Τρίτη 2 Ιουλίου 2019

«ΦΙΛΟΙ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΠΟΛΗΣ ΙΤΕΑΣ» ΣΥΝΤΟΜΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ


Η εθελοντική ομάδα εργασίας «Φίλοι Μουσείου Πόλης Ιτέας» δημιουργήθηκε στις 13/11/2017 κατόπιν σχετικής προσκλήσεως της Δημοτικής Ενότητας Ιτέας. Τα άτομα που ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα αυτό, διαθέτουμε χρόνο από την προσωπική μας ζωή, όρεξη για δουλειά, αγάπη για την πόλη μας και κυρίως όλοι μας επιθυμούμε διακαώς η πόλη μας σύντομα να αποκτήσει το μουσείο που της αξίζει. Έτσι σήμερα φτάσαμε να αριθμούμε 15 ενεργά και μόνο μέλη, με διαφορετικά χαρίσματα, ενδιαφέροντα και εφόδια ο καθένας στο ενεργητικό του, με πρόθεση να τα διαθέσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για το κοινό στόχο.
Μέχρι σήμερα έχουμε δραστηριοποιηθεί σε διάφορα πεδία. Αρχικά ξεκινήσαμε μια πρώτη προσπάθεια αποδελτίωσης της μακροβιότερης εφημερίδας της πόλης «Ο Αγών της Ιτέας». Αποδείχτηκε πιο δύσκολο από ότι φανταζόμασταν και έτσι το έργο αυτό είναι ακόμη σε εξέλιξη, χωρίς να μπορούμε να δεσμευτούμε για το χρόνο περάτωσης του. Παραμένοντας στον «Αγώνα», μέλη της Ομάδας μας έχουν έρθει σε επαφή με τον εκδότη του, Ηλία Λύτρα, προκειμένου να μας καθορίσει τι ακριβώς προτίθεται να διαθέσει στο Μουσείο Πόλης Ιτέας, αρχειακό υλικό, αλλά και μέσα εκτυπώσεων. Εντοπισμός και συγκέντρωση αρχειακού υλικού.

Άλλος τομέας δραστηριοποίησης μας είναι η καταγραφή προφορικών μαρτυριών, τόσο επιφανών προσώπων, όσο και απλών πολιτών σχετικά με την πόλη μας. Ενδεικτικά, μέλη της Ομάδας μας έχουνε έρθει σε επαφή με τον κύριο Παναγιώτη Μανδρέκα, που διατέλεσε επί σειρά ετών Πρόεδρος της Κοινότητας της Ιτέας, αλλά και με αρκετά μέλη από το ΚΑΠΗ Ιτέας. Έχουν προγραμματισθεί και άλλες συνεντεύξεις –μαρτυρίες.
Παράλληλα, συνδράμουμε με οποιοδήποτε τρόπο στις περιοδικές εκθέσεις που κατά διαστήματα πραγματοποιούνται στο κτίριο κληροδοτήματος Μερκούρη.
Επειδή όμως ένα Μουσείο Πόλης αναφέρεται κυρίως στους πολίτες της και καθορίζεται από αυτούς,  προχωρήσαμε σε μια πιο εξωστρεφή δράση, με σκοπό να κάνουμε περισσότερους πολίτες «συμμέτοχους» στο έργο μας. Από την άνοιξη του 2018 αρχίσαμε να δουλεύουμε τη «Συνάντηση Ιδεών» καλώντας πολίτες, όλων των ηλικιών, να μας δείξουν την Ιτέα που αγαπάνε, χρησιμοποιώντας όποιο μέσο έκφρασης επιθυμούν και αναφερόμενοι στο παρελθόν, το παρόν ή το μέλλον της.  Μες το καλοκαίρι παραλάβαμε 53 αιτήσεις επιθυμίας συμμετοχής και το Νοέμβριο που μας πέρασε πραγματοποιήσαμε τη συλλογή των έργων, που φυλάσσονται στο κτίριο κληροδοτήματος Μερκούρη και εκκρεμεί η έκθεση τους.

Συνολικά, συγκεντρώσαμε συμμετοχές 49 πολιτών:
1.    12 συμμετοχές στην κατηγορία «Λογοτεχνία–Ποίηση», κάποιες από αυτές με περισσότερα από ένα έργα, δηλαδή συγκεντρώσαμε 10 πεζά κείμενα και 12 ποιήματα.
2.     21 ζωγραφικά έργα
3.     14 κατασκευές
4.     3 βίντεο
5.     9 συμμετοχές στην κατηγορία «Φωτογραφία»

Κάποια από τα έργα αυτά, οι δημιουργοί τους τα παραχωρούν στο Μουσείο Πόλης Ιτέας για μελλοντική χρήση. Έχει γίνει από τα μέλη της Ομάδας μια πρώτη επεξεργασία του συνόλου των έργων, καθώς και του τρόπου με τον οποίον θα εκτεθούν στο προσεχές μέλλον στο κτίριο κληροδοτήματος Μερκούρη.  Κλείνοντας, σχετικά με τη «Συνάντηση Ιδεών», θα πρέπει να επισημάνουμε πως οι δημιουργοί, που πρόθυμα μας εμπιστεύτηκαν τα έργα τους, επιθυμούν να τα δουν να εκτίθενται στο Μερκούρειο.
Εν κατακλείδι, η εθελοντική ομάδα εργασίας «Φίλοι Μουσείου Πόλης Ιτέας» στον ένα χρόνο και κάτι χρόνο λειτουργίας της έχει πραγματοποιήσει, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της, κάποια μικρά βήματα διευκόλυνσης προς τη δημιουργία του Μουσείου Πόλης Ιτέας.               
     «Φίλοι Μουσείου Πόλης Ιτέας»
                                                                


Δεν υπάρχουν σχόλια: