Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2021

Ένας φοβερά καλοδιατηρημένος τριχωτός ρινόκερος ανευρέθη από την τήξη της πολυχιλιετούς παγοκάλυψης της Σιβηρίας.

 'Εζησε πρίν 20.000-50.000 χρόνια.


Η τήξη της παγοκάλυψης  στο παγωμένο βόρειο τμήμα της Σιβηρίας αποκαλύπτει ένα πραγματικό νεκροταφείο κατεψυγμένων προϊστορικών ζώων.

Τις τελευταίες δεκαετίες, ντόπιοι και επιστήμονες στη Ρωσική Δημοκρατία της Γιακουτία έχουν ανακαλύψει τα αρχαία σφάγια δύο σπηλαίων λιονταριών, ενός βίσωνα, ενός αλόγου, ενός μωρού τριχωτού ρινόκερου,και του πιο ανέπαφου τριχωτού μαμούθ που βρέθηκε ποτέ. 

Καθώς η κλιματική αλλαγή συνεχίζει να τραβά αυτό το κρίσιμο χαλί πάγου, είμαστε υποχρεωμένοι να αποκαλύψουμε περισσότερα. Κοντά στο σημείο όπου βρέθηκε ο πρώτος στον κόσμο και,  τριχωτος ρινόκερος, οι κάτοικοι ανακάλυψαν τώρα ένα άλλο του είδους, και αυτή τη φορά, το σφάγιο είναι σχεδόν 80% ανέπαφο .

Διατηρημένος σε πάγο για δεκάδες χιλιάδες χρόνια, αυτός ο νεαρός μαλλιαρός ρινόκερος εξακολουθεί να έχει τα χοντρά, κοκκινωπά καστανά μαλλιά του, όλα τα άκρα του και τα περισσότερα εσωτερικά του όργανα, συμπεριλαμβανομένων των εντέρων του.

5fec57a3203027555b346736Valery Plotnikov / RT)

Μέχρι σήμερα, αυτό το γούνινο μικρό πλάσμα είναι ο καλύτερα διατηρημένος μάλλινος ρινόκερος που βρίσκεται στην Αρκτική Γιακουτία και μπορεί ακόμη και  να είναι ο πιο άθικτος που  έχει ανακαλυφθεί ποτέ οπουδήποτε στον κόσμο.

st2(Valery Plotnikov / The Siberian Times)

"Ο νεαρός ρινόκερος ήταν μεταξύ τριών και τεσσάρων ετών και έζησε χωριστά από τη μητέρα του όταν πέθανε, πιθανότατα πνιγμένος", δήλωσε ο Παλαιοντολόγος Valery Plotnikov από τη Ρωσική Ακαδημία Επιστημών, ο οποίος έκανε την πρώτη περιγραφή του ευρήματος, στους The Siberian Times. . 

"Το φύλο του ζώου είναι ακόμα άγνωστο. Περιμένουμε τις αναλύσεις ραδιοανθρακικού να προσδιορίσουν πότε ζούσε, το πιο πιθανό εύρος ημερομηνιών είναι μεταξύ 20.000 και 50.000 ετών πριν." 

Τα μαλλιά σε αυτό το μακρά νεκρό πλάσμα μπορεί να φαίνονται σπασμένα και κουρελιασμένα τώρα, αλλά μιλά για ένα πολύ παχύτερο και νόστιμο παρελθόν. Κοιτώντας τη διάταξη των τριχών, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το ζώο πιθανότατα πέθανε με το καλοκαιρινό του παλτό, αν και απαιτείται περαιτέρω εργαστηριακή ανάλυση. 

Ωστόσο, για να γίνει αυτό, χρειάζεται περισσότερος πάγος. Βρίσκεται κατάντη του ποταμού Tirekhtyakh τον Αύγουστο, το σφάγιο ρινόκερου βρίσκεται σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο σημείο για πρόσβαση.

st4(Valery Plotnikov / The Siberian Times)

Η απέραντη, απομακρυσμένη περιοχή της Γιακουτία έχει μόνο λίγους δρόμους και το καλοκαίρι, πολλά μέρη είναι προσβάσιμα μόνο με πλοίο ή αεροπορικώς . Όχι μέχρι το χειμώνα τα πράγματα αρχίζουν να ανοίγουν. Αυτό συμβαίνει όταν αρχίζει να σχηματίζεται ένα δίκτυο προσωρινών δρόμων πάγου, επιτρέποντας στα φορτηγά να μεταφέρουν εμπορεύματα στους βορειότερους οικισμούς της περιοχής.

Ωστόσο, ακόμη και χωρίς μια πιο προσεκτική εξέταση του σφαγίου, είναι σαφές ότι αυτό το εύρημα είναι μεγάλο. Προηγουμένως, ο μόνος άλλος μάλλινος ρινόκερος που βρέθηκε σε αυτήν την περιοχή ήταν ένα ακόμη νεότερο μωρό με το όνομα Sasha και τα μαλλιά της ήταν πιο ξανθά με φράουλα.

Και στις δύο ανακαλύψεις ο Plotnikov πιστεύει ότι οι μαλλιαροί ρινόκεροι είχαν ήδη προσαρμοστεί στο ψυχρό κλίμα από νεαρή ηλικία. Τα σημάδια στα κέρατα αυτού του πρόσφατου δείχνουν ότι είναι ζωοτροφές για φαγητό.

"Υπάρχουν μαλακοί ιστοί στο πίσω μέρος του σφαγίου, πιθανώς γεννητικά όργανα και μέρος του εντέρου", είπε στο RT. 

"Αυτό καθιστά δυνατή τη μελέτη των περιττωμάτων, που θα μας επιτρέψουν να ανακατασκευάσουμε το παλαιοπεριβάλλον αυτής της περιόδου."

Η ομάδα έχει ήδη σχέδια να στείλει τον ρινόκερο στην πρωτεύουσα της Γιακουτία για περαιτέρω ανάλυση. Στη συνέχεια, το πτώμα θα σταλεί στη Σουηδία, όπου οι ερευνητές εργάζονται για να ακολουθήσουν τα γονιδιώματα πολλαπλών ρινόκερων για να κατανοήσουν καλύτερα την ιστορία τους και γιατί εξαφανίστηκαν.


πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: