Πέμπτη 20 Μαΐου 2021

Mega-deal $565,8 εκατ. στα δεξαμενόπλοια για Έλληνα εφοπλιστή.

 



Μεγάλη συμφωνία με τον tycoon της παγκόσμιας Ναυτιλίας, John Fredriksen, έκλεισε η Central Group, συμφερόντων του εφοπλιστή Ευάγγελου Πιστιόλη.

Ειδικότερα, η Frontline του Νορβηγού εφοπλιστή αγόρασε έξι νέας γενιάς με eco προδιαγραφές VLCCs, τα οποία είχε παραγγείλει η εταιρεία του Έλληνα πλοιοκτήτη (συμφωνία resale) στο νοτιοκορεάτικο ναυπηγείο Hyundai Heavy Industries. Το deal εκτιμάται στα 565,8 εκατ. δολάρια, συμπεριλαμβανομένων περίπου 25,7 εκατ. δολαρίων για πρόσθετες αναβαθμίσεις.

Η Frontline ανακοίνωσε τη συμφωνία, χωρίς να κατονομάσει τη ναυτιλιακή του κ. Πιστιόλη. Ωστόσο, την πληροφορία επιβεβαίωσε εκπρόσωπος της Central Group με τον οποίο επικοινώνησε το Capital.gr. 

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Πιστιόλης είχε στραφεί στη Νότια Κορέα αρχικά για τέσσερα υπερ-δεξαμενόπλοια και τον περασμένο Μάρτιο έγινε γνωστό ότι παρήγγειλε τέσσερα ακόμη. Οι τότε πληροφορίες ανέφεραν ότι κάθε πλοίο κόστισε περίπου 90 εκατ. δολάρια. Έτσι, με τη νέα συμφωνία, το βιβλίο παραγγελιών της ναυτιλιακής θα αριθμεί πλέον δύο VLCCs.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Frontline, τα πλοία είναι σχεδιασμένα να λειτουργούν με διαφορετικά καύσιμα, συμπεριλαμβανομένων των βιοκαυσίμων, ενώ μετά από μετατροπές θα μπορούν να καταναλώνουν LNG ή αμμωνία. Σημειώνεται ότι θα είναι εξοπλισμένα και με σύστημα scrubbers.

Η παράδοση των πλοίων θα ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της, η Frontline διαχειρίζεται ένα στόλο 70 δεξαμενόπλοιων, ενώ η Central Mare ελέγχει 12 tankers, χωρίς τις υπό ναυπήγηση μονάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: