Χωρίς τη συμμετοχή της Αθήνας διεξάγεται ο νέος κύκλος διαπραγματεύσεων μεταξύ Βερολίνου και Άγκυρας για το προσφυγικό, αναφέρει δημοσίευμα της γερμανικής Handelsblatt.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα, από γερμανικής πλευράς συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση -εκτός της καγκελαρίας- το υπουργείο Εσωτερικών, καθώς και το γραφείο του πρωθυπουργού της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και προέδρου του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) Άρμιν Λάσετ. Από τουρκικής πλευράς τη διαπραγμάτευση συντονίζει το γραφείο του αντιπροέδρου, Φουάτ Οκτάι.
Σε επίπεδο ηγετών, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. ξεκίνησαν τις συζητήσεις για τη «νέα εποχή» στις σχέσεις μεταξύ Βρυξελλών και Άγκυρας, τον προηγούμενο Δεκέμβριο, αφότου η Ευρωπαϊκή Ένωση ολοκλήρωσε τη διάθεση της βοήθειας ύψους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ που είχε υποσχεθεί στην Τουρκία. Πέντε χρόνια μετά τη συμφωνία για το προσφυγικό, το Βερολίνο και η Άγκυρα διαπραγματεύονται για μία νέα εκδοχή της συμφωνίας.
Η γερμανική εφημερίδα εκτιμά ότι «υπό διαπραγμάτευση είναι και τα σημεία εκείνα, στα οποία θεωρείται μάλλον ανέφικτη μία συμφωνία». Όπως αναμεταδίδει η DW, η Ελλάδα, που επηρεάζεται άμεσα από τη μετανάστευση χιλιάδων ανθρώπων προς την ΕΕ μέσω Τουρκίας, μένει εκτός διαπραγμάτευσης.
«Και αυτό δεν αρέσει καθόλου στην κυβέρνηση της Αθήνας. Ομοσπονδιακή κυβέρνηση, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν έχουν απαντήσει σε σχετικά ερωτήματα του Handelsblatt. Ούτε η τουρκική κυβέρνηση παίρνει θέση επί του θέματος δημοσίως. Ωστόσο η συζήτηση συνεχίζεται με πυρετώδεις ρυθμούς στο παρασκήνιο», σημειώνει το δημοσίευμα
Τόσο η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, όσο και η Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν θέλει να απαντήσουν σε σχετικές ερωτήσεις της εφημερίδας, ενώ δημόσια θέση στο θέμα δεν παίρνει και η Άγκυρα. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο αριθμός προσφύγων και μεταναστών θα αυξηθεί και πάλι λόγω της πανδημίας- αναφέρεται στο ρεπορτάζ- ωστόσο τα κονδύλια που έχουν χορηγηθεί στην Τουρκία από το 2016 έχουν ήδη εξαντληθεί.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα συναντηθούν πάλι στις 25 Μαρτίου και το θέμα θα συζητηθεί για πρώτη φορά στις Βρυξέλλες. Όπως γράφει η Handelsblatt, η Τουρκία επιθυμεί να παρίσταται σε Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ μέχρι τον Ιούλιο, αλλά πολλοί στις Βρυξέλλες πιστεύουν ότι αυτό δεν θα είναι εφικτό.
Τέλος, όσον αφορά την ελληνική πτυχή της υπόθεσης, η Handelsblatt σημειώνει ότι «στην Αθήνα παρακολουθούν με καχυποψία τις διερευνητικές συνομιλίες. Το ότι η καγκελάριος Μέρκελ, όπως και στη διαπραγμάτευση της συμφωνίας τον Μάρτιο του 2016, παίρνει επάνω της το θέμα, προκαλεί 'ανάμεικτα συναισθήματα', λέει ένας διπλωμάτης στην Αθήνα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου