Κυριακή 10 Ιουλίου 2016

Πρόσκληση για τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών

H χορωδία του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο πλαίσιο διεθνούς συνεδρίου για την αρχαία ελληνική και ρωμαϊκή μουσική, θα αποδώσει τους δύο δελφικούς παιάνες προς τον Απόλλωνα, στο ίδιο σημείο που αναπέμφθηκαν στον θεό για πρώτη φορά το 127 π.Χ., γεγονός το οποίο θα καλύψει τηλεοπτικά η ΕΡΤ

Ο ναός του Απόλλωνα


Σας προσκαλούμε την Παρασκευή 15 Ιουλίου, ώρα 18:00 στο χώρο του ναού του Απόλλωνα, όπου η χορωδία του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο πλαίσιο διεθνούς συνεδρίου για την αρχαία ελληνική και ρωμαϊκή μουσική, θα αποδώσει τους δύο δελφικούς παιάνες προς τον Απόλλωνα, στο ίδιο σημείο που αναπέμφθηκαν στον θεό για πρώτη φορά το 127 π.Χ., γεγονός το οποίο θα καλύψει τηλεοπτικά η ΕΡΤ. Η είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο για την παρακολούθηση της εκδήλωσης θα είναι δωρεάν.



Παρτιτούρα από το Θησαυρό των Αθηναίων
© ΕΦΑ ​Φωκίδας, ΥΠ.ΠΟ.A


Στοιχεία για τους ύμνους.
Οι ύμνοι (παιάνες) χαράκτηκαν σε λίθο επί του νότιου τοίχου του Θησαυρού των Αθηναίων. Συντέθηκαν από τον αοιδό Αθήναιο, γιο του Αθηναίου, και τον μουσικό Λιμένιο, γιο του Θοίνου, με αφορμή την Πυθαΐδα του 128 π.Χ., την τελετουργική πομπή των Αθηναίων προς τους Δελφούς. Γνωρίζουμε ότι ο ένας από τους δύο ύμνους βραβεύθηκε.

Ανάμεσα στους στίχους διακρίνονται μουσικά σύμβολα, τα οποία ερμηνεύθηκαν από τους ειδικούς μουσικολόγους βάσει μιας πραγματείας του Αλύπιου, μουσικογράφου της Ύστερης Αρχαιότητας (3ος αιώνας μ.Χ.).
Το περιεχόμενο των παιάνων αφορά σε διάφορα περιστατικά από τη ζωή του θεού, όπως τη γέννηση και την έλευσή του στους Δελφούς. Εξυμνείται, επιπλέον, η συμβολή του θεού στην απόκρουση των Γαλατών.
Οι ύμνοι αυτοί αποτέλεσαν αντικείμενο συστηματικής μελέτης από τους μουσικολόγους, καθώς είναι τα παλαιότερα σωζόμενα δείγματα της αρχαίας ελληνικής μουσικής. Έχουν γίνει πολλές απόπειρες ερμηνείας τους αρχής γενομένης το 1894, έναν μόλις χρόνο μετά την ανακάλυψή τους, στο Διεθνές Αθλητικό Συνέδριο για την καθιέρωση των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι.



Αθανασία Ψάλτη Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Φωκίδος Αρχαιολογικό μουσείο Δελφών 2265082313 / 6972728083 efafok@culture.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: