Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016

ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ ΘΕΜΑ: ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΩΝ ΦΟΙΝΙΚΩΝ ΣΤΟ ΓΑΛΑΞΕΙΔΙ

Με μεγάλη συμμετοχή έδειξαν έμπρακτα το ενδιαφέρον τους πολίτες του Γαλαξείδιου καταθέτοντας αίτηση ενημέρωσης από τη Δημοτική Ενότητα Γαλαξειδίου σχετικά με το θέμα της προσβολής των φοινίκων από το σκαθάρι (Rhynchophorus ferrrugineus) στο ιστορικό και διατηρητέο Γαλαξείδι.


"Ο πιο ψηλός φοίνικας στα Μανουσάκια, σήμερα. Ας τον δει κάποιος που ξέρει, η εικόνα του δεν μου αρέσει καθόλου. Φοβάμαι ότι έχει πιάσει σκαθάρι."


"Έστειλα φωτογραφίες σε ειδικούς - ο φοίνικας νοσεί εδώ και ένα μιση χρόνο. Το σκαθάρι μέσα του έχει επωαστεί έξι φορές τουλάχιστον. ΟΛΟΙ οι φοίνικες σε ακτίνα 1 χλμ έχουν πρόβλημα."


"Στα ήδη άρρωστα δέντρα που κόβονται πρέπει, διάβασα για την αποφυγή της διασποράς του εντόμου, να γίνεται σχολαστικό τύλιγμα και δέσιμο, του τμήματος των 2m του κορμού από την κορυφή και κοπή του. Επίσης πρέπει να γίνεται μεταφορά και φυτοϋγειονομική ταφή όλων των προσβεβλημένων τμημάτων σε βάθος μεγαλύτερο των 2 μέτρων. Ποιά από αυτά τα μέτρα έχουν ληφθεί από όποιους ανέλαβαν να κόψουν τους άρρωστους φοίνικες στο αλμυροπήγαδο στο Γαλαξείδι;"


(από προφίλ στο FB της Δ.Κ.)


  Ραντεβού αύριο στις 11 στα Μανουσάκια!






Παρακάτω η αίτηση που κατατέθηκε σήμερα στον Δήμο με αριθμό πρωτοκόλλου 324 8/1/2016:
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΔΕΛΦΩΝ
ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΓΑΛΑΞΕΙΔΙΟΥ
Προς:
Πρόεδρο Δημοτικής Ενότητας Γαλαξειδίου Γιώργο Μηνά
Αντιδήμαρχο Γεώργιο Νάκο
Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης, Κ.Λιάνα Πιλάλα Τσακίρη, Δήμος Δελφών
Κοινοποίηση:
Δήμαρχος Δελφών Θανάσης Παναγιωτόπουλος
Αντιπεριφερειάρχης Φωκίδας Κωνσταντίνος Μίχος
Εφορεία Νεοτέρων Μνημείων, Γεώργιος Παπανδρέου
Φιλοδασική Γαλαξειδίου, Νικοτάκης Λατσούδης
Ένωση Επαγγελματιών Δημοτικής Ενότητας Γαλαξειδίου, Πρόεδρος Μάριος Χαλδεάκης
Σύνδεσμος Γαλαξειδιωτών
Σύλλογος Γυναικών Γαλαξειδίου, Πρόεδρος Ελένη Κουμπούρη
Zofokida.gr, συντονιστής Πάνος Μπαλτάς
Εφημερίδα Το Γαλαξείδι, Πρόεδρος Ζωή Κούτρα
Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλαξειδίου, Πρόεδρος Θανάσης Παρασκευάς
Εφημερίδα Συντακτών, δημοσιογράφος Νόρα Ράλλη
Εφημερίδα Real News δημοσιογράφος Στάθης Σταυρόπουλος
ΣΚΑΙ Τηλεόραση, δημοσιογράφος Κατερίνα Χριστοφιλίδου
ΕΡΑ 2, δημοσιογράφος Δημήτρης Τρίκας
Γαλαξείδι, 7.1.2016
ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ
ΘΕΜΑ: ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΩΝ ΦΟΙΝΙΚΩΝ ΣΤΟ ΓΑΛΑΞΕΙΔΙ
Αξιότιμοι κύριοι,
Δεδομένου ότι οι φοίνικες στο Γαλαξείδι έχουν προσβληθεί από το σκαθάρι των φοινικοειδών (Rhynchophorus ferrrugineus) και πολλοί από αυτούς βρίσκονται ήδη σε προχωρημένο στάδιο, παρακαλούμε να μας ενημερώσετε άμεσα για τα μέτρα προστασίας που έχετε λάβει, λαμβάνετε και θα λάβετε για τον έλεγχο, τη θεραπεία και την προστασία των φοινικοειδών της Δημοτικής Ενότητας Γαλαξειδίου.
Ενημερώστε μας επίσης για τα μέτρα πρόληψης, θεραπείας και προστασίας που πρέπει να λάβουμε ως δημότες για τα δέντρα που βρίσκονται εντός των ιδιοκτησιών μας.
Παράλληλα, γνωρίζετε ότι οι κομμένοι φοίνικες, όπως αυτοί στην πλατεία “Αλμυροπήγαδο” στο Γαλαξείδι, αποτελούν εστία μόλυνσης για τα υπόλοιπα δέντρα σε ολόκληρη την περιοχή σε έναν κύκλο πολλών χιλιομέτρων. Το ίδιο ισχύει και για τα κομμένα κλαδιά τους, για τα οποία πρέπει να λαμβάνονται τα απαιτούμενα μέτρα απολύμανσης, αποκομιδής και υγειονομικής ταφής. Σε αντίθετη περίπτωση μολύνουν και την περιοχή στην οποία εναποτέθηκαν.
Οι φοίνικες στο Γαλαξείδι έχουν ανυπολόγιστη αξία. Ένας φοίνικας σήμερα στοιχίζει 1600 ευρώ/μέτρο ύψους. Η φροντίδα των υπαρχόντων φοινίκων θα στοιχίσει πολύ λιγότερο από την αντικατάστασή τους, που θα έπαιρνε χρόνια για να φτάσει σε τέτοια ύψη. Οι φοίνικες είναι αναπόσπαστοι με το αστικό τοπίο και την ιστορία του χωριού, ενός διατηρητέου οικισμού. Αποτελούν ιστορικό μνημείο και καλλωπιστικό στοιχείο ενός τόπου που φιλοδοξεί να αποτελέσει την πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021.
Ποιος χειρίζεται το θέμα από τον Δήμο (όνομα, τηλέφωνο και email);
Αναμένουμε άμεσα τις απαντήσεις σας στα παραπάνω, δεδομένου ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο χρόνου για χάσιμο προκειμένου να σώσουμε τους φοίνικες.


Δεν υπάρχουν σχόλια: