Τελευταία ημέρα η Κυριακή 7 Απριλίου του τριήμερου εορτασμού στην Άμφισσα της Τοπικής Επετείου της 10ης Απριλίου 1821 για την Άλωση του Κάστρου των Σαλώνων.
Ηγετική μορφή της Ελληνικής Επανάστασης στη Ρούμελη και απόλυτα ταυτισμένος με την Απελευθέρωση του Κάστρου των Σαλώνων ήταν ο Στρατηγός Πανουργιάς Στ. Πανουργιάς
Στα πλαίσια των εορτασμών έγινε και η Παρουσίαση του Βιβλίου
ΠΑΝΟΥΡΓΙΑΣ Ν. ΠΑΝΟΥΡΓΙΑΣ “Πανουργιάδες: Η ιστορία μιας οικογένειας από τα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821”
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης.
Για το βιβλίο και το Στρατηγό Πανουργιά Στ. Πανουργιά μίλησαν οι:
Παναγιώτης Κοντός, Ομότιμος Καθηγητής Γλωσσολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Δημήτρης Παλούκης, Φιλόλογος
Νάγια Μέντζη, Επιμελήτρια του βιβλίου
και εκ μέρους της οικογενείας, ο εγγονός του Στρατηγού και συμπατριώτης μας, Πανουργιάς N. Πανουργιάς.
Σας παραθέτουμε την ομιλία του:
“Καλησπέρα σας, σας ευχαριστώ πολύ για την τιμή που μου κάνετε να είμαι κοντά σας σήμερα.
Έκρινα σκόπιμο σήμερα να μιλήσω για την ανθρώπινη πλευρά του Πανουργιά Πανουργιά, ενός ανθρώπου που με μεγάλωσε σαν παιδί του.
Ο υπουργός ή όπως ο ίδιος προτιμούσε να τον αποκαλούν ο Στρατηγός, το βράδυ πάντα με έβαζε για ύπνο λέγοντας μου ιστορίες για τους πολέμους που είχε ζήσει και τις μάχες που είχε πάρει μέρος. Ήταν τέτοιος ο τρόπος του και το ύφος του, που μεγάλωσα θεωρώντας φυσιολογικό το να είναι έτοιμος κανείς να πεθάνει για τη πατρίδα του, να θυσιάσει τα πάντα για το καλό της χώρας. Μεγαλώνοντας συνειδητοποίησα πόσο σπάνιο είναι αυτό και πόσο πολύτιμο και μοναδικό άνθρωπο τον έκαναν αυτά τα ιδανικά που τον ακολούθησαν σε όλη του τη ζωή.
Ήταν περήφανος- όχι για την στρατιωτική του καριέρα αυτή καθεαυτή, και τον βαθμό στον οποίο έφτασε- αλλά για το ότι υπηρέτησε την πατρίδα του και μάτωσε για αυτήν. Οι άνθρωποι που τον έζησαν εκείνη την εποχή τον χαρακτήριζαν αυστηρό και δίκαιο. Χαρακτηριστικό είναι πως για μια περίοδο τον φώναζαν «Μπάρμπα εικοσάρα», διότι έδινε ή την αυστηρή ποινή των 20 ημερών φυλακή ή επιβράβευε με την άδεια 20 ημερών τους φαντάρους. Οι άνθρωποι με τους οποίους πολέμησε στο πλάι του, μιλούσαν για έναν άνθρωπο χωρίς φόβο και με έντονο πατριωτισμό.
Για την περίοδο του εμφυλίου δεν μιλούσε πολύ. Εκεί είχε χάσει τον αδελφό του, είχε πονέσει πολύ για αυτή τη μαύρη περίοδο της χώρας μας. Παρόλα αυτά ήθελε σε έμενα να περάσει ένα μήνυμα από τη μικρή ηλικία. Έτσι, το πρώτο βιβλίο που μου έδωσε να διαβάσω, ήταν το Ημερολόγιο ενός αντάρτη του Δημήτρη Σουτζου. Όταν είδε τα απορημένα μάτια μου, μου είπε, «θα ακούς πάντα και τις δυο πλευρές και θα κρίνεις μόνος σου».
Από την πολιτική του καριέρα θα σας πω μόνο το εξής: όταν συζητούσαμε την πιθανή δική μου εμπλοκή στην πολιτική σκηνή, ήταν ανένδοτος. Έλεγε πως αν δεν ασχοληθούν με τα κοινά οι άνθρωποι που το θέλουν για το καλό της χώρας, θα καταλήξουμε να έχουμε επαγγελματίες πολιτικούς ή αλλιώς κομήτες χωρίς ουσία. Βλέπετε τα χρόνια της δικής του εμπλοκής, οι πολιτικοί έμπαιναν πλούσιοι και έβγαιναν φτωχοί…
Η αρχοντιά του τον ακολούθησε μέχρι το θάνατο του, μια μέρα πριν μας αφήσει με φώναξε επιτακτικά να μου μιλήσει. Ήταν έτοιμος να φύγει και δεν φοβόταν, ήθελε να μου δώσει τις τελευταίες του πολύτιμες συμβουλές. και η μόνη του αγωνιά ήταν να του υποσχεθώ πως θα φροντίζω πάντοτε τη γυναίκα της ζωής του, το πιο πολύτιμο στήριγμα, τη γιαγιά μου Ρίτα Πανουργιά.
Σήμερα η Ρίτα έχει τρία δισέγγονα: τα παιδιά μου, την Λίλια, τον Νάκο και την κόρη της αδερφής μου Έλλη. Η όγδοη γενιά των Πανουργιάδων μεγαλώνει με τις ίδιες αξίες και ιδανικά που πέρασε σε μας ο Στρατηγός Πανουργιάς.
Σας ευχαριστώ πολύ “
Πανουργιάς Ν. Πανουργιάς
stilida.com
Δείτε επίσης τι δήλωσαν στο stilida.com οι:
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΕΛΦΩΝ ,ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΟΥΣΕΚΗΣ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΦΩΚΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ, Γ.ΚΟΥΤΣΟΚΛΕΛΗΣ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΤΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ. ΔΕΛΦΩΝ ,ΑΘΑΝ.ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
1 σχόλιο:
ΣΤΗΝ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΑΛΑΜΑΝΑΣ ΠΙΑΣΑΝ ΤΟ ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟ ΠΑΝΟΥΡΙΑΔΕΣ ΚΑΙ ΣΙΑ,ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΟΛΕΜΗΣΟΥΝ ΚΙ ΑΦΗΣΑΝ ΤΟ ΔΙΑΚΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΗΣΑΪΑ ΜΟΝΑΧΟΥΣ
Δημοσίευση σχολίου