Χρειάστηκαν μερικές ώρες μόνο μετά την εισβολή στην Ουκρανία για να σβηστεί το ρωσικό Γκραν Πρι από το καλεντάρι της F1, όμως το Γκραν Πρι της Σαουδικής Αραβίας που, εκτός όλων των άλλων, δολοφονεί αμάχους εδώ και χρόνια στην Υεμένη έγινε κανονικά χθες χωρίς να ακουστεί κιχ.
Δύο μέρες πριν, μια μεγάλη δεξαμενή πετρελαίου που βρισκόταν μερικά χιλιόμετρα μόλις μακριά από την πίστα, είχε τυλιχτεί στις φλόγες μετά από χτύπημα των ανταρτών Χούτι της Υεμένης τους οποίους εδώ και μια επταετία σφυροκοπά ανελέητα το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας σκοτώνοντας αμέτρητους αμάχους.
Κι αυτό είναι μόνο μία από τις κατάφωρες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου για τις οποίες θα έπρεπε να είναι μονίμως υπόλογη μια χώρα όπου ο βασανισμός αποτελεί πρακτική ρουτίνας και οι ομόφυλες σχέσεις τιμωρούνται με μαστίγωμα και φυλάκιση. Μόνο μέσα σε μια τυχαία μέρα του τρέχοντος μηνός (τη 12η Μαρτίου) εκτελέσθηκαν στη Σαουδική Αραβία ογδόντα ένας άνθρωποι.
«Σ’ αυτόν τον θαυμαστό καινούργιο κόσμο η ηγεσία του αθλήματος καταβροχθίζει τα πετρο-δολάρια μπας και λησμονήσει την ζοφερή πραγματικότητα: ότι χώνει όλο και πιο βαθιά το κεφάλι της στη ματωμένη άμμο».
Κι όμως, το Γκραν Πρι διεξήχθη κανονικότατα (επειδή τα λεφτά είναι πάρα, πάρα, πάρα πολλά και επειδή οι Σαουδάραβες είναι πολύτιμοι «σύμμαχοί» μας) και η «Δύση» έκανε για μια άλλη φορά τα στραβά μάτια, όπως θα κάνει και στο Παγκόσμιο Κύπελο Ποδοσφαίρου στο Κατάρ.
Όσο για τη διοργανώτρια αρχή, την F1, ούτε που διανοήθηκε την πιθανότητα να δυναμιτίσει με κάποιο τρόπο το δεκαετές συμβόλαιο με το βασίλειο και με την κρατική εταιρεία πετρελαίου Aramco, που αποτελεί επιφανή «global partner» της διοργάνωσης. Αντιθέτως, χρειάστηκαν μερικές ώρες μόνο μετά την εισβολή στην Ουκρανία για να σβηστεί το ρωσικό Γκραν Πρι από το φετινό καλεντάρι.
«Το Γκραν Πρι που διεξάγεται αυτό το Σαββατοκύριακο στη Σαουδική Αραβία αποτελεί μια ξεκάθαρη και τρανταχτή περίπτωση sportwashing (ξέπλυμα μέσω του αθλητισμού)» είχε δηλώσει την Παρασκευή ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας Φέλιξ Γιάκενς. «Παρά τις υποσχέσεις για το αντίθετο, η βάναυση καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα πάει από το κακό στο χειρότερο. Η ελεύθερη έκφραση είναι πλέον κυριολεκτικά ανύπαρκτη».
Φωνή βοώντος εν τη ερήμω, όπως σημείωνε λίγο πριν από την έναρξη του αγώνα o ειδικός σε θέματα μηχανοκίνητων σπορ αθλητικογράφος Giles Richards σε κείμενό του στον (διόλου «φιλοπουτινικό») Guardian, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, και τα εξής:
«Η προσοχή του κοινού είναι επί του παρόντος στραμμένη στην Ουκρανία, ο κόσμος του αθλητισμού όμως δεν πρέπει να περιορίζει τις ευαισθησίες του μόνο σ’ αυτήν τη σύγκρουση. Δεν είναι δυνατόν να έχει η Σαουδική Αραβία το ελευθέρας στον αλύπητο βομβαρδισμό αμάχων που εξακολουθεί να πραγματοποιεί στην Υεμένη… Σ’ αυτόν τον θαυμαστό καινούργιο κόσμο η ηγεσία του αθλήματος καταβροχθίζει τα πετρο-δολάρια μπας και λησμονήσει την ζοφερή πραγματικότητα: ότι χώνει όλο και πιο βαθιά το κεφάλι της στη ματωμένη άμμο».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου