Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021

Την « κερκόπορτα» υπερδανεισμού και χρεοκοπίας των δήμων άνοιξε πάλι η κυβέρνηση

« Σε μια φάση που το δημόσιο χρέος της χώρας έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο (236%), η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη καταργεί όλα τα φρένα-εμπόδια δανεισμού και υπερχρέωσης των δήμων που εφαρμόζονταν τα τελευταία χρόνια.Φρένα-εμπόδια που είχαν θεσπιστεί όταν το δημόσιο χρέος ήταν σημαντικά χαμηλότερο, 171% επί του ΑΕΠ».
Αυτό κατήγγειλε από το βήμα της Βουλής , ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Β΄ Πειραιά, Γιάννης Ραγκούσης . μ΄αφορμή τη νέα κυβερνητική διάταξη και επισημαίνοντας τι ακριβώς είχε θεσμοθετηθεί με την παράγραφο 1 του άρθρου 264 του Ν 3852/2010, που τώρα καταργήθηκε.
Η κυβέρνηση πρόσθεσε, μιλώντας στη Βουλή , σήμερα « απελευθερώνει τη δυνατότητα των δήμων των υπερδανείζονται με αποτέλεσμα και οι ίδιοι να χρεοκοπούν ξανά και το δημόσιο χρέος της χώρας να αυξάνεται».
Και απηύθυνε έκκληση να αντιδράσουν « μαζί μας και όλοι εκείνοι που αντιπαλεύουν την υπερχρέωση της χώρας, ανεξαρτήτως των πολιτικών μας διαφόρων επειδή ανήκουν ή στηρίζουν τη Νέα Δημοκρατία.Να απαιτήσουν από τον κ.Μητσοτάκη την ακύρωση της σημερινής διάταξης του Υπουργείου Εσωτερικών».
Ο κ. Ραγκούσης σημείωσε ότι « πριν από λίγες μέρες ανακοινώθηκε ότι δυστυχώς το δημόσιο χρέος της χώρας ανήλθε περίπου στα επίπεδα των 236% επί του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. Είμαστε αυτή τη στιγμή Νο 2 στον κόσμο στην επιδείνωση αυτού του κρίσιμου εθνικά δείκτη, για το πώς πάει δηλαδή το δημόσιο χρέος.Η Ιαπωνία μας υπερβαίνει, αν δεν κάνω λάθος. Το 2011 το δημόσιο χρέος της χώρας δεν ήταν 236% του ΑΕΠ. Ήταν 171% δυο χρόνια αφού είχε ξεσπάσει η χρεοκοπία.
Τότε είχαμε κάνει μια μεγάλη προσπάθεια. Εγώ θα πω μια πολύ μεγάλη προσπάθεια από όλο το πολιτικό φάσμα της χώρας, με πολιτικούς κυρίως, με δυνάμεις, με κόμματα ολόκληρα, ίσως όχι κόμματα ολόκληρα αλλά με μονάδες πολιτικών οι οποίοι μπήκανε στη μάχη αντιμετώπισης αυτού του οξύτατου εθνικού προβλήματος που είναι το δημόσιο χρέος.
Ακόμη κάποιοι παλεύουν γι’ αυτό. Και λήφθηκαν διάφορα μέτρα. Λήφθηκαν διάφορες μέριμνες για το τι θα κάνει η χώρα με αυτήν τη θηλιά που κινδυνεύει, την απειλεί κυριολεκτικά να την καταστρέψει και κυρίως να καταστρέψει τις επόμενες γενιές».

Τι επιτεύχθηκε τότε
Ένα από τα μέτρα που είχαμε πάρει ως χώρα τότε , υπογράμμισε , « ήταν να βάλουμε αυτό το φρένο χρέους στους δήμους. Θα το πω έτσι για να γίνω κατανοητός.
Διότι οι δήμοι ως μονάδες της γενικής κυβέρνησης, είχαν τη δική τους τα προηγούμενα χρόνια, τις προηγούμενες δεκαετίες, από το 2009, αρνητική συμβολή στη διόγκωση του δημόσιου χρέους.
Είχαμε βάλει αυτά τα φρένα στη δυνατότητα των δήμων να υπερδανείζονται και κατ’ επέκταση οι ίδιοι να χρεοκοπούν».
Σύμφωνα με τον κ. Ραγκούση , με αυτό έγινε κατορθωτό , « να είναι η αυτοδιοίκηση της χώρας μας μετά τον Καλλικράτη διαρκώς και κάθε χρόνο που περνάει πλεονασματική και να σταματήσει αυτό το φαινόμενο της υπερχρέωσης των δήμων».
Ο κ. Ραγκούσης , που τότε ήταν υπουργός Εσωτερικών , υπενθύμισε «ότι είχαμε πολλούς δήμους στα πρόθυρα του αδιεξόδου. Όσοι είναι παλιότεροι στη δημόσια ζωή θα το θυμούνται. Ήταν χρεοκοπημένοι, δεν είχαν να πληρώσουν, δεν είχαν τίποτα. Βέβαια μαζεύανε το χρέος στο μεγάλο δημόσιο χρέος της χώρας».

Καταργούν τα φρένα χρέους
Και τώρα είπε « η κυβέρνηση Μητσοτάκη το 2021, 10 χρόνια μετά και ενώ το δημόσιο χρέος της χώρας έχει πάει από το 171% το 2011 στο 236% σήμερα ,αταργεί αυτά τα φρένα χρέους.
Και φέρνετε εδώ τη διάταξη που ανοίγει ξανά διάπλατα τον δρόμο για την υπερχρέωση των δήμων για την αύξηση του δημοσίου χρέους και για την καταστροφή των μονάδων αυτοδιοίκησης που θα πληρωθούν και κατ’ επέκταση και της χώρας.
Και το κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη το 2021 με το άρθρο 49 που ρητά καταργεί την παράγραφο 1 του άρθρου 264 του ν. 3852 που προέβλεπε ακριβώς αυτά τα φρένα χρέους».
.
Έχουμε, δηλαδή πρόσθεσε , «μια χώρα υπερχρεωμένη, μια χώρα της οποίας το χρέος υπερδιογκώνεται καθημερινά, ξέρουμε πως χρεοκοπήσαμε, ένας από τους λόγους που χρεοκοπήσαμε ήταν η υπερχρέωση των δήμων και τι κάνει η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη το 2021;
Καταργεί αυτά τα φρένα χρέους. Είναι μια εγκληματική απόφαση κατά του συνόλου της χώρας.
Θα τελειώσω λέγοντας το εξής, Κύριε Υπουργέ, εγώ δεν περιμένω ότι θα πάρετε αυτή τη διάταξη πίσω.
Αλλά ειλικρινά περιμένω και περιμένουμε όλοι εκείνοι που σας στηρίζουν είτε μέσα από την κοινοβουλευτική μας ομάδα, είτε στην κοινωνία, ως κόμμα και ως κυβέρνηση, να αντιδράσουν.
Εγώ τους αναγνωρίζω παρά τις μεγάλες ιδεολογικές και πολιτικές μας διαφορές ότι πολλοί από αυτούς είναι άνθρωποι που βάλανε πλάτη για να αντιμετωπίσει η χώρα τη μεγάλη κρίση χρέους που αντιμετώπισε πριν από δέκα χρόνια.
Απευθύνομαι σε αυτούς και κάνω έκκληση να αντιδράσουν και να απαιτήσουν προσωπικά από τον ανεύθυνο κύριο Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, την απαλλαγή και την κατάργηση αυτής της διάταξης με μια από τις επόμενες νομοθετικές σας πρωτοβουλίες. ΔΕΝ έχετε δικαίωμα, κύριοι της Κυβέρνησης, να χρεοκοπήσετε ξανά τη χώρα.
Το κάνατε μια φορά το 2009.
ΔΕΝ σας επιτρέπεται να το ξανακάνετε.
Σπάσατε όλα τα ρεκόρ με τους μετακλητούς. Μοντέλο διακυβέρνησης Μητσοτάκη.
Κατά παρέκκλιση του ΑΣΕΠ παντού προσλήψεις. Και να, τώρα και η κατάργηση των φρένων χρέους που θα οδηγήσει στην υπερχρέωση των δήμων και κατ’ επέκταση στην αύξηση του δημόσιου χρέους της χώρας» κατέληξε λέγοντας ο κ. Ραγκούσης .



Δεν υπάρχουν σχόλια: