Τετάρτη 3 Μαρτίου 2021

Βόμβα… ΟΗΕ στη Λιβύη : Πήραν έως και 200.000 δολάρια για να ψηφίσουν τον νέο πρωθυπουργό.

 


Εκθεση εμπειρογνωμόνων των Ηνωμένων Εθνών που υποβλήθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας επιβεβαιώνει ότι τουλάχιστον τρία άτομα που συμμετείχαν στο Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου για τη Λιβύη εξαγοράστηκαν προκειμένου να ψηφίσουν τον Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά ως μεταβατικό πρωθυπουργό, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Εως 200.000 δολάρια»

Οπως μεταδίδουν το libyaobserver.ly και διεθνή μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα τις αναφορές του Γαλλικού Πρακτορείου, οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ διαπίστωσαν ότι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στην Τύνιδα, δύο από τους συμμετέχοντες προσέφεραν «από 150.000 έως 200.000 $ έως τουλάχιστον τρία μέλη του φόρουμ πολιτικού διαλόγου της Λιβύης, εάν δεσμεύονταν να ψηφίσουν τον Ντμπεϊμπά ως πρωθυπουργό», σύμφωνα με την έκθεσή τους που θα υποβληθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας τον Μάρτιο.

Η έκθεση, απόσπασμα της οποίας περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου, εκπονήθηκε από εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ που είναι επιφορτισμένοι με την εξέταση παραβιάσεων του διεθνούς εμπάργκο όπλων που επιβλήθηκε στη Λιβύη.


Στιγμιότυπο από το Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου για τη Λιβύη, που διεξήχθη στην Τύνιδα (φωτογραφία REUTERS/Zoubeir Souissi)

Οι ειδικοί ανέφεραν στην έκθεσή τους ότι ένας από τους αντιπροσώπους «εξερράγη θυμωμένος στο λόμπι του Four Seasons Hotel, στην Τύνιδα, όταν άκουσε ότι ορισμένοι από τους συμμετέχοντες μπορεί να έχουν λάβει έως και 500 χιλιάδες δολάρια ως αντάλλαγμα για την ψήφο τους στον Ντμπεϊμπά, ενώ αυτός πήρε μόνο 200 χιλιάδες δολάρια».

«Απαράδεκτη διαφθορά»

Ενας από τους συμμετέχοντες στις συνομιλίες, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ήταν μάρτυρας του επεισοδίου, και εξέφρασε τον θυμό του για την «απαράδεκτη διαφθορά σε μια εποχή που η Λιβύη διέρχεται μεγάλη κρίση».

Το Φόρουμ για τον Πολιτικό Διάλογο επέλεξε ως προσωρινή εκτελεστική αρχή, την κυβέρνηση με επικεφαλής τον Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, η οποία δεν έχει ακόμη λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο, καθώς και τριμελές προεδρικό συμβούλιο με επικεφαλής τον Μοχάμεντ αλ-Μάνφι.

Οι τελευταίοι ισχυρισμοί περί εξαγοράς ψήφων προέκυψαν αφότου αρκετές οργανώσεις της Λιβύης είχαν ζητήσει, από τον Νοέμβριο, έρευνα για καταγγελίες διαφθοράς που αφορούσαν στην εκλογή μελλοντικών αξιωματούχων της Λιβύης.

Η Στέφανι Ουίλιαμς, η οποία ασκεί χρέη απεσταλμένης του ΟΗΕ στη Λιβύη, είχε δηλώσει ότι ξεκίνησε έρευνα για τους ισχυρισμούς περί δωροδοκίας.


Η Στέφανι Ουίλιαμς (φωτογραφία Fabrice Coffrini/Pool via REUTERS)

Οι συμμετέχοντες στο Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου για τη Λιβύη Sayida Kamel Yaacoubi και Azza Mahmoud Assid κάλεσαν, με επιστολή τους στις 20 Φεβρουαρίου, η οποία περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου, τον ειδικό επιτετραμμένο των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη Γιαν Κούμπις, να δημοσιοποιήσει την έκθεση των εμπειρογνωμόνων, επισημαίνοντας ότι οι ισχυρισμοί περί δωροδοκίας προσβάλλουν την «αξιοπρέπειά τους, την τιμή τους και τη διαφάνεια».

Διαψεύδει ο νέος πρωθυπουργός

Ο ορισθείς ως επικεφαλής της κυβέρνησης της Λιβύης, Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, επιβεβαίωσε την ακεραιότητα των εκλογών του Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου που διεξήχθησαν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, και από τις οποίες εξελέγη η νέα εκτελεστική αρχή και το προεδρικό συμβούλιο της Λιβύης, σύμφωνα με δελτίο Τύπου της κυβέρνησής του.

Στο δελτίο αναφέρεται ότι «τα μέσα ενημέρωσης συνεχίζουν τις προσπάθειες να διαταραχθεί η διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης και επίτευξης εθνικής συναίνεσης και να διακοπεί η διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, υιοθετώντας την προσέγγιση της διάδοσης φημών, ψευδών ειδήσεων και παραποίησης των γεγονότων», μεταδίδουν διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Η διαδικασία «πραγματοποιήθηκε με απόλυτη διαφάνεια και όλοι οι Λίβυοι την παρακολούθησαν από την τηλεόραση», προστίθεται στο δελτίο Τύπου.


PHGH

Δεν υπάρχουν σχόλια: