Το μπαλάκι στους αρμόδιους φορείς και στον Δήμο Δωρίδας πετά η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη για την πολιτιστική προστασία και ανάδειξη της ιστορίας της Δωρίδας, απαντώντας σε σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση του βουλευτού του ΚΙΝΑΛ Δημήτρη Κωνσταντόπουλου.
Εφ΄ όσον οι αρμόδιοι φορείς αναλάβουν πρωτοβουλίες για την ανάδειξη της ιστορίας του φράγματος του Μόρνου, τότε και το Υπουργείο Πολιτισμού δύναται να συμβάλλει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, τονίζει στην απάντησή της η Υπουργός, φωτογραφίζοντας έτσι ΕΥΔΑΠ, Περιφέρεια, Υπουργείο Περιβάλλοντος χρεώνοντας και στον Δήμο ολιγωρίες!
Η απάντηση της Υπουργού :
Βουλή των Ελλήνων
Δ/νση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου Τμήμα Ερωτήσεων
Βουλευτή κ. Δημήτρη Κωνσταντόπουλο
Θέμα: Απάντηση στη με αριθμό πρωτοκόλλου 990/30.9.2019 Ερώτηση με θέμα:
«Πολιτιστική προστασία και ανάδειξη της περιοχής γύρω από τον Ταμιευτήρα Μόρνου»
Σε απάντηση της με αριθμ. Πρωτοκόλλου 990/30.9.2019 Ερώτησης του Βουλευτή κ. Δημήτρη Κωνσταντόπουλου και σύμφωνα με τα στοιχεία που έθεσαν υπόψη μας οι αρμόδιες Υπηρεσίες, σας γνωρίζουμε τα εξής:
Το κάστρο στο Κάλλιο, που πιθανώς ταυτίζεται με το κάστρο του Λιδορικίου (Βελούχοβο), όπως αναφέρεται στις πηγές από τον 14ο και 15ο αι., σώζονται ερείπια των μεσαιωνικών κτιρίων και της οχύρωσης στη θέση της αρχαίας ακρόπολης. Η περιοχή του Καλλίου εμφανίζεται στις βυζαντινές πηγές από τον 9ο αι. με επισκοπική έδρα το Λιδορίκι, που διαδέχθηκε το Κάλλιο ως διοικητικό κέντρο της ορεινής Δωρίδας.
Οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού θα αξιοποιήσουν τα πορίσματα αρχαιολογικών και ερευνητικών μελετών που έχουν γίνει στα μνημεία του λόφου από την ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης και θα προχωρήσουν σε μελέτες τοπογράφησης και αποτύπωσης και αποκατάστασης του μνημείου, προκειμένου να είναι δυνατή η αναζήτηση των αναγκαίων πόρων για την ανάδειξη του χώρου.
Σε ό,τι αφορά την περιοχή του Μαλανδρίνου, όπου διατηρείται σε σχετικά καλή κατάσταση η πόλη των Φυσκέων (τέλη 4ου – αρχές 3ου αι.π.Χ.), από τις σημαντικότερες των Εσπερίων Λοκρών, κατά το έτος 2013 η Εφορεία Αρχαιοτήτων Φωκίδος συνυπέγραψε με τον Δήμο Δωρίδος Μνημόνιο Συναντίληψης και Συνεργασίας για την υλοποίηση εργασιών καθαρισμού του οχυρωματικού περιβόλου. Επιπλέον, συνυπέγραψε με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο – Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Τομέας ΙV – Συνθέσεων Τεχνολογικής Αιχμής, Μνημόνιο Συναντίληψης και Συνεργασίας για την αποτύπωση του οχυρωματικού περιβόλου του αρχαίου Φύσκου, στο πλαίσιο του οποίου έγιναν εκτεταμένες εργασίες τοπογραφικών και αρχιτεκτονικών αποτυπώσεων των αρχαιολογικών καταλοίπων κατά τα έτη 2013 και 2014.
Ο Δήμος Δωρίδας παραχώρησε, τον Ιανουάριο του 2015, τμήμα του παλαιού δημοτικού σχολείου Τ.Κ. Μαλανδρίνου, προκειμένου να δημιουργηθεί έκθεση εποπτικού υλικού στην οποία παρουσιαζόταν η ιστορία του τόπου από τους αρχαίους έως τους βυζαντινούς χρόνους.
Ωστόσο οι όροι της απόφασης παραχώρησης δεν κρίθηκαν ικανοποιητικοί από την αρμόδια Διεύθυνση Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, η οποία με έγγραφό της στις 19.10.2018 έθεσε ζητήματα ασφαλείας και εύρυθμης λειτουργίας του χώρου και πρότεινε να εξεταστεί η δυνατότητα εξεύρεσης εναλλακτικής λύσης.
Κατόπιν τούτου η ΕΦΑ Φωκίδος απέστειλε σχετικό έγγραφο στο Δήμο Δωρίδος και την Τ.Κ. Μαλανδρίνου, με το οποίοι αιτήθηκε την ανάληψη πρωτοβουλίας των ανωτέρω φορέων προκειμένου να εξεταστεί η δυνατότητα εξεύρεσης εναλλακτικής πρότασης για την αποθήκευση του αρχαιολογικού και προβολή του ενημερωτικού υλικού ή την επικαιροποίηση της υποβληθείσας πρότασης, λαμβανομένων υπόψιν των επισημάνσεων της αρμόδιας Διεύθυνσης του ΥΠ.ΠΟ.Α. Προς το παρόν, τόσο ο Δήμος Δωρίδας, όσο και η Τοπική Κοινότητα Μαλανδρίνου δεν έχουν απαντήσει στο ανωτέρω ερώτημα.
Η Αρχαιολογική Συλλογή Λιδωρικίου ιδρύθηκε το 1994 για να φιλοξενήσει ευρήματα από την περιοχή της αρχαίας Καλλίπολης (Κάλλιον) και στεγάστηκε στο κτήριο του παλαιού Δημοτικού σχολείου (κτήριο του 1912). Η συλλογή λειτούργησε έως το 2008, οπότε και έκλεισε λόγω σοβαρών κτιριολογικών προβλημάτων.
Ως προς το κτήριο του Μουσείου Λιδωρικίου, υφίσταται από το 2011 μελέτη επισκευής αυτού, συνολικού προϋπολογισμού 265.800,00 ευρώ που εγκρίθηκε από το Δήμο Δωρίδος, ο οποίος προέβη στην έκδοση της απαιτούμενης κατά νόμο άδειας της Πολεοδομίας. Παρά ταύτα, μέχρι σήμερα δεν κατέστη εφικτή, η, μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ, εξασφάλιση των απαιτούμενων πόρων για την εκτέλεση του έργου.
Πρόθεση του Δήμου Δωρίδος είναι να προχωρήσει στην επικαιροποίηση των οικονομοτεχνικών μελετών και στην εκτέλεση των εργασιών που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της επισκευής του κτηρίου. Μετά το πέρας των εργασιών αυτών, θα ακολουθήσει η μουσειολογική μελέτη, η οποία δύναται να πραγματοποιηθεί από το Δήμο Δωρίδος, σε συνεργασία με την ΕΦΑ Φωκίδος, μέσω σύναψης προγραμματικής συμβάσεως.
Εν κατακλείδι, σε περίπτωση ανάληψης πρωτοβουλιών από τους αρμόδιους φορείς για την ανάδειξη της ιστορίας του φράγματος του Μόρνου, το Υπουργείο Πολιτισμού δύναται να συμβάλλει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του.
Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού
ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ
2 σχόλια:
Οι αρμόδιοι φορείς είναι ανίκανοι να καταλάβουν την αξία της γής τους . απόδειξη πως εγκατέστησαν φαραωνικού τύπου ανεμογεννήτριες στις υπό αξιοποίηση παραλίες τους . Εύγε
Είναι τουλάχιστον υποκρισία ´η απόδειξη πνευματικής ανικανοτητας οτι οι περισσότεροι αιρετοί αυτού του τόπου κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν τι συμβαίνει. Έτρεξαν με ζήλο να δώσουν άδειες για αιολικά ακόμα και στην παραλία και ιχθυοκαλλιέργειες σε κάθε όρμο με παραλία και τώρα ψάχνουν τι; Έκαναν και κάνουν τα στραβά μάτια στο χωροταξικο του Δεκεμβρίου του 2018 που χαρακτηρίζει το Δήμο Δωριδας από το Λιδωρίκης μέχρι την Αμφιςςα μεταλλευτικής προτεραιότητας και το σύνολο του Δήμου προτεραιότητας αιολικών πάρκων και τώρα εντελώς ΔΗΘΕΝ ψάχνουν να κάνουν με την πολιτιστική τους κληρονομιά. Σε ποιο κόσμο ζόυνε; Ποσό επικίνδυνα ανίκανοι είναι ´η ποσο υποτιμανε την νοημοσύνη των κατοίκων; Που ακούστηκε στον κόσμο να σε χαρακτηρίζουν επίσημα ΧΩΜΑΤΕΡΗ παραγωγικών δραστηριοτητων (ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ στη ΒΙΑ -.Βωξιτης Ιχθυοκαλλιέργειες Αιολικά) , να μην αντιδράς σε αυτό, αλλά να ψάχνεις για πράγματα που δεν έχουν καμία σημασία και αξία στις ΧΩΜΑΤΕΡΕΣ; Και ρωτήσανε μάλιστα και την Μενδώνη που ξεπούλησε με λύσσα το Δελφικό Τοπίο στα ίδια συμφέροντα της ΒΙΑ. Οι Δωριείς δηλαδή νόμιζαν οτι δίπλα τους η ΒΙΑ θα μεθοδεύει την καταργηςη του ήδη θεσμικά αναγνωρισμένου από Ελλάδα, Ευρώπη και UNESCO Δελφικου Τοπιου και αυτοί θα προβάλουν τι ;;;; ανώτερο που θα γίνει σεβαςτο; Και Από ποιόυς; ΑΠο την ΠΑΣΟΚΑΡΑ Μενδώνη την οποία υποστήριζαν φανατικά όταν έσκαβε το λάκο των Δελφων. Να σημειώσω οτι δεν έγραψα οτι κάποιοι απλά τα πιάνουν κάτω από το τραπέζι για να ξεπουλάνε το μέλλον του τόπου μας. ΑΝ δεν καταλάβουμε ολοι οτι η Φωκίδα είναι ένας τόπος με ένα μέλλον, άσπρο ´η μαύρο, αν δεν ξεσηκωθούμε ολοι μαζί εναντίον αυτών που μας θέλουν χωματερή της ΒΙΑ , ολοι θα γίνουμε ΧΩΜΑΤΕΡΗ και τα υπόλοιπα αφορούν απλά πνευματικά ανάπηρους.
Δημοσίευση σχολίου