Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018

Στο ΣτΕ το Επιμελητήριο Φωκίδας για το έργο «Κοινωνία της Πληροφορίας»- Δέσμευση της διοίκησης για ενημέρωση από όλες τις πλευρές


Την απόφαση να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας προκειμένου να αναιρέσει την πρόσφατη απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά, πήρε το διοικητικό συμβούλιο του Επιμελητηρίου Φωκίδας το απόγευμα της Τετάρτης. 

Παρουσία και του κ. Αναγνωστόπουλου, του δικηγόρου που έχει χειριστεί την υπόθεση έως και σήμερα, το σώμα αποφάσισε ομόφωνα να πάει η υπόθεση στον επόμενο βαθμό, με στόχο, αλλά και την ελπίδα, ο φορές να μην επιβαρυνθεί με το ποσό που επιδικάστηκε να καταβάλει στην κοινοπραξία του έργου «Κοινωνία της Πληροφορίας», ένα ποσό που αγγίζει τα 269.000. Αν σε αυτό προσθέσουμε και τους τόκους, μιας και η απόφαση περιλαμβάνει και τον όρο «νομιμοτόκως», τότε μπορούμε κάλλιστα να καταλάβουμε τη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει το Επιμελητήριο καθώς το ποσό είναι πιθανό να ξεπεράσει τα 400.000 ευρώ, η οποία θα γίνει πολύ πιο δύσκολη εάν και το ΣτΕ δικαιώσει την κοινοπραξία του έργου.
Ο κ. Αναγνωστόπουλος αναφέρθηκε στην απόφαση του Διοικητικού Εφετείου, η οποία κοινοποιήθηκε στο Επιμελητήριο στις 18 Δεκεμβρίου, σημειώνοντας πως υπάρχει περιθώριο εξήντα ημερών για την προσφυγή στον επόμενο βαθμό. Τόνισε πως παράλληλα με τα παραπάνω το Εφετείο δεν έκανε δεκτή την αξίωση της κοινοπραξίας για την καταβολή 100.000 ευρώ για ηθική βλάβη, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα πως το σκεπτικό της απόφασης εδράζεται στην παραλαβή του έργου που έγινε από την επιτροπή του φορέα το καλοκαίρι του 2009. Στο ερώτημα που τέθηκε από μέλος του ΔΣ για το πόσες πιθανότητες επιτυχίας έχει η νέα κίνηση του Επιμελητηρίου ο κ. Αναγνωστόπουλος απέφυγε να απαντήσει, καθώς, όπως σημείωσε, «αυτό δεν μπορεί κανείς να το ξέρει σήμερα», μιας και μιλάμε για μια νέα δικαστική διαδικασία. Στο ποια θα είναι η επόμενη κίνηση, στην περίπτωση που και το ΣτΕ δικαιώσει την κοινοπραξία, η απάντηση που δόθηκε είναι πως σε θεωρικό επίπεδο ο επόμενος βαθμός είναι τα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια.
Ενημέρωση από όλους
Με την ολοκλήρωση της εισήγησης του κ. Αναγνωστόπουλου το λόγο πήρε ο επικεφαλής της παράταξης της αντιπολίτευσης Νίκος Αλεξανδρόπουλος, ο οποίος ζήτησε να υπάρξει για το θέμα εκτενής ενημέρωση από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές την περίοδο όπου η διαδικασία του έργου, μετά τον διαγωνισμό, ήταν σε εξέλιξη. Με την παρατήρηση πως στη συγκεκριμένη συνεδρίαση το σώμα αποφασίζει για την προσφυγή στο ΣτΕ, ο πρόεδρος Βασίλης Αυγερινός ζήτησε να εστιάσει το ΔΣ σε αυτό το κεφάλαιο, τονίζοντας όμως παράλληλα πως σε επόμενη συνεδρίαση, ή σε μία συνάντηση του συμβουλίου με όλους τους εμπλεκόμενους, μπορεί να γίνει εκτενής ενημέρωση από όλες τις πλευρές.
Η δικηγορική ομάδα που αναλαμβάνει την υπόθεση
Ο πρόεδρος μάλιστα σε εκείνο το σημείο κατέθεσε και την πρόταση την υπόθεση στο ΣτΕ να αναλάβει η δικηγορική ομάδα του κ. Λαζαράτου, από την Αθήνα, καθώς σε έρευνα που έκανε απέσπασε τις καλύτερες απόψεις για τις δυνατότητές της. Ο Ν. Αλεξανδρόπουλος, παίρνοντας εκ νέου το λόγο, και αφού αναφέρθηκε στη φιλοσοφία της επιλογής της δικηγορικής ομάδας που θα αναλάβει την υπόθεση, εστίασε στο ότι άποψη όλων είναι πως θα πρέπει να είναι εξειδικευμένη σε ανάλογες υποθέσεις. Μη θέτοντας ζήτημα αμφισβήτησης για την ομάδα που πρότεινε ο κ. Αυγερινός, εστίασε και στο κεφάλαιο κόστους, τονίζοντας πως δική του έρευνα κατέληξε σε μία άλλη περίπτωση, αυτή του κ. Κυριακόπουλου, ενός επίσης εξειδικευμένου δικηγόρου που έχει πλούσιο παρελθόν υποθέσεων στο ΣτΕ. Κατά τον κύριο Αλεξανδρόπουλο, σε αντίθεση με την πρόταση του προέδρου η οποία θα κοστίσει 15.000 ευρώ στο Επιμελητήριο, η δική του μειώνει το κόστος στα 10.000, χωρίς όμως αυτό να συνεπάγεται και έκπτωση στις δυνατότητες επιτυχίας. Στη συζήτηση που ακολούθησε έπεσε και η πρόταση συνεργασίας μεταξύ των δύο γραφείων, όμως κατά την ψηφοφορία που ακολούθησε προκρίθηκε τελικά η επιλογή του κ. Λαζαράτου.
Ο διάλογος- ενημέρωση
Με την ολοκλήρωση του συμβουλίου, και με αφορμή το συγκεκριμένο θέμα, ακολούθησε ενημέρωση- συζήτηση για το περιβόητο έργο, καθώς στην αίθουσα συνεδριάσεων βρέθηκε και ο πρώην πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βαγγέλης Μυταράς. Η διάθεση μελών του συμβουλίου να ενημερωθούν με το πέρας της συνεδρίασης, έστω κι αν κάτι τέτοιο δεν ήταν προγραμματισμένο, οδήγησε τους παριστάμενους να παραμείνουν στην αίθουσα για αρκετή ακόμα ώρα, παίρνοντας πολλοί εξ αυτών ως νέα μέλη μία «πρώτη γεύση» από περιστατικά της πολύκροτης περιόδου. «Πρωταγωνιστές» της συζήτησης υπήρξαν ο Βαγγέλης Μυταράς, ως τότε πρόεδρος, ο σημερινός πρόεδρος Βασίλης Αυγερινός, που τότε ήταν μέλος του φορέα και της επιτροπής παρακολούθησης, ο Χαράλαμπος Παναγιωτόπουλος, ως τότε μέλος του Επιμελητηρίου και της επιτροπής παρακολούθησης, καθώς και Τάσος Λιάκος, ο οποίος ως υπάλληλος του Επιμελητηρίου είχε επαφή με τις εξελίξεις και τα γεγονότα της περιόδου. Από την ενημέρωση- συζήτηση δεν έλειψαν οι εντάσεις, καθώς οι παραπάνω πλευρές «διάβασαν» αρκετά από τα γεγονότα με το δικό της τρόπο η κάθε μία, όμως αν πρέπει να σταθούμε σε κάτι αυτό είναι η διάθεση των σημερινών μελών του Επιμελητηρίου να μάθουν για πτυχές της υπόθεσης κάνοντας αρκετά ερωτήματα.
Η πλευρά Μυταρά εστίασε στο ρόλο των επιτροπών και κυρίως σε εκείνη που είχε την αρμοδιότητα της παρακολούθησης του έργου, τονίζοντας πως σε καμία περίπτωση δεν επιτέλεσε το έργο της, αντιθέτως μάλιστα σε ορισμένα σημεία παρακόλλησε τις διαδικασίες. Τόνισε επίσης πως το έργο παρουσίαζε εξέλιξη, κάτι μάλιστα που αποτυπώθηκε και στα όσα οι ελεγκτές της διαχειριστικής αρχής επιβεβαίωσαν με τον επιτόπιο έλεγχο τους. Στο αντίλογο των παραπάνω κυριότερο επιχείρημα της άλλης πλευράς ήταν πως η υπόθεση έφτασε στο τέλος της με το δεύτερο «οκ» της επιτροπής παραλαβής (καλοκαίρι του 2009), την οποία όμως μέλη της τότε διοίκησης του Επιμελητηρίου αμφισβήτησαν, θεωρώντας πως δεν συνεδρίασε με σύννομο τρόπο. Στο γαϊτανάκι του διαλόγου που πλέχτηκε από τους παριστάμενους τα επιχειρήματα της κάθε πλευράς συναντούσαν συνεχώς την αντίδραση της άλλης, κάνοντας, είναι αλήθεια, σε αρκετές περιπτώσεις την παρακολούθηση της συζήτησης δύσκολο έργο.
Η συγκεκριμένη συζήτηση έδωσε την ευκαιρία στα νέα μέλη του Επιμελητηρίου να αποκτήσουν μία πρώτη εικόνα για περιστατικά που είχαν σχέση με το έργο «Κοινωνία της Πληροφορίας», αποτελώντας το «πρώτο επεισόδιο» της νέας περιόδου του Επιμελητηρίου, καθώς αναμένεται να ακολουθήσει κι άλλο, στη βάση της δέσμευσης του προέδρου πως θα γίνει εκτενής ενημέρωση προς το ΔΣ από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Η συγκεκριμένη εκτενής ενημέρωση αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς θα κληθούν όλοι οι πρωταγωνιστές που διαδραμάτισαν ρόλο στην επίμαχη περίοδο, καταθέτοντας η κάθε μία από τη δική της σκοπιά τα γεγονότα. Με την ελπίδα το νέο ΔΣ να γίνει σοφότερο, αναμένουμε με ενδιαφέρον την πρόσκληση του προέδρου για την πραγματοποίηση της συζήτησης, για ένα θέμα που αποτελεί βραχνά για το Επιμελητήριο καθώς αυτή τη στιγμή έχει φορτώσει στην «πλάτη» του ένα χρέος εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.
πηγή: έντυπη έκδοση Εν Δελφοίς

Δεν υπάρχουν σχόλια: