Κυριακή 2 Απριλίου 2017

Να τι κάνουν οι πιλότοι αν χαλάσουν τα φρένα την ώρα της προσγείωσης

AEROPLANE LANDING


Ναι, είναι ένα τρομακτικό σενάριο. Να χαλάσουν τα φρένα του αεροπλάνου την ώρα της προσγείωσης. Όμως υπάρχει τρόπος. Όπως τουλάχιστον υποστηρίζει ο Joe Shelton, πιλότος και συγγραφέας, σε άρθρο του στο Quroa.
Όπως γράφει, το βασικό είναι πάντα να τεστάρεις τα φρένα σου πριν την προσγείωση. Επίσης είναι σημαντικό η προσγείωση να γίνει σε μεγάλο διάδρομο προσγείωσης.
Βασικό είναι ο πιλότος να προσπαθήσει να επιβραδύνει την ταχύτητα του αεροσκάφους. Αυτό μπορεί να γίνει με τα πτερύγια, με τη δυναμική πέδηση κρατώντας ψηλά τη μύτη του αεροπλάνου ή χρησιμοποιώντας τον άνεμο.
Αν το αεροσκάφος έχει πολλαπλές μηχανές, μπορεί ενδεχομένως να χρησιμοποιήσει τη διαφορική δύναμη που θα βοηθήσει την καθοδήγηση του αεροσκάφους.
Εάν ο πιλότος ανακαλύψει ότι δεν δουλεύουν τα φρένα όταν το αεροπλάνο έχει ήδη ακουμπήσει το έδαφος, τότε το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να προσπαθήσει να διατηρήσει τον έλεγχό του, χωρίς να χτυπήσει κάτι. Θα πρέπει να το οδηγήσει ευθεία στον διάδρομο προσγείωσης. Με το πηδάλιο θα συνεχίσει να καθοδηγεί το αεροσκάφος.
Βασικό είναι να σταματήσει τις μηχανές όταν το αεροπλάνο ακουμπήσει το έδαφος, για να μην προκληθούν περισσότερα προβλήματα εάν χτυπήσει κάπου.
Γενικά, γράφει ο Joe Shelton, όταν υπάρχει μεγάλος διάδρομος προσγείωσης, τότε η προσγείωση χωρίς φρένα δεν είναι και τόσο τρομακτικό γεγονός. Εάν ο διάδρομος είναι μικρός, τότε είναι μια άλλη συζήτηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: