Παρασκευή 1 Απριλίου 2022

Για πρώτη φορά προσγειώνεται στην Αθήνα η αεροπορική Jet2

Περίπου 1,2 εκατ. θέσεις θα προσφέρει φέτος η αεροπορική εταιρεία Jet2.com από το Ηνωμένο Βασίλειο προς την Ελλάδα. Οι προβλέψεις του CEO του ομίλου για το 2022 και οι «κίνδυνοι» που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι Ελληνες ξενοδόχοι.





Στην Αθήνα θα προσγειωθεί φέτος για πρώτη φορά η βρετανική αεροπορική εταιρεία Jet2.com, η οποία ενισχύει φέτος σημαντικά το πτητικό της έργο για την Ελλάδα, προσφέροντας περίπου 1,2 εκατ. θέσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο προς 15 ελληνικούς προορισμούς, με την έναρξη συνολικά 8 νέων δρομολογίων.

Στην κατεύθυνση περαιτέρω ενίσχυσης του αποτυπώματος της Jet2 στην ελληνική αγορά, στόχο των επικεφαλής της Jet2holidays, του tour operator του ομίλου, που φέτος αναμένεται να φέρει στη χώρα μας περίπου 750.000 ταξιδιώτες, αποτελεί η δημιουργία πακέτων που θα συνδυάζουν τη διαμονή στην ελληνική πρωτεύουσα και σε κάποιο από τα νησιά του Αργοσαρωνικού. Αυτή την περίοδο, μάλιστα, η διοίκηση του tour operator, που για πρώτη φορά προσφέρει πακέτα city break στην Αθήνα, εστιάζει στην εύρεση των τριών νησιών που θα ενταχθούν στα προγράμματά του στο προσεχές μέλλον, με κριτήριο την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών των ξενοδοχείων.

Σύμφωνα με τον Στιβ Χίπι, διευθύνοντα σύμβουλο των Jet2.com και Jet2holidays, η Jet.com, η τρίτη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία του Ηνωμένου Βασιλείου, θα προσφέρει για τη θερινή περίοδο του 2022 περίπου 500.000 θέσεις περισσότερες από εκείνες του 2019 σε ελληνικούς προορισμούς, με τη σχετική αύξηση να προσεγγίζει το 86%. Για πρώτη φορά, μάλιστα, η Jet2.com και η Jet2holidays συμπεριλαμβάνουν την ελληνική πρωτεύουσα ως νέο προορισμό, με 4 εβδομαδιαία δρομολόγια μεταξύ του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» και των αεροδρομίων του Μπέρμιγχαμ και του Μάντσεστερ από τις 14 Απριλίου. Από το 2023 η εταιρεία θα προσθέσει και μία τρίτη πτήση από το Μάντσεστερ και ενδεχομένως και από το Μπέρμιγχαμ, με τους επικεφαλής της να εξετάζουν το ενδεχόμενο προσθήκης και νέων δρομολογίων από κάποιο άλλο αεροδρόμιο του Ηνωμένου Βασιλείου.

Παράδειγμα ενδεικτικό της ανοδικής πορείας της επιβατικής κίνησης στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, καθώς το ταξίδι ανακάμπτει από τις επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19, χαρακτήρισε την ανάπτυξη της Jet2.com και της Jet2holidays ο διευθύνων σύμβουλος του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών Γιάννης Παράσχης.

«Η Αθήνα αποτελεί προφανώς έναν πολύ σημαντικό προορισμό για την Ελλάδα. Η Αθήνα έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια και από 2,5 εκατ. τουρίστες το 2013 έφτασε τα 6,5 εκατ. τουρίστες το 2019. Είμαστε πεπεισμένοι ότι θα επιστρέψουμε σε αυτά τα νούμερα σύντομα», είπε χαρακτηριστικά ο CEO του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.

Οκτώ νέα δρομολόγια

Συμπεριλαμβανομένων αυτών των 2 νέων δρομολογίων προς την Αθήνα, η Jet2.com και η Jet2holidays θα εκτελούν φέτος συνολικά 8 νέα δρομολόγια μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ελλάδας. Στο πρόγραμμα του βρετανικού ομίλου προστίθενται οι πτήσεις Εδιμβούργο - Σκιάθος, Εδιμβούργο - Σαντορίνη, Εδιμβούργο - Πρέβεζα, Εδιμβούργο - Χαλκιδική, Μπρίστολ - Χαλκιδική και Γλασκώβη - Κως, ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ληφθεί η απόφαση σχετικά το πτητικό έργο της Jet2.com κατά τη χειμερινή περίοδο του 2022-2023.

Το διευρυμένο πρόγραμμα της Jet2.com και της Jet2holidays περιλαμβάνει πτήσεις από 10 βάσεις του Ηνωμένου Βασιλείου προς 15 ελληνικούς προορισμούς (Αθήνα, Κέρκυρα, Χανιά, Ηράκλειο, Κεφαλονιά, Θεσσαλονίκη, Κω, Καλαμάτα, Λέσβο, Μύκονο, Πρέβεζα, Ρόδο, Σκιάθο, Σαντορίνη και Ζάκυνθο).

Για το 2022, η Jet2holidays σκοπεύει να φέρει στην Ελλάδα περίπου 750.000 ταξιδιώτες, αριθμός αυξημένος κατά 119% σε σχέση με το 2019. Ο μεγαλύτερος tour operator του Ηνωμένου Βασιλείου φέτος το καλοκαίρι θα δραστηριοποιηθεί σε περίπου 175 resorts σε 20 ελληνικούς προορισμούς, με 270 εβδομαδιαία δρομολόγια κατά την περίοδο αιχμής. Για την επιλογή της διαμονής, η Jet2holidays διαθέτει φιλοξενία σε περισσότερα από 1.100 ξενοδοχεία 2-5 αστέρων και σε 400 βίλες στην Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι, γεγονός που δίνει στους πελάτες της ευελιξία και εύρος επιλογής.

«Θα φέρουμε στην Ελλάδα περισσότερους τουρίστες από ποτέ, με υψηλής ποιότητας πακέτα διακοπών. Παράλληλα με το γεγονός πως θα φέρουμε περισσότερους ταξιδιώτες για αναψυχή στην Ελλάδα και θα δημιουργήσουμε περισσότερες θέσεις εργασίας μέσω της διευρυμένης ομάδας βραβευμένων "customer helpers". Η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται στην καρδιά της διαρκούς ανάπτυξης και της στρατηγικής μας για την επιτυχία», τόνισε από την πλευρά του ο CEO των Jet2 και Jet2holidays.

Όπως επεσήμανε, δε, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του θερινού προγράμματος του ομίλου Jet2, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού η ζήτηση από τη βρετανική αγορά μειώθηκε σε ποσοστό 70% σε σχέση με το 2019, ενώ η άρση των περιοριστικών μέτρων έδωσε εκ νέου ώθηση στη ζήτηση η οποία τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο κινήθηκε στα επίπεδα του 2019 για να καταγράψει εκ νέου πτώση 30%-40% λόγω της εμφάνισης της παραλλαγής Όμικρον. Στη συνέχεια, η ζήτηση, παρά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία που «πάγωσε» την αγορά σε πρώτη φάση, επανήλθε σε επίπεδα άνω του 2019.


Οι προκλήσεις και οι προβλέψεις

O επικεφαλής της Jet2 αναφέρθηκε και στις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι Έλληνες ξενοδόχοι, εστιάζοντας αφενός στην εκτίναξη του πληθωρισμού και αφετέρου στον σκληρό ανταγωνισμό από τη γειτονική Τουρκία σε επίπεδο τιμών. Πάντως, όπως εξήγησε, οι εταιρείες των οποίων ηγείται δεν θα προχωρήσουν σε αύξηση των τιμών το φετινό καλοκαίρι, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο κάτι τέτοιο να συμβεί το 2023, λόγω μιας σειράς παραγόντων, όπως της ανόδου των τιμών των καυσίμων, του ενεργειακού κόστους, του μεταφορικού κόστους και της αύξηση των τιμών σε βασικά αγαθά. Ο CEO του ομίλου, πάντως, δεν απέκλεισε στο μέλλον η Jet2 να δραστηριοποιηθεί και στην εγχώρια αγορά, προσφέροντας πτήσεις εσωτερικού.

Πέρυσι ο στόλος της Jet2.com αριθμούσε 90 αεροσκάφη, φέτος αριθμεί 105 και το 2023 θα αποτελείται από 112 αεροσκάφη. H εταιρεία έχει ήδη προχωρήσει στην παραγγελία 75 νέων αεροσκαφών Airbus A321, μία επένδυση 10,1 δισ. δολαρίων, με την παράδοση να ξεκινά τον Φεβρουάριο του 2023. Συνολικά η Jet2.com θα προσφέρει 4 εκατ. θέσεις για το χειμερινό πρόγραμμα 2022-23 και πάνω από 16 εκατ. θέσεις για τη θερινή σεζόν του 2023, με τον Στιβ Χίπι να εκτιμά ότι τα μεγέθη της εταιρείας θα κινηθούν το 2022 σε επίπεδα άνω του 2019 και το 2023 θα διαμορφωθούν σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα.

Εύα Δ. Οικονομάκη


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: