Το επικίνδυνο στην υπόθεση είναι ότι η καύση αυτών των υλικών παράγει διοξίνες, φουράνια και άλλες μεταλλαξιογόνες και καρκινογόνες ουσίες, όπως και ουσίες που επιδρούν βλαπτικά στον εγκέφαλο και στο ορμονικό και νευρικό σύστημα, εισχωρούν σε όλους τους ζωντανούς οργανισμούς μέσω της εισπνοής αλλά και της τροφικής αλυσίδας και βλάπτουν σωρευτικά. Η διεθνής επιστημονική κοινότητα είναι κατηγορηματική: Δεν υπάρχουν κατώτερα όρια έκλυσης διοξινών στην ατμόσφαιρα με ασφάλεια για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.
Το σκανδαλώδες στην υπόθεση είναι ότι τα παραπάνω είναι γνωστά στον υπουργό, όπως γνωστά είναι το ότι η ΑΓΕΤ ήδη παραβιάζει τα όρια ρύπων κατά τη λειτουργία της (καίει πετ-κoκ), ότι δεν διαθέτει καν τον στοιχειώδη εξοπλισμό για την ασφαλή καύση απορριμμάτων (ακόμη βέβαια κι αν τον διέθετε, η διεθνής εμπειρία έχει δείξει ότι η καύση είναι κάθε άλλο παρά ασφαλής), ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας, που αρχικά γνωμοδότησε θετικά, δεν διαθέτει αξιόπιστο δίκτυο μέτρησης της αέριας ρύπανσης και ότι ο υπουργός αδειοδότησε χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις και να υφίστανται οι υποδομές που συνοδεύουν ένα τέτοιο εγχείρημα, ώστε να εξασφαλίζεται στο ελάχιστο η ασφάλεια πολιτών και φυσικού περιβάλλοντος.
Και σαν να μην έφτανε αυτό, ο Δήμος Βόλου αποφάσισε τη δημιουργία μονάδας SRF στην περιοχή του XYTA Βόλου, που θα επεξεργάζεται τα σκουπίδια και θα τα στέλνει προς καύση στην ΑΓΕΤ! Ένα έργο 42.000.000 ευρώ που θα μπορούσε να επενδύσει στην οικολογική διαχείριση των απορριμμάτων και στην αντιμετώπιση της αέριας ρύπανσης, που είναι ήδη αυξημένη στο Βόλο.
Αντίθετοι στα ρυπογόνα σχέδια βιομηχανίας και Δήμου είναι χιλιάδες πολίτες του Βόλου, που ανησυχούν για την υγεία τους και το μέλλον των παιδιών τους. Η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου κατά της καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ διεξάγει καθημερινό αγώνα για την ανάδειξη του ζητήματος και την επίτευξη του διπλού στόχου: την ανάκληση της άδειας καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ και τη ματαίωση της δημιουργίας εργοστασίου παραγωγής SRF στο Βόλο. Ακόμη και με ακτιβιστικές ενέργειες, που καταλήγουν σε προσαγωγές μελών της επιτροπής και κρατητήρια, πλήθος πολιτών αγωνίζονται προκειμένου να αποδείξουν ότι η εταιρεία παρανομεί κάτω από τη σκόπιμη (;) απουσία ελεγκτικού μηχανισμού. Στο πλευρό των πολιτών επιστημονικοί και άλλοι φορείς, το ΤΕΕ Μαγνησίας, ο Ιατρικός Σύλλογος Βόλου, η Ένωση Ελλήνων Χημικών (τμήμα Θεσσαλίας) και ο βουλευτής ΚΚΕ Κ. Στεργίου. Απέναντί τους, όμως, βρίσκεται η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου, που μετά από επεισοδιακές συνεδριάσεις και μηνύσεις μελών της επιτροπής αποφάσισε ότι τάσσεται κατά της καύσης, αλλά το εργοστάσιο που θα την τροφοδοτεί θα γίνει (!), αλλά και η Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ που πρόσφατα αποφάσισε τη στήριξη στον αναπληρωτή υπουργό.
Οι πολίτες του Βόλου όμως δεν το βάζουν κάτω και καλούν σε παμβολιώτικο συλλαλητήριο στις 5 Μαΐου, έχοντας ήδη συγκεντρώσει 6000 υπογραφές στήριξης. Όπως μπορεί κανείς να καταλάβει, η ιστορία με τα σκουπίδια του Βόλου δεν είναι απλή. Έχει πολλές πτυχές και θα είναι μόνο η αρχή για την ακύρωση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων σε όλη την Ελλάδα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου