Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2020

Σαν σήμερα, στις 15 Νοεμβρίου 1813, ο Ιωάννης Καποδίστριας φτάνει στην Ελβετία . Αποστολή του ήταν η ενοποίηση και η ουδετερότητα της Ελβετίας.

 

Σαν σήμερα, στις 15 Νοεμβρίου 1813, ο Ιωάννης Καποδίστριας έφθασε στην Ελβετία ως απεσταλμένος του Τσάρου Αλεξάνδρου Α'. Αποστολή του ήταν η ενοποίηση και η ουδετερότητα της Ελβετίας, ενώ τα καντόνια αλληλοσπαράσσονταν και οι ισορροπίες ήταν εύθραυστες. Με την εξασφάλιση της ουδετερότητας, θα επιτύγχανε την απαλλαγή της Ελβετίας από την επιρροή του Ναπολέοντα. Η αποστολή του στέφθηκε με επιτυχία. Οι Ελβετοί τον τίμησαν δεόντως: το 1816 τον ανακήρυξαν επίτιμο πολίτη της Λωζάννης και της Γενεύης. Λίγο αργότερα, ανταμείφθηκε και από τον Τσάρο για τις ικανότητές του και έγινε Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας. Ο Ιωάννης Καποδίστριας ήταν ένας από τους κορυφαίους διπλωμάτες της Ευρώπης. Οι ιδέες του παραμένουν επίκαιρες. Ο Καποδίστριας αγωνιζόταν για μια Ευρώπη δίκαιη, με αλληλεγγύη μεταξύ των λαών και ισότιμη συμμετοχή τους σε κάποιου είδους "ένωση" που εκείνος ίσως πρώτος είχε οραματιστεί.

Texte/κείμενο: G.S. / Comité Lausanne 1821-2021
Photo/φωτ.: bibliothèque "Melissa pour l'Hellénisme" (Lausanne)

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ο Ι. Καποδίστριας δεν είναι μόνο επίτιμος πολίτης Λωζάνης και Γενεύης, αλλά και εθνικός ήρωας της Ελβετίας. Ελβετία ευγνωμονούσα, Ελλάς δολοφονούσα...