Μπουλντόζες έχουν αρχίσει να ξηλώνουν τις αυθαίρετες πέργκολες των καταστημάτων προκειμένου να δημιουργηθεί πεζόδρομος δίπλα στη θάλασσα
Όπως αναφέρει ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Οδοποιίας και Αποχέτευσης του Πειραιά Αλέξανδρος Αργουδέλης, «στόχος μας είναι να ολοκληρωθεί αυτό το φιλόδοξο έργο το συντομότερο δυνατόν.
Η ανάπλαση οργανώνει την περιοχή σε λειτουργικές ζώνες, οι οποίες θα καθορίζονται με διαφορετικά υλικά κατασκευής η καθεμία και με κριτήριο την υψηλή αντοχή και αισθητική τους.
Η παράλληλη λειτουργία των καταστημάτων εστίασης που υπάρχουν σήμερα δεν θα παρεμποδιστεί αλλά προβλέπεται να αποκατασταθεί σε αντίστοιχη ζώνη υποδοχής τραπεζοκαθισμάτων.
Σε συνδυασμό με άλλα εμβληματικά έργα που σχεδιάζονται στις περιοχές πέριξ του Μικρολίμανου, βασικός στόχος μας είναι η αισθητική αναβάθμιση της περιοχής, η λειτουργική χρήση και η βιώσιμη λειτουργία της».
Στρατηγική παρέμβαση σε 15.000 τ.μ. ύψους 5.700.000 ευρώ
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου της ανάπλασης ανέρχεται σε 5.700.000 ευρώ και η χρηματοδότησή του προέρχεται από την Περιφέρεια Αττικής. Η μελέτη του έργου εγκρίθηκε τέλη Αυγούστου του 2018 από το δημοτικό συμβούλιο και όπως επεσήμαιναν από τότε οι ιθύνοντες θα πρόκειται για μια στρατηγική παρέμβαση μεγάλης κλίμακας σε μια επιφάνεια που θα ξεπερνά τα 15.000 τ.μ. και στο σύνολο της θα αφορά όχι μόνο την περιοχή του Πειραιά αλλά και την Αττική ευρύτερα, καθώς, μέσα από την προτεινόμενη ανάπλαση, αναζωογονείται και ενεργοποιείται το παράκτιο μέτωπο της πόλης ώστε να εξελιχθεί σε έναν δυναμικό πόλο αλλά και σε διεθνή τουριστικό προορισμό.
Κερδήθηκε χρόνος για να προστατευτούν οι επιχειρήσεις
Όταν ανέλαβε τη δημαρχία Πειραιά ο κ. Γιάννης Μώραλης τον Σεπτέμβριο του 2014, υπήρχε ήδη τελεσίδικη δικαστική απόφαση για την κατεδάφιση όλων των αυθαίρετων κατασκευών στο Μικρολίμανο μέχρι το τέλος του ίδιου έτους, αλλά δεν είχε εγκριθεί κάποια μελέτη για την ανάπλαση της περιοχής.
Για τον λόγο αυτό ξεκίνησε η διεκδίκηση παρατάσεων στο θέμα των κατεδαφίσεων με τροπολογίες στη Βουλή, ώστε να προστατευτούν οι επιχειρήσεις και τους εκατοντάδες εργαζόμενους σε αυτές και να προχωρήσουν όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες, προκειμένου να παρουσιαστεί το συντομότερο δυνατό μια ολοκληρωμένη μελέτη.
Επί της ουσίας κερδιζόταν χρόνος.
Μικρολίμανο: Ο πολεμικός λιμένας της αρχαίας Αθήνας
Η περιοχή του Μικρολίμανου, αποτελεί κατάληξη του λόφου της Καστέλλας, μία «προκυμαία» ανάμεσα στο Πασαλιμάνι και το Νέο Φάληρο, βορειοανατολικά της Πειραϊκής χερσονήσου με θέα την είσοδο του Σαρωνικού Κόλπου η οποία κατά την αρχαιότητα, χαρακτηριζόταν πολεμικός λιμένας της αρχαίας Αθήνας.
Με το πέρασμα των αιώνων και μέχρι τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα αποτέλεσε καταφύγιο για τους αλιείς της περιοχής.
Από την δεκαετία του 1950 και έπειτα ο γραφικός φυσικός λιμένας του Τουρκολίμανου μετατρέπεται σε διεθνή κοσμοπολίτικο προορισμό ψυχαγωγίας εξαιτίας της γραφικότητας του αλλά και της δυνατότητας πρόσβασης από θαλάσσης σκαφών αναψυχής, ιστιοφόρων κλπ.
Το απομονωμένο μικρό λιμάνι και η κολυμβητική ακτή, μετατράπηκαν σταδιακά σε οργανωμένο πόλο εστίασης - αναψυχής, σε σημείο αναφοράς και τουριστικό πόλο έλξης μητροπολιτικού επιπέδου, συγκεντρώνοντας μια σειρά καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος εστίασης – αναψυχής (εστιατόρια, καφετέριες, μεζεδοπωλεία, μπαρ κλπ.) τα οποία αναπτύσσονται, κατά κύριο λόγο υπαίθρια, εκατέρωθεν της οδού Ακτής Κουμουνδούρου. Τώρα η εικόνα αυτή έχει αρχίσει ήδη να αλλάζει προς όφελος όσων επισκέπτονται την περιοχή.
Δείτε το φωτορεπορτάζ του newsbeast.gr από τα έργα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου