Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2021

Τραπεζικοί κολοσσοί: Γιατί συνεχίζουν να ενισχύουν με πακτωλό κεφαλαίων τη βιομηχανία υδρογονανθράκων



Την τελευταία εξαετία ο χρηματοοικονομικός κλάδος έχει δανειοδοτήσει με $4 τρισεκατομμύρια τον τομέα των υδρογονανθράκων - Τεράστια τα κέρδη σε σχέση με την «πράσινη» ανάπτυξη - «Δεν είναι πρακτική η άμεση παύση του δανεισμού προς τη βιομηχανία υδρογονανθράκων» αναφέρουν τραπεζικά στελέχη - Προειδοποιεί για τεράστιες καθυστερήσεις η ΙΕΑ ενόψει της Συνόδου COP26



Αν και τα στελέχη των τραπεζικών κολοσσών όπως JPMorgan Chase & Co, Citigroup Inc και Deutsche Bank προετοιμάζονται για την επερχόμενη Σύνοδο COP26, συνεχίζουν να στηρίζουν κεφαλαιακά τη βιομηχανία υδρογονανθράκων.

Οι επιστήμονες έχουν ξεκαθαρίσει πως ο χρόνος για τη διάσωση του πλανήτη από μια κλιματική καταστροφή τελειώνει, αλλά οι διεθνείς τραπεζικοί όμιλοι έχουν προχωρήσει σε χρηματοδοτήσεις $459 δισ. σε υδρογονάνθρακες μονο για το 2021, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Αντίστοιχα, η χρηματοδότηση προς τον «πράσινο» τομέα βρέθηκε στα $463 δισ. 

Από τη Συμφωνία των Παρισίων του 2015 και ύστερα, οι τράπεζες έχουν παίξει τεράστιο ρόλο στην αύξηση του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής. Την τελευταία εξαετία ο χρηματοοικονομικός κλάδος έχει δανειοδοτήσει με $4 τρισεκατομμύρια τον τομέα των υδρογονανθράκων. Τα χρήματα αυτά οδηγούν έμμεσα σε αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη άνω του 1,5 βαθμού Κελσίου που οι επιστήμονες θεωρούν ως «όριο μη αναστρέψιμης ζημιάς».

Λίγο πριν τη Σύνοδο COP26, τόσο οι επενδυτές όσοι και οι ακτιβιστές έχουν αρχίσει να ζητούν από τις τράπεζες να σταματήσουν τη χρηματοδότηση των επιβλαβών προς το περιβάλλον βιομηχανιών υδρογονάνθρακα πριν είναι πολύ αργά.

«Τα επόμενα βήματα των τραπεζών είναι ξεκάθαρα. Καμία επένδυση σε εργοστάσια άνθρακα, καμία επένδυση σε νέες πετρελαιοπηγές», ανέφερε ο Miguel Nogales, co-CIO της Generation Investment Management LLP, εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων $36 δισ. που ιδρύθηκε από τον πρώην Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Al Gore.

Αντίσταση από τα τραπεζικά στελέχη

Η Σύνοδος της Γλασκώβης έχει χαρακτηριστεί ως η «οικονομική σύνοδος COP», κάτι το οποίο υποδεικνύει την ανάγκη μεταρρύθμισης της τραπεζικής βιομηχανίας.

Επιφανειακά, οι τράπεζες φαίνεται πως αναγνωρίζουν και προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Ιδρύματα όπως JPMorgan, Citigroup, Deutsche Bank και BofA είναι μέλη της Glasgow Financial Alliance for Net Zero. Στην πραγματικότητα, όμως, δεν έχουν επιδείξει ικανότητα απαγκίστρωσης του τομέα άντλησης υδρογονανθράκων από τα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια.

Για τον Bill Winters, CEO της Standard Chartered Plc «η άμεση παύση της χρηματοδότησης της βιομηχανίας υδρογονανθράκων δεν αποτελεί πρακτική επιλογή για τις τράπεζες, αφού θα υποσκάψει οποιεσδήποτε προσπάθειες εκσυγχρονισμού και πράσινης μετάβασης των αναπτυσσόμενων οικονομιών». Την ίδια άποψη συμμερίζεται και ο CEO της Goldman Sachs Group, David Solomon ο οποίος υπογράμμισε πως η τράπεζά του δε θα σταματήσει άμεσα τις επενδύσεις στο συγκεκριμένο τομέα λόγω ανάγκης ομαλής μετάβασης στο «πράσινο» μέλλον.

Σύμφωνα με το Sunrise Profit, οι τράπεζες θα πρέπει να άρουν οποιαδήποτε επενδυτικά προγράμματα σε υδρογονάνθρακες εάν θέλουν να επιτύχουν τους διαφημιζόμενους net zero στόχους τους, μέχρι το 2030 το αργότερο. O μη κερδοσκοπικός οργανισμός με έδρα την Αυστραλία, υποστηρίζει πως η συνήθης τακτική των τραπεζών για διαφήμιση των «πράσινων προγραμμάτων τους αποτελεί αντιπερισπασμό. 

Η ανάλυση του Bloomberg

Η JPMorgan δεν είναι μόνο η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ. Αποτελεί και το Νούμερο 1 στη μακρά λίστα των τραπεζικών επενδυτών στη βιομηχανία του υδρογονάνθρακα αλλά και της βιομηχανίας των εναλλακτικών, «πράσινων» μορφών ενέργειας, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. H τράπεζα είχε έσοδα $985 εκατομμυρίων από τα τέλη του 2015 από τις επενδύσεις της στους υδρογονάνθρακες, αλλά μόλις $310 εκατ από τα «πράσινα» πρότζεκτ.

Για την ανάλυση των στοιχείων το Bloomberg συμπεριλαμβάνει τόσο τα ομόλογα όσο και τις δανειακές υποχρεώσεις της βιομηχανίας υδρογονανθράκων σε σχέση με τα αντίστοιχα περιβαλλοντικά ιδιωτικά ή δημόσια πρότζεκτ. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει περιθώριο λάθους στο σετ δεδομένων αφού, παραδείγματος χάριν, μέρος του δανείου προς μια πετρελαϊκή εταιρεία μπορεί να χρησιμοποιήθηκε για τη χρηματοδότηση «πράσινου» πρότζεκτ. Παράλληλα, τα στοιχεία πριν το 2018 δεν βασίζονται σε επαρκή δεδομένα. Η συνολική εικόνα, όμως, δεν αλλάζει δραστικά αφού οι τράπεζες έχουν «χρηματοδοτήσει» την παραγωγή εκπομπών άνθρακα με εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με τo Διεθνή Oργανισμό Ενέργειας (ΙΕΑ), ο πλανήτης καθυστερεί σημαντικά στη μείωση των εκπομπών βλαβερών αερίων. Αν και η JPMorgan έχει αρχίσει να λαμβάνει μέτρα, σύμφωνα με τον Nogales, «το στοίχημα έγκειται στις μελλοντικές επενδύσεις των τραπεζών αυτών. Αυτό που θα πρέπει να καταλάβουμε είναι πως σε βάθος χρόνου, τα στελέχη και οι στόχοι των τραπεζών θα αλλάξουν αλλά η κλιματική αλλαγή παραμένει ένα τεράστιο και άμεσο πρόβλημα».

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: