Η 26χρονη Καντίλ Μπαλόκ, μοντέλο και μπλόγκερ, γνωστή ως η «Κιμ Καρντάσιαν του Πακιστάν» δολοφονήθηκε την Παρασκευή το βράδυ στο σπίτι της οικογένειάς της κοντά στην πόλη Μουλτάν, της επαρχίας Πουντζάμπ.
Τη σκότωσε ύστερα από έντονους διαπληκτισμούς ο μικρότερος αδερφός της, ο 25χρονος Γιασίμ Μπαλόκ, ο οποίος συνελήφθη αργά το Σάββατο έπειτα από καταδίωξη.
Η σορός της Καντίλ βρέθηκε το πρωί του Σαββάτου.
Ο αδελφός της δήλωσε μετά τη σύλληψη του αμετανόητος, λέγοντας ότι δεν νιώθει ντροπή για την πράξη του.
«Τα κορίτσια γεννιούνται για να μένουν σπίτι τους»
Σύμφωνα με την πακιστανική εφημερίδα Express Tribune ο Γιασίμ δήλωσε ότι, «Τα κορίτσια γεννιούνται για να μένουν στο σπίτι και να τιμούν την οικογένεια ακολουθώντας τις οικογενειακές παραδόσεις, αλλά η Καντίλ δεν έκανε ποτέ κάτι τέτοιο».
«Είμαι ναρκομανής, αλλά είχα συναίσθηση των πράξεών μου όταν τη δολοφόνησα και το δέχομαι με υπερηφάνεια» πρόσθεσε ο Γιασίμ. «Τώρα όλοι θα με θυμούνται με τιμή μετά την ανακούφιση που προσέφερα στους γονείς και τα αδέρφια μου που υπέφεραν τις τελευταίες δύο δεκαετίες εξαιτίας της».
«Οι φίλοι μου, μου έστελναν βίντεο και φωτογραφίες στο κινητό μου και όλοι μοιράζονταν φωτογραφίες της. Η δολοφονία ήταν καλύτερη από την αυτοκτονία γι’ αυτό και ακολούθησα αυτό το σχέδιο».
Εγκλήματα τιμής
Τα εγκλήματα τιμής είναι σύνηθες φαινόμενο στο Πακιστάν.
Περίπου 1.000 γυναίκες φονεύονται κάθε χρόνο από στενούς συγγενείς τους, με τη δικαιολογία πως αμφισβητούν τις συντηρητικές προσεγγίσεις για τον γάμο και ντροπιάζουν την κοινότητά τους.
Σύμφωνα με την έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για το 2015, το Πακιστάν είναι δεύτερο μεταξύ 145 χωρών, στην ανισότητα των φύλων.
Όσο για τις αντιδράσεις στο Πακιστάν μετά τη δολοφονία της Μπαλόκ, κινούνται από τον θαυμασμό προς την Καντίλ μέχρι την αποστροφή.
Ορισμένοι χαρακτήρισαν τον θάνατό της ως «καλά νέα» και εξήραν τον δολοφόνο της. Άλλοι είπαν ότι ο φόνος της ήταν λάθος, ακόμα κι αν η συμπεριφορά της ήταν προκλητική και εσφαλμένη.
Η Μπαλόκ είχε 750.000 followers στο facebook και αυτοχαρακτηριζόταν ως «σύγχρονη φεμινίστρια».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου