Σάββατο 2 Ιουλίου 2016

Η Δημοτική παράταξη "Πολίτες στο προσκήνιο" για τις εργασίες διαμόρφωσης των ακτών και παραλιών της Δ.Ε Ιτέας





Στο Δ.Σ. του Δήμου ΔΕΛΦΩΝ
Της Δημοτικής Κίνησης
«ΠΟΛΙΤΕΣ στο ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ»
Τηλέφωνα επικοινωνίας:
6932216145, 6944443502, 6947777535

Προς τον Δήμο Δελφών
Κο. Χαράλαμπο Παναγιωτόπουλο
Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου
του Δήμου Δελφών
ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ
ΠΛ. ΚΕΧΑΓΙΑ ΤΚ 33100 ΑΜΦΙΣΣΑ

                    Άμφισσα  29-6-2016
Προς το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου ΔΕΛΦΩΝ
Προς τον Δήμαρχο Κο. Παναγιωτόπουλο Αθανάσιο


ΘΕΜΑ: Εργασίες Διαμόρφωσης των Ακτών και των Παραλιών της Δ.Ε. ΙΤΕΑΣ

     Κε Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δελφών
     Το τελευταίο χρονικό διάστημα, ενός μήνα περίπου, πραγματοποιήθηκαν εργασίες σε διάφορα σημεία και τοποθεσίες της Ακτής και της Παραλίας της Δ.Ε. Ιτέας.
     Ακριβώς πριν ένα χρόνο περίπου στις 3/6/2015!!! είχαμε διατυπώσει:  «Επείγον Ενημερωτικό Σημείωμα Αίτημα» των ΠΟΛΙΤΩΝ στο ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ, μέσο της τότε Τοπικής Συμβούλου Καλοτίνας Σκώττη, με αφορμή την προετοιμασία των Παραλιών για την Κολυμβητική περίοδο, προς τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Ιτέας κο Τεντ Γουώρθ με σύνολο αποδεκτών τους παρακάτω:
«1. κο. Αθανάσιο Παναγιωτόπουλο  Δήμαρχο  Δήμου ΔΕΛΦΩΝ 2. κα. Μαίρη Ανδρεοπούλου Αντιδήμαρχο Δήμου ΔΕΛΦΩΝ 3. κο.  Ανδρέα Παναγιωτόπουλο Αντιδήμαρχο Δήμου Δελφών 4. κα. Τριανταφυλλιά Πιλάλα- Τσακίρη Πρόεδρο Δ.Σ. & Επιτροπής Περιβάλλοντος 5. κα. Παναγιώτα (Γόγα) Μαντά Πρόεδρο Τοπικής Κοινότητα ΚΙΡΡΑΣ 6. Μέλη Επιτροπής Περιβάλλοντος του Δήμου Δελφών 7. Μέλη Επιτροπής Τουρισμού του Δήμου Δελφών 8. Τοπικούς Συμβούλους Δημοτικής Κοινότητας Ιτέας 9. Τοπικούς Συμβούλους Τοπικής Κοινότητας Κίρρας 10. Δημοτικούς Συμβούλους Δ.Ε. Ιτέας 11. Λιμενικό Ταμείο Φωκίδας»

    Στο Ενημερωτικό σημείωμα αναφέρονταν θεμελιωμένα οι τρόποι με τους οποίους ενδείκνυται να επεμβαίνουμε στις Ακτές.
    Τα σχετικά ερωτήματα που είχαν τεθεί, όπως π.χ. «εάν υπάρχει τεκμηριωμένη επιστημονική άποψη για την μέθοδο καθαρισμού των Ακτών που έχει επιλεγεί», ποτέ δεν απαντήθηκαν.
Προφανώς οι υπεύθυνοι του Δήμου σχετικά με τον καθαρισμό και την διαμόρφωση των Ακτών, έχουν την Πολιτική βούληση – Συναίνεση και ενεργούν με τον συγκεκριμένο τρόπο. Πιστεύουμε πως διαθέτουν και όλα εκείνα τα στοιχεία που τους επιτρέπουν και τους διασφαλίζουν να ενεργούν με τον τρόπο που ενεργούν.
Για το λόγο αυτό σας ρωτάμε και ζητάμε οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου να μας προσκομίσουν:
  1. Υπάρχει Μελέτη για τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η επέμβαση για την διαμόρφωση των Ακτών; Αν ναι να μας την κοινοποιήσετε.
  2. Από ποιον ή ποιο Δημοτικό Συμβούλιο και πότε, εγκρίθηκε η συγκεκριμένη Μελέτη.
  3. Ποια Υπηρεσία του Δήμου την παρέλαβε;
  4. Πόσα είναι τα χρήματα που έχουν δαπανηθεί; Κόστος εργασιών για την διαμόρφωση των Ακτών.
  5. Έχει εγκριθεί η συγκεκριμένη δαπάνη, στον Προϋπολογισμό του Δήμου ή σε μεταγενέστερη Τροποποίηση του Προϋπολογισμού;
  6. Σε ποιόν κωδικό αναφέρονται;
  7. Η διαμόρφωση των Ακτών είχε συμπεριληφθεί στο Τεχνικό πρόγραμμα ή σε τροποποίηση αυτού και με ποιο τίτλο;
  8. Επειδή θεωρούμε δεδομένο πως στο άμεσο μέλλον οι εργασίες αυτές θα «εξαφανισθούν», με την έννοια πως η Θάλασσα θα παρασύρει τα υλικά που εναποτέθηκαν στις Ακτές στο εσωτερικό της, έχουν σκεφτεί οι Υπηρεσίες του Δήμου, (η Τεχνική παράδειγμα), πως θα αντιμετωπίσουν την επικείμενη καταστροφή;
  9. Γνωρίζεται ποια είναι η Άποψη για τις εργασίες αυτές, των Υπουργείων Ναυτιλίας & Περιβάλλοντος; Σας έχουν δοθεί σχετικές εγκρίσεις;.

     Σας επισυνάπτουμε στο παρόν έγγραφό μας, το σχετικό  Ενημερωτικό Αίτημα που σας είχαμε υποβάλει ως παράταξη πριν ένα χρόνο. 

Μετά τιμής
Οι Τοπικοί Σύμβουλοι
 Γιώργος Τιμολέων (Τοπική Κοινότητα Κίρρας)
Τάσος Μέγκος  (Δημοτική Κοινότητα Ιτέας)

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι
Παναγιώτης Μέγκος
Παναγιώτα Κασούτσα

Νίκος Σταντζούρης





---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ 2015




ΕΠΕΙΓΟΝ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
ΑΙΤΗΜΑ
Της Καλοτίνας Σκώττη Τοπικού Συμβούλου
Δημοτικής Κοινότητας Ιτέας
Της Δημοτικής Κίνησης
«ΠΟΛΙΤΕΣ στο ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ»
ΙΤΕΑ
Τηλέφωνα επικοινωνίας:
2265032669, 694 559 9324



Προς την Δημοτική Κοινότητα Ιτέας                                                                  Ιτέα 3-6-2015
Κο Γουώρθ Τζον-Τάουνσεντ
Πρόεδρο Δημοτικής Κοινότητας
ΙΤΕΑΣ


Κοινοποίηση 
1. κο. Αθανάσιο Παναγιωτόπουλο
    Δήμαρχο  Δήμου ΔΕΛΦΩΝ
2. κα. Μαίρη Ανδρεοπούλου
    Αντιδήμαρχο Δήμου ΔΕΛΦΩΝ
3. κο.  Ανδρέα Παναγιωτόπουλο
    Αντιδήμαρχο Δήμου Δελφών
4. κα. Τριανταφυλλιά Πιλάλα- Τσακίρη
    Πρόεδρο Δ.Σ. & Επιτροπής Περιβάλλοντος
5. κα. Παναγιώτα (Γόγα) Μαντά
    Πρόεδρο Τοπικής Κοινότητα ΚΙΡΡΑΣ
6. Μέλη Επιτροπής Περιβάλλοντος του Δήμου Δελφών
7. Μέλη Επιτροπής Τουρισμού του Δήμου Δελφών
8. Τοπικούς Συμβούλους Δημοτικής Κοινότητας Ιτέας
9. Τοπικούς Συμβούλους Τοπικής Κοινότητας Κίρρας
10. Δημοτικούς Συμβούλους Δ.Ε. Ιτέας
11. Λιμενικό Ταμείο Φωκίδας








ΘΕΜΑ: Η προετοιμασία των ακτών Ιτέας και Κίρρας ενόψει της έναρξης της
              κολυμβητικής περιόδου.

Κε Πρόεδρε
 Με έκπληξη βλέπουμε κάθε χρόνο τις μπουλντόζες του Δήμου μας να σαρώνουν τις ακτές από τα χαλίκια τους και να «καθαρίζουν» τις παραλίες ώστε να δεχθούν τους λουόμενους!
Με το σύντομο σημείωμα που ακολουθεί, θέλω εσάς και τους αποδέκτες στους οποίους κοινοποιώ το έγγραφο αυτό, με τρόπο όσο πιο κατανοητό γίνεται, να σας ενημερώσω για τους λόγους που είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι, στον τρόπο διαχείρισης των ακτών του Δήμου Δελφών, με αφορμή συγκεκριμένη πρακτική επέμβασης & «καθαρισμού» που περιέπεσε στην αντίληψή μου πριν 2 ημέρες στην παραλία του Αη Γιάννη στην Κίρρα.
 
•Η θάλασσα έχει τον πρώτο λόγο….
Φυσικοί μηχανισμοί και η  ίδια η θάλασσα διαμορφώνουν τις ακτές μας. Θάλασσα  και ακτές αποτελούν ένα ενιαίο οικοσύστημα που λειτουργεί αυτόνομα και αυτοτροφικά. Πλήθος οργανισμών μικροσκοπικών και μεγαλύτερων κατοικούν μέσα και έξω από το νερό, πλήθος συνθηκών και αλληλεπιδράσεων  αναπτύσσονται μεταξύ τους και συντελούν τόσο στον αυτοκαθαρισμό του νερού και των ακτών όσο και στη διατήρηση των ακτών γιατί εμποδίζουν τη διάβρωσή τους.  Η συνήθης πρακτική της αφαίρεσης των χαλικιών και η ρίψη τους στη θάλασσα δεν αλλοιώνει μόνο την εμφάνιση των ακτών- το τι είναι όμορφο και τι άσχημο είναι άλλη κουβέντα που αφορά τους ανθρώπου και το life style τους και μόνο-  αλλά καταστρέφει το ίδιο το οικοσύστημα,  ακυρώνοντας  τους ρυθμιστικούς μηχανισμούς του. Φέτος όπως και κάθε χρόνο έχουν σχηματιστεί οι παραλίες, Μαϊάμι, Τροκαντερό, Αη Γιάννης, Κίρρα. Όσοι από μας αγαπούν τη βόλτα δίπλα στο κύμα θα είδαν ότι φέτος όπως και κάθε χρόνο οι ακτές μας αμμώνουν. Το χαλίκι το ανεβάζει το κύμα ως εκεί που φτάνει το χειμώνα (όριο χειμέριου κύματος), τα βότσαλα κατά συστάδες καθαρίζουν από τα φύκη που αναπτύσσονται την άνοιξη υπερβολικά και τα κάνουν να πρασινίζουν. Έχει παρατηρηθεί πως όπου υπάρχουν μωλίσκοι  τεχνητοί ή από βράχια, γύρω τους  σχηματίζονται, από τις φερτές ύλες των ποταμών, αμμουδερές  και όχι μόνο καμπύλες που τις αναζητούν τα παιδιά για τα παιχνίδια τους! Πέρα από τη συναισθηματική προσέγγιση πρέπει να γνωρίσει ο κάθε  πολίτης που έρχεται σε μια ακτή για να χαρεί τον ήλιο και τη θάλασσα, ότι για να έχει τις ακτές που αξίζει να τις επισκέπτεται για να κάνει το μπάνιο του πρέπει να σεβαστεί την ίδια τους την φυσική υπόσταση και ο ίδιος και η Δημοτική αρχή που είναι αρμόδια για την κατάστασή τους.  
•Οι παράκτιες περιοχές αποτελούν περιβαλλοντικό αγαθό και μη ανανεώσιμο πόρο.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θεσμοθέτησε ένα νομικό εργαλείο διαχείρισης των υδατικών πόρων, την Οδηγία Πλαίσιο για τα Ύδατα 2000/60/ΕΕ (Water Framework Directive ή WFD). Πρόκειται για ρηξικέλευθο κείμενο που για πρώτη φορά στα νομικά χρονικά εισάγει την έννοια της Οικολογικής Ποιότητας(Ecological Quality), δηλαδή της καλής δομής και λειτουργίας των υδατικών οικοσυστημάτων. Η καινοτομία αυτής της Ευρωπαϊκής Οδηγίας είναι η ενσωμάτωση βιολογικών δεικτών ως κριτηρίων για την εκτίμηση της ποιότητας των Υδάτων, χωρίς να βασίζεται αποκλειστικά σε μετρήσεις φυσικοχημικών παραγόντων, οι οποίες μπορεί να έχουν μεγάλες εναλλαγές ακόμα και μέσα στην ίδια μέρα δειγματοληψίας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι οργανισμοί που ζουν σε κάθε περιοχή καθορίζουν το πόσο καλή είναι από οικολογική σκοπιά αυτή η περιοχή. Η εφαρμογή της Οδηγίας είναι υποχρεωτική για όλα τα μέλη της Ευρώπης, και επιβάλλει την εκτίμηση της οικολογικής ποιότητας για τα ύδατα και τη λήψη μέτρων για την εξασφάλιση Καλής Οικολογικής Ποιότητας. Στην Ελλάδα το Εθνικό Δίκτυο Παρακολούθησης ξεκίνησε το 2012 από το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ). 

• Τι είναι το βένθος και γιατί χρησιμοποιείται ως βιολογικό στοιχείο ποιότητας;
Το “βένθος” περιλαμβάνει τους οργανισμούς που ζουν προσκολλημένοι  ή σε άμεση σχέση με το βυθό. Αυτοί μπορεί να είναι μικρές γαρίδες ή άλλα Καρκινοειδή (Αμφίποδα), διάφορα Εχινόδερμα (πχ.  αστερίες, αχινοί), θαλάσσια σκουλήκια (Πολύχαιτοι) κ.α. Εξαιτίας του τρόπου ζωής τους, αυτοί οι οργανισμοί μπορούν να αποτυπώσουν με ακρίβεια τυχόν περιβαλλοντικές μεταβολές, ιδιαίτερα μάλιστα όταν η αιτία της διατάραξης διακρίνεται από μια σχετική σταθερότητα στο χώρο και το χρόνο. Έτσι αποτελούν μαζί με το φυτοπλαγκτό και το φυτοβένθος (κοινά φύκια και Ποσειδωνίες) τα 3 βασικά βιολογικά στοιχεία για την ταξινόμηση της οικολογικής κατάστασης με βάση την Οδηγία Πλαίσιο για τα Ύδατα. Η αξιολόγηση λοιπόν  γίνεται με βάση βιολογικούς δείκτες  όπως οι οργανισμοί του βένθους. 
•Σε ότι αφορά τον καθαρισμό των ακτών, αυτός περιορίζεται, εφόσον γίνεται με μηχανικά μέσα, στο τμήμα που δεν διαπιστώνεται η ύπαρξη χλωρίδας. Σύμφωνα με τον Deidun και συν. (2003, σελ.1487) «παρά ότι πιθανόν να μην είναι δημοφιλές το μέτρο, η εγκατάλειψη της πρακτικής της απομάκρυνσης των υπολειμμάτων φυκιών από τις ακτές πρέπει να συζητηθεί. Tα υπολείμματα φυκιών μπορεί να απομακρυνθούν από το σημείο άμεσης επαφής με τη θάλασσα ώστε να είναι εύκολη η κολύμβηση, αλλά πρέπει να μεταφέρεται σε άλλη θέση των αμμοθινών. O Mayer (1995) αναφέρει ότι οι στρώσεις Posidonia είναι σημαντικές για τη δομή και κατασκευή της ακτής και ένας σημαντικός παράγοντας στη διαμόρφωση των αμμοθινών».
•Η παραλία Αη Γιάννης αποτελεί μέρος της παράκτιας ζώνης της  ευρύτερης περιοχής Ιτέας-Κίρρας.
Έχοντας υπ όψη όσα σας προανέφερα σας ενημερώνω πως:
Στις 2-6-2015 πραγματοποιήθηκαν εργασίες καθαρισμού και διαμόρφωσης της ακτής με χρήση μπουλντόζας του Δήμου Δελφών (επισυναπτόμενο 1 β).   Η μπουλντόζα με τη χούφτα σάρωνε την ακτή και έριχνε άμμο, βότσαλα και ότι άλλο στη θάλασσα. Εκατοντάδες οργανισμοί φυτικοί και ζωικοί, τόσο στην ακτή όσο και βενθικοί θανατώθηκαν  και το οικοσύστημα διαταράσσεται. Η θάλασσα με την τακτική της απόρριψης άμμου και βοτσάλων μπαζώνεται.  Και αυτή η διαδικασία επαναλαμβάνεται εδώ και χρόνια στις μεγάλες και προσβάσιμες για τέτοια μηχανήματα ακτές της Ιτέας και της Κίρρας.
·       Είμαστε αντίθετοι απόλυτα σε αυτή τη μέθοδο καθαρισμού και διαμόρφωσης των ακτών της Ιτέας –Κίρρας  γιατί σαν πρακτική:
1. αλλοιώνει το χαρακτήρα των ακτών μας ,
2. προσβάλλει ανεπανόρθωτα το οικοσύστημα συντελώντας στη μείωση της βιοποικιλότητάς του τόσο στη στεριά όσο και τη θάλασσα, διαταράσσοντας την ισορροπία και τους ρυθμιστικούς μηχανισμούς  του και
3. αποστερεί από τους πολίτες και τους επισκέπτες του τόπου μας το δικαίωμα της επαφής με το περιβάλλον όπως η ίδια η φύση το διαμορφώνει.
·       Ρωτάμε και αιτούμαστε να μας απαντήσει ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, εάν υπάρχει πρόταση τεκμηριωμένη που υιοθετεί την πρακτική αυτή ή επιστημονική άποψη, από ποιον και πότε εισηγήθηκε στην Δ.Ε. Ιτέας ή τον Δήμο ΔΕΛΦΩΝ.

Προτείνουμε & Ζητάμε:
·       Ζητάμε να μην προχωρήσουν οι επεμβάσεις αυτού του τύπου  στις υπόλοιπες παραλίες της Ιτέας φέτος και να μην επαναληφθούν στο μέλλον.
·       Ο καθαρισμός των ακτών να γίνεται στο εξής με ήπια μέσα.
·       Στο πλαίσιο της συμμόρφωσης με τα κριτήρια του Προγράμματος Γαλάζιες Σημαίες τα οποία αφορούν στις τέσσερις κύριες κατηγορίες: α) στην περιβαλλοντική εκπαίδευση και πληροφόρηση, β) στην ποιότητα των νερών κολύμβησης, γ)στην περιβαλλοντική διαχείριση και δ)στην ασφάλεια (ναυαγοσωστικά, πρώτες βοήθειες), στις υπηρεσίες και τις καλά συντηρημένες εγκαταστάσεις, ζητάμε να λάβετε όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να αποκατασταθεί η παραλία Μαϊάμι και Τροκαντερό (επισυναπτόμενο 2) και οι  βραβευμένες παραλίες  της Κίρρας, ώστε να μη χάσουν τη Σημαία.
·        Άμεσα πρέπει να απομακρυνθεί και η «ράμπα» για ΑΜΕΑ που τοποθετήθηκε πέρυσι στην παραλία Μαϊάμι και όχι μόνο δεν πληροί τις προδιαγραφές αλλά είναι και επικίνδυνη για μικρούς και μεγάλους και να φτιαχτεί νέα σύμφωνα με τις επίσημες προδιαγραφές.
Σας επισυνάπτουμε για του λόγου το αληθές και στην προσπάθειά μας να γίνει πιο κατανοητή η θέση μας και τα αιτήματά μας που αφορούν τις παραλίες, σχετικό φωτογραφικό υλικό, που αφορούν τρεις παραλίες της Ιτέας – Κίρρας, του ΤΡΟΚΑΝΤΕΡΟ, του ΜΑΙΑΜΙ και του ΑΗ ΓΙΑΝΝΗ.

Για τους ΠΟΛΙΤΕΣ στο ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ
Η Τοπική Σύμβουλος
Σκώττη Καλοτίνα




2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχως ειναι πολυ φτωχος ο Δημος απο ανθρωπους που θα μπορουσαν να αλλαξουν την ΠΟΙΟΤΗΤΑ της Ιτεας και να κανουν μια οικολογικη παρεμβαση στη φυση και τη θαλασσα και μια αισθητικη παρεμβαση στην παραλιακη ζωνη με τα μαγαζια.Ετσι αντι να γινομαστε οπως η Πελοπονησος τουριστικος προορισμος, ειμαστε απλα μια αναγκαστικη σταση λογω αρχαιοτητων, και οπου φυγει-φυγει για να μην κολυμπησουν στην θαλασσα με τους αφρους ,και να μην φανε στα χωρις σπουδαγμενο μαγειρα, και χωρις ποιοτητα περισσοτερα παραλιακα μαγαζια. Φανταζεστε λογω Δελφων, ποσα χρηματα θα εισεπρατε η Ιτεα, αν καποιος την φροντιζε να γινει ενα στολιδι ποιοτητας και αισθητικης?

Ανώνυμος είπε...

Ευτυχως που ενεσκηψε κ η 'κριση' γιατι απ την πολυ αναπτυξη θα ειχαμε γινει Μοντε Καρλο.