Έχουν υποβληθεί 84.000 αιτήσεις και αναμένεται να φθάσουν τις 200.000 φέτος
Με το βλέμμα στραμμένο στα στοιχεία του Σεπτεμβρίου, η συλλογή των οποίων ολοκληρώνεται τις επόμενες ημέρες, είναι υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εργασίας και του e-ΕΦΚΑ, καθώς «φουντώνει» η ανησυχία για διόγκωση του κύματος συνταξιοδότησης από τον Σεπτέμβριο έως το τέλος του έτους.
Τα στοιχεία του 6μήνου Ιανουαρίου – Ιουνίου 2021 είναι άκρως ανησυχητικά. Δείχνουν ότι ήδη έχουν υποβληθεί σχεδόν 84.000 αιτήσεις για λήψη κύριας σύνταξης, όταν, ακόμη και το «δύσκολο» 2019, κατά το οποίο υπήρξε μαζική «εισροή» νέων συνταξιούχων, με 165.944 αιτήσεις μέσα σε 12 μήνες, στο 6μηνο, οι αιτήσεις ανέρχονταν σε 79.887. Βέβαια, τον Αύγουστο, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε μια μικρή «ανάσα» καθώς οι αιτήσεις δεν ξεπέρασαν τις 12.000, όταν όλο το προηγούμενο διάστημα κινούνταν μεταξύ 13.500 και 15.000 ανά μήνα.
Καθοριστικό πλέον θεωρείται το διάστημα από Σεπτέμβριο έως και Δεκέμβριο, κατά το οποίο αναμένεται κατακόρυφη αύξηση των αιτήσεων συνταξιοδότησης από καθηγητές και δασκάλους, λόγω των αλλαγών που επήλθαν με τον νόμο του υπουργείου Παιδείας, καθώς και από δημοσίους υπαλλήλους του στενού δημόσιου τομέα, που κατά κανόνα υποβάλλουν την οριστική τους αίτηση για συνταξιοδότηση στο τέλος του χρόνου, εντός του οποίου συμπληρώνουν το απαιτούμενο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι, στο 6μηνο, περίπου 7.000 δημόσιοι υπάλληλοι υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης, όταν τις προηγούμενες χρονιές ο αριθμός των αιτήσεων δεν ξεπερνούσε τις 3.500. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι στο τέλος του έτους οι αιτήσεις ενδέχεται να φθάσουν, ή και να ξεπεράσουν, τις 200.000. Η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ πάντως, στην τελευταία έκθεση του συστήματος «Ατλας», εξακολουθεί να κάνει λόγο για περίπου 160.000.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου 2021 υποβλήθηκαν 83.905 αιτήσεις, έναντι 73.049 το αντίστοιχο διάστημα του 2020. Να σημειωθεί ότι ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων πέρυσι ανήλθε σε 161.719. Το 2019, έτος κατά το οποίο υπήρξε σημαντική αύξηση των αιτήσεων καθώς η χρονιά έκλεισε με 165.944 αιτήσεις για κύρια σύνταξη, στο α΄ εξάμηνο, οι αιτήσεις ήταν 79.887, έναντι 69.646 το αντίστοιχο διάστημα του 2018 (με 145.555 αιτήσεις σε ετήσια βάση).
Μόλις τις προηγούμενες ημέρες, και με τον φόβο της δραματικής αύξησης των αιτήσεων τους επόμενους μήνες, το υπουργείο Εργασίας αναγκάστηκε να εκδώσει ανακοίνωση, με την οποία επεσήμαινε ότι αφενός δεν αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης κατά τον επόμενο χρόνο, αφετέρου όσοι κατοχυρώνουν ή ακόμη και θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης το 2021, με τα ειδικά – μεταβατικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, μπορούν να το ασκήσουν οποτεδήποτε επιθυμούν και κατά συνέπεια, δεν χρειάζεται να βιαστούν και να υποβάλλουν αιτήσεις μαζικά εντός του τρέχοντος έτους.
Αφηνε μάλιστα να εννοηθεί ότι θα υπάρξει και παρέμβαση νομοθετική, ώστε να παραταθεί για ένα χρόνο το δικαίωμα εξαγοράς πλασματικών ετών για όσους έληγε το 2021, με τους ειδικούς στην κοινωνική ασφάλιση να επισημαίνουν ότι δεν προβλέπεται πουθενά στη νομοθεσία η λήξη του δικαιώματος εξαγοράς εντός του 2021.
Το τέλος των μεταβατικών ορίων είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς, η βασική αιτία του κύματος μαζικών αιτήσεων συνταξιοδότησης, καθώς χιλιάδες ασφαλισμένοι σπεύδουν για να μη «χάσουν» τις ειδικές προβλέψεις του νόμου του 2015, παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου Εργασίας.
Παράλληλα, χιλιάδες εκπαιδευτικοί έχουν ήδη υποβάλει τις παραιτήσεις τους από τον Μάιο, όπως ορίζει ο νέος νόμος Κεραμέως, καθώς ωρίμασαν τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα και συμπλήρωσαν το όριο ηλικίας.
Αλλά και ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι, «χτυπημένοι» τα τελευταία δύο χρόνια και από την πανδημία του κορωνοϊού, επιλέγουν να συνταξιοδοτηθούν. Μάλιστα, ο τελευταίος νόμος Βρούτση, που μείωσε το πέναλτι για όσους συνεχίζουν να εργάζονται μετά τη συνταξιοδότηση, αποτελεί μία ακόμη αιτία που, μαζί με την ανασφάλεια της πανδημίας, εντείνει τις πιέσεις στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου