Κυριακή 5 Μαρτίου 2017

Το ερευνητικό NOAA Okeanos Explorer καταγράφει παράξενα πλάσματα στα παρθένα βάθη των ωκεανών

Τα πρώτα είδη που εντόπισε η ερευνητική αποστολή στον ωκεανό της Σαμόα

Κίτρινες κρυπτκρίνες που ζουν σε αποικίες




Tις τελευταίες τρεις εβδομάδες, oι βιολόγοι στο πλοίο NOAA Okeanos Explorer ερευνούν θαλάσσια καταφύγια και αχαρτογράφητα μέρη στην περιοχή Σαμόα του Ειρηνικού. Ήδη έχουν βρει μια ομάδα παράξενων πλασμάτων που έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον τους, υπενθυμίζοντάς τους πόσο λίγα γνωρίζουμε για τη ζωή στο βυθό του ωκεανού.   

Η αποστολή NOAA του 2017 είναι μέρος ενός τριετούς ερευνητικού πρότζεκτ για τη συλλογή σημαντικών επιστημονικών πληροφοριών τόσο εντός όσο και γύρω από τις ΗΠΑ και επικεντρώνεται σε προστατευόμενες θαλάσσιες περιοχές στο κεντρικό και δυτικό Ειρηνικό.   

Η Αμερικανική Σαμόα είναι μια ιδιαίτερα πλούσια σε θαλάσσια βιοποικιλότητα περιοχή που φιλοξενεί μερικά πλάσματα τα οποία δεν έχουν καταγραφεί.   

«Πολύ μεγάλο μέρος παραμένει άγνωστο για τα ενδιαιτήματα των βαθέων υδάτων και της γεωλογίας μέσα και γύρω από αυτές τις προστατευόμενες περιοχές», δήλωσε ο Santiago Herrera, μέλος της ομάδας και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Lehigh. «Αυτή η εκστρατεία θα συνεισφέρει νέες πληροφορίες από την εξερεύνηση περιοχών στα βάθη του ωκεανού στην αμερικανική Σαμόα, για πρώτη φορά», πρόσθεσε.   

Από τις 16 έως τις 26 Φεβρουαρίου και με τη βοήθεια τηλεχειριζόμενου οχήματος, οι επιστήμονες πραγματοποίησαν αρκετές καταδύσεις, αποκαλύπτοντας μια ποικιλία οργανισμών όπως μέδουσες, μαλάκια και αρθρόποδα.   

«Παρατηρήσαμε τουλάχιστον δώδεκα πιθανά νέα είδη που περιλαμβάνουν, σφουγγάρια, αστερίες, κοράλλια και  μαλάκια, αρκετά από τα οποία έχουμε συλλέξει»«, είπε ο Herrera.    

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα είδη που εντοπίστηκαν είναι η θαλάσσια ανεμώνη Venus flytrap η οποία «φυλακίζει» τα θύματά της στα δύο άκρα της που θυμίζουν στόμα: 



Ένα ακόμη πλάσμα που έχουν ενθουσιάσει τους επιστήμονες είναι το είδος ψαριού searobin που μετακινείται με τα πτερύγια του χρησιμοποιώντας τα ως πόδια: 



Η ημιδιαφανής μέδουσα rhopalonematid trachymedusa: 


Ένα σπάνιο είδος αστερία: 




Δεν υπάρχουν σχόλια: