωνοϊός μεταλλάσσεται γρηγορότερα και δίνει συνέχεια νέα στελέχη, με καινούριες ιδιότητες «και μπορούν να κατανικήσουν εμβόλια και φάρμακα». Για παράδειγμα, συνέχισε, «μία πραγματική και πολύ επίφοβη διπλοπανδημία είναι του κορωνοϊού με τον ιό του AIDS που έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να οδηγήσει με ευκολία σε νέες επικίνδυνες μεταλλάξεις του κορωνοϊού». Γιατί, εξήγησε, όταν ο κορωνοϊός μένει στο ίδιο άτομο για πάρα πολύ καιρό, έχει την ευκαιρία να ανασυνδυάζεται και να κάνει περισσότερες μεταλλάξεις πολύ πιο γρήγορα, από ότι όταν πηγαίνει από άτομο σε άτομο.

Εξάλλου, σημείωσε, η πιο ισχυρή θεωρία για τη γρήγορη εξέλιξη της μετάλλαξης Όμικρον είναι ότι έγινε στην Αφρική, σε ανθρώπους ήταν ανοσοκατασταλμένοι, λόγω του ότι ήταν μολυσμένοι με τον ιό του AIDS. «Σε αυτούς τους ανθρώπους το ανοσολογικό σύστημα δεν δουλεύει αρκετά καλά και μπορεί να έχουν μόλυνση από κορωνοϊό για μήνες», πρόσθεσε. 

Λάθος η στάση για τη μάσκα 

Ο κ. Παυλάκης θεωρεί λάθος, για την παρούσα φάση, το γεγονός ότι η επιτροπή των ειδικών του υπουργείου Υγείας δεν συζητά την επιστροφή της χρήσης της μάσκας σε κλειστούς χώρους. 

«Δυστυχώς αυτό σαμποτάρει την όλη προσπάθεια. Η Ελλάδα δεν είναι τέλεια εμβολιασμένη. Πρέπει με κάθε τρόπο να αποφύγουμε την επανάληψη του προηγούμενου χειμώνα», υπογράμμισε. 

«Υπάρχει μία ψευδής αίσθηση ασφάλειας, ενώ τα καινούργια στελέχη είναι προ των πυλών. Η ώρα να δράσουμε είναι τώρα. Γιατί αν μπορέσουμε και επιβραδύνουμε την επιδημία μπορεί να δούμε καλύτερες γιορτές και το εύχομαι ολόψυχα», κατέληξε. 

Οι επίφοβες μεταλλάξεις 

Οι επιστήμονες γνωρίζουν πολλές επίφοβες μεταλλάξεις του κορωνοϊού, είναι όμως δύσκολο να πει κανείς- πριν από την έναρξη του κύματος- ποια θα επικρατήσει, γιατί υπάρχουν πάντα απρόβλεπτοι παράγοντες, επεσήμανε ο Γιώργος Παυλάκης. 

«Αυτή τη στιγμή πάντως ο BQ11 και ο BX, που ορίζονται σαν υποπαραλλαγές της Όμικρον, είναι τα στελέχη εκείνα που μάλλον θα κάνουν τις επόμενες επιδημίες. Έχουν μείνει σαν απόγονοι της Όμικρον, αλλά έχουν μεγάλη απόσταση από την Όμικρον, γιατί έχουν συσσωρεύσει πολλές μεταλλάξεις. Τα δύο αυτά στελέχη κάνουν επιδημίες και στη Βόρεια Ευρώπη αυτή τη στιγμή, πχ η Αγγλία έχει πολύ BQ11, αλλά και σε πολλές περιοχές της Αμερικής», δήλωσε. 

Μάλιστα, επεσήμανε, ο ΒQ11, «έχει καταφέρει να ξεφύγει από πολλά προστατευτικά αντισώματα, και δυστυχώς θα προκαλέσει επιδημία, η οποία δεν θα αντιμετωπίζεται τόσο καλά από τα εμβόλια που έχουμε και από μερικά μονοκλωνικά, στα οποία βασιζόμαστε για να προστατεύσουμε τους μεταμοσχευμένους».

Οι επαναλοιμώξεις και τα εμβόλια 

Τα εμβόλια και οι επανειλημμένες λοιμώξεις γυμνάζουν τον οργανισμό για να αντιμετωπίσει την επόμενη μόλυνση, ανέφερε ο κ. Παυλάκης. 

Αυτή τη στιγμή, συνέχισε, το 1/4 των κρουσμάτων στην Ελλάδα είναι επαναλοιμώξεις και εξέφρασε ότι αυτές είναι πολύ περισσότερες αναλογικά, καθώς δεν δηλώνονται. «Θα πάρει πολύ χρόνο για να δούμε κατά πόσο οι επαναλαμβανόμενοι εμβολιασμοί, θα μετριάσουν την επαναμόλυνση και τη μετάδοση σε άλλους, γιατί οι διαφορές εμβολιασμένων- ανεμβολίαστων, κατά τη γνώμη μου υπάρχουν, αλλά είναι μικρές, ως προς το συγκεκριμένο κομμάτι», συμπλήρωσε. Αυτή τη στιγμή, σημείωσε, τα εμβόλια κάνουν «υπέροχη δουλειά», για την πρόληψη της νοσηλείας, αλλά «δεν θα πρέπει να έχουμε ψευδές αίσθημα ασφαλείας ότι είμαστε εμβολιασμένοι, άρα είμαστε άτρωτοι».

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: