Με περισσότερες από δύο δεκαετίες εμπειρίας ως δικηγόρος σε υποθέσεις δηλητηρίασης από τρόφιμα, υπάρχουν απλά μερικά πράγματα που ο Μπιλ Μάρλελ έχει αποκόψει από τη διατροφή του.
Ο Mάρλελ έχει κερδίσει περισσότερα από 600 εκατομμύρια δολάρια σε αποζημιώσεις για πελάτες του που έχουν πέσει θύματα δηλητηρίασης- και είναι πεπεισμένος ότι ορισμένα τρόφιμα δεν αξίζουν το ρίσκο.
Σε άρθρο του στο BottomLine και σε συνεντεύξεις του στο Business Insider, ο Μάρλερ ονομάτισε ορισμένα τρόφιμα που αποφεύγει - προειδοποιώντας τους πολίτες πως πρέπει να είναι προσεκτικοί.
Αυτά είναι τα τρόφιμα που ο ειδικός δηλώνει ότι τον τρομάζουν περισσότερο:
Ωμό αλεύρι
Το ωμό αλεύρι είναι κάτι που οι περισσότεροι θεωρούν αβλαβές, αλλά μπορεί να είναι υπεύθυνο για την εξάπλωση βακτηρίων, λέει ο Mάρλελ
Από τα τέλη του 2015 έως το 2016, τουλάχιστον 63 άτομα σε 24 κράτη ανέπτυξαν λοίμωξη από E. coli, τρώγοντας αλεύρι.
Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι τα ωμά αυγά είναι η μεγαλύτερη απειλή τροφικής δηλητηρίασης στη ζύμη μπισκότων, λέει ο Μάρλελ (και πόσοι από μας δεν έχουμε φάει από τη γλυκιά ωμή ζύμη που έχει απομείνει στο μίξερ προτού ψήσουμε ένα κέικ ή μπισκότο...). Ωστόσο, το αλεύρι μπορεί επίσης να είναι ένοχη - και δεν χρειάζεται καν να το φάτε. Απλά αν δεν πλύνετε τα χέρια σας μετά από το ανακάτεμα μιας ωμής ζύμης σε αλεύρι, μπορεί να σας στοιχίσει ένα ανεπιθύμητο E. coli.
Νερό
Σε πολλές χώρες, όπως την Αίγυπτο και την Τανζανία, είναι απαγορευτικό να πιει κανείς νερό από τη βρύση. Ακόμα και τα παγάκια προέρχονται από εμφιαλωμένο νερό λόγω της επικινδυνότητας του νερού βρύσης.
Το μη φιλτραρισμένο, μη επεξεργασμένο νερό μπορεί να περιέχει ζωικά περιττώματα, που διαδίδουν το Giardia, το οποίο έχει συμπτώματα όπως εμετό και διάρροια και έχει ως αποτέλεσμα περίπου 4.600 νοσηλείες ετησίως. Η ηπατίτιδα Α, η οποία είχε ως αποτέλεσμα 20 θανάτους σε επιδημία της Καλιφόρνιας το 2017, μπορεί να εξαπλωθεί μέσω κατανάλωσης νερού. Το βακτηρίδιο E.coli και η χολέρα μπορούν επίσης να μεταδοθούν μέσω νερού.
Ωμά στρείδια
Ο Μάρλερ αναφέρει ότι έχει δει περισσότερες ασθένειες που συνδέονται με οστρακοειδή την τελευταία πενταετία, απ΄ότι τα τελευταία είκοσι χρόνια.
Ποιος είναι ο ένοχος για τη ραγδαία αύξηση; Τα ζεστά νερά. Καθώς οι θάλασσες παγκοσμίως θερμαίνονται, αναπτύσσουν μικρόβια, τα οποία καταλήγουν στα ωμά στρείδια, τα οποία πολλοί θεωρούν ύψιστη γκουρμεδιά.
Τεμαχισμένα ή προπλυμένα φρούτα και λαχανικά
Ο ειδικός τα αποφεύγει «όπως ο διάβολος το λιβάνι». Η ευκολία μπορεί να είναι βολική αλλά δεν αξίζει το ρίσκο, όπως επισημαίνει, καθώς όσο περισσότεροι άνθρωποι επεξεργάζονται τα τρόφιμα τόσο περισσότερες είναι και οι πιθανότητες μόλυνσης.
Για παράδειγμα, μια μελέτη της Έκθεσης Καταναλωτών βρήκε απαράδεκτα επίπεδα βακτηρίων που συνήθως προκαλούν δηλητηρίαση τροφής σε περίπου το ένα τρίτο των 208 συσκευασιών σαλάτας που εξετάστηκαν. Όπως σημειώνει η Ρεμπέκα Χάρινγκτον στο Business Insider, αυτό δεν σημαίνει ότι τα βακτήρια αυτά θα μπορούσαν να προκαλέσουν ασθένεια - απλώς ότι είχαν τη δυνατότητα να το κάνουν.
Φύτρες και βλαστοί
Τα κρούσματα δηλητηρίασης από κατανάλωση ωμών φυτρών και βλαστών είναι πολύ συχνά, συγκεντρώνοντας περισσότερες από 30 εστίες βακτηρίων - κυρίως σαλμονέλα και Ε. Coli - τις τελευταίες δύο δεκαετίες.
Ωμό κρέας
Σε αυτό έχει δίκιο ο Πρόεδρος Τραμπ, που λόγω του φόβου που έχει για τα μικρόβια, τρώει μόνο καλομαγειρεμένο κρέας.
Σύμφωνα με τον ειδικό, το κρέας πρέπει να μαγειρευτεί στους 160 βαθμούς για να καταστραφούν τα βακτηρίδια που θα μπορούσαν να προκαλέσουν E. coli ή σαλμονέλα.
Ωμά αυγά
Όσοι είναι γύρω στα 40, πολύ πιθανό να έτρωγαν ως κολατσιό το μυθικό ωμό χτυπημένο αυγό, με κακάο και ζάχαρη. Ευτυχώς, αυτή η διατροφική συνήθεια έχει πια εξαφανιστεί γιατί οι κίνδυνοι που μεταφέρει ένα ωμό αυγό, ελλοχεύουν. Παρόλο που σήμερα ο κίνδυνος σαλμονέλας είναι πολύ μικρότερος από αυτόν που υπήρχε τη δεκαετία του ’80 και του ’90, δεν υπάρχει λόγος να κινδυνεύσει κανείς, καταναλώνοντας ωμό αυγό.
Γάλα και χυμοί που δεν έχουν παστεριωθεί
Παρόλο που είναι ευρέως διαδεδομένο ότι η παστερίωση μειώνει τη διατροφική αξία του γάλακτος και των χυμών, ο Μάρλελ υποστηρίζει ότι η παστερίωση κάνει τα τρόφιμα ασφαλή, καθώς παρακάμπτοντας το βήμα ασφάλειας σημαίνει αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης από βακτήρια, ιούς και παράσιτα.
Mε πληροφορίες από Business Insider, Bottomline
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου