Παρασκευή 1 Ιουνίου 2018

Ασφυκτικός κλοιός γύρω από τη Folli Follie


Του Νίκου Χρυσικόπουλου
Καταλύτης ραγδαίων εξελίξεων για την υπόθεση Folli Follie Group (FFG) και την κατάληξή της αποτέλεσε η κατάθεση έγκλησης – μηνυτήριας αναφοράς από την Επ. Κεφαλαιαγοράς κατά της εταιρείας και των μελών του διοικητικού της συμβουλίου, με το αιτιολογικό της μη "παροχής αιτούμενων στοιχείων" από την εταιρεία καθώς και της "παρεμπόδιση ελέγχου", στο πλαίσιο των ενεργειών της Αρχής για την διερεύνηση των ισχυρισμών του fund QCM περί οικονομικών ατασθαλιών της εισηγμένης.  

Η χθεσινή – κομβικής σημασίας, όπως αποδείχθηκε - έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συνεδρίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, για την οποία έγκαιρα έγραψε το Capital.gr., ήταν επεισοδιακή και πυροδότησε εξελίξεις, καθώς αποφασίστηκε η εποπτική αρχή να προστρέξει στη Δικαιοσύνη προκειμένου να αναζητηθούν ποινικές ευθύνες. Παρότι  εκφράστηκε αντίλογος από ορισμένα μέλη του δ.σ. της Επιτροπής για το γεγονός ότι βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη ο ανεξάρτητος έλεγχος στην FFG από την ΕΥ, επικράτησε εν τέλει η άποψη του προεδρείου και άλλων συναινούντων. Πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν πως οι επικεφαλής της Επιτροπής κινήθηκαν προς αυτή την κατεύθυνση έχοντας προηγουμένως ενημερώσει αρμοδίως την κυβέρνηση σε ανώτατο επίπεδο.
Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μετά τη συνεδρίαση του δ.σ. της Επιτροπής με τον CEO της FFG, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως δεν προσκομίστηκε κανένα νέο στοιχείο. Υποστηρίχθηκε, δε, ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί ο έλεγχος της ΕΥ, κάτι που, ωστόσο, απαιτεί εύλογο χρονικό διάστημα για να ολοκληρωθεί, δεδομένου του εύρους των δραστηριοτήτων που θα πρέπει να ελεγχθούν.
Πλέον αναμένεται η σύνταξη του δικογράφου και η αποστολή του προς την Εισαγγελία Αθηνών, καθώς και η σχετική επίσημη ενημέρωση από την Επιτροπή, διαδικασία που είναι ανεξάρτητη του οικονομικού ελέγχου από την ΕΥ.
Τι λένε κύκλοι της Fosun
Ήδη, όμως, καταγράφεται έντονη κινητοποίηση σε όλο το φάσμα των συνδεδεμένων με την FFG πλευρών, με στόχο την εξασφάλιση των συμφερόντων τους.  Πηγές κοντά στην κινεζική Fosun που από το 2011 αποτελεί μέτοχο μειοψηφίας της FFG και πρόσφατα αύξησε το ποσοστό της στο 16,37%, σημείωναν πως ο όμιλος παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, προσθέτοντας πως εδώ και μέρες ο κινεζικός όμιλος έχει ζητήσει εξηγήσεις από τη διοίκηση της FFG με την αποστολή inquiry letter, επί του οποίου δεν έχει δοθεί καμία απάντηση. Παράλληλα, εκφράζουν την πεποίθησή τους οι δικαστικές και εποπτικές αρχές να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατόν με την έρευνα που εμφανίζεται να ξεκινά.
Να σημειωθεί πως η Fosun International έχει τοποθετήσει ως μέτοχος μειοψηφίας όχι ένα απλό στέλεχος, αλλά τον αντιπρόεδρο του ομίλου, Qian Jiannong, ως μη εκτελεστικό μέλος στο δ.σ. της Folli Follie. Δεδομένων των εξελίξεων και της έγκλησης που εκτός απροόπτου θα αφορά όλα τα μέλη του δ.σ., δεν θα πρέπει να θεωρείται απίθανη η παραίτηση του Κινέζου από τη θέση του. Ήδη πληροφορίες αναφέρουν πως στην υποβολή παραίτησης από το δ.σ. της FFG προχώρησε ο Ηλίας Κούκουτσας, από τα ιδρυτικά στελέχη της Αττικά Πολυκαταστήματα και σήμερα διευθύνων σύμβουλος της τελευταίας.
Ταυτόχρονα σπεύδουν προς διασφάλιση των συμφερόντων τους τράπεζες και ομολογιούχοι. Οι πιστωτές της FFG έχουν ζητήσει επιπλέον κάλυψη για το μέρος των δανείων που δεν είχαν δοθεί εξασφαλίσεις, αίτημα που η εταιρεία εμφανίζεται να έχει αποδεχθεί. Για σήμερα Πέμπτη είχαν προγραμματιστεί σχετικές συναντήσεις του κ. Κουτσολιούτσου και στελεχών της FFG με την πλευρά των τραπεζών, κάτι που μένει να πραγματοποιηθεί, ενώ κινήσεις έχουν γίνει και από την ομάδα των μετόχων της Αττικά Πολυκαταστήματα προκειμένου να εξασφαλίσουν ποσοστό άνω του 50%, ενεργοποιώντας σχετική ρήτρα εξάσκησης του ΜΟΔ της εταιρείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: