Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

Αυτοί είναι οι Υπουργοί της νέας κυβέρνησης – Ποιοι έμειναν και ποιοι έφυγαν από τις θέσεις τους – Οι «νεοφώτιστοι» και τα νέα υπουργεία

syrizanel

Η νέα κυβέρνηση μετρά 46 μέλη, εκ των οποίων 7 γυναίκες. Αρκετοί ήταν αυτοί που κράτησαν τις θέσεις τους, αλλά δεν λείπουν και οι εκπλήξεις όπως η Θεοδώρα Τζάκρη, ο Μάρκος Μπόλαρης (πρώην μέλη των κυβερνήσεων του Γιώργου Παπανδρέου) αλλά και ο Θεοδόσης Πελεγρίνης (πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών). Γιάννης Μουζάλας και Δημήτρης Παπαγγελόπουλος είναι οι υπηρεσιακοί υπουργοί που συνεχίζουν.
Τρεις υπουργοί της προηγούμενης κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ δεν επιστρέφουν σε υπουργικά καθήκοντα: Ο Γιάννης Πανούσης που είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις κυρίως από τη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη θητεία του στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Τασία Χριστοδουλοπούλου, που είχε προκαλέσει με σειρά δηλώσεών της για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες κατά τη θητεία της στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Ετσι, μετακινείται για την κάλυψη του κενού Πανούση από το Άμυνας στο Προστασίας του Πολίτη ο Νίκος Τόσκας, ενώ παραμένει στο Μεταναστευτικής Πολιτικής ο υπηρεσιακός υπουργός Γιάννης Μουζάλας, που η θητεία του κρίνεται ως ιδιαίτερα επιτυχημένη.
Η ανάθεση όλων των αρμοδιοτήτων για την καταπολέμηση της διαφθοράς στο υπουργείο Δικαιοσύνης οδήγησε εκτός κυβερνητικού σχήματος τον κ.Νικολούδη.
Χωρίς αλλαγές μένει το στενό επιτελείο του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου με την παρουσία του Νίκου Παππά, του Αλέκου Φλαμπουράρη, του Τέρενς Κουίκ και την Όλγα Γεροβασίλη ως κυβερνητικής εκπροσώπου. Στην θέση του μένει και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, τον οποίο θα πλαισιώσουν ως αναπληρωτές οι Τρύφων Αλεξιάδης και Γιώργος Χουλιαράκης.

Οι νεοφώτιστοι στα υπουργεία


tzakriΘεοδώρα Τζάκρη: Ένα νέο χαρτοφυλάκιο εντός του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού δημιουργείται στη νέα κυβέρνηση, το οποίο και αναλαμβάνει η Θεοδώρα Τζάκρη. Η βορειοελλαδίτισσα πολιτικός, είναι απόφοιτος της νομικής του Αριστοτελείου πανεπιστημίου, που ξεκίνησε την πολιτική της καριέρα από το νομό Πέλλας, το 1998, όταν εξελέγη νομαρχιακή σύμβουλος. Το 2004, εκλέχτηκε βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ, ενώ με το σοσιαλιστικό κίνημα επανεξελέγη το 2007, το 2009 και το 2012. Μπήκε στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, ως υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
Διαγράφτηκε από τον Ευ. Βενιζέλο το 2013, όταν ψήφισε υπέρ της πρότασης μομφής που είχε καταθέσει τότε ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση, σε βάρος της κυβέρνησης Σαμαρά. Εκλέχτηκε βουλευτής με το ΣΥΡΙΖΑ και τον Ιανουάριο, αλλά και στις πρόσφατες εκλογές.
Γιάννης Μπαλάφας: Παλαιό στέλεχος του ΚΚΕ και της νεολαίας της ΚΝΕ από το 1974, μεταπήδησε στο Συνασπισμό και στη μετεξέλιξή του στον ΣΥΡΙΖΑ. Εκλέχτηκε βουλευτής για πρώτη φορά το Γενάρη, ενώ διετέλεσε και αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου. Στη νέα κυβέρνηση ο κ. Μπαλάφας μπαίνει ως υφυπουργός στο υπουργείο Εσωτερικών.
Αλέξης Χαρίτσης: Αν και δεν κατόρθωσε να εκλεγεί στο νέο κοινοβούλιο στις εκλογές της Κυριακής, ο κ. Χαρίτσης αναλαμβάνει νέο χαρτοφυλάκιο, εκείνο του υφυπουργού ΕΣΠΑ. Ο κ. Χαρίτσης γνωρίζει καλά το αντικείμενο αφού διετέλεσε γγ ΕΣΠΑ και Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων το περασμένο διάστημα.
Δημήτρης Καμμένος: Νέο πρόσωπο στην κυβέρνηση από τον μικρότερο κυβερνητικό εταίρο, τους ΑΝΕΛ. Από τα ιδρυτικά στελέχη του κόμματος, σπούδασε στο Κολλέγιο Αθηνών, στο τμήμα διοίκησης και επιχειρήσεων και εξειδικεύτηκε στα Οικονομικά και τη Στρατηγική Επικοινωνία στις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία, υπήρξε παντρεμένος στο παρελθόν και από το γάμο του έχει αποκτήσει μία κόρη. Κατέχει τη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου στον Όμιλο Εταιριών Think Bigα. Στο παρελθόν έχει διατελέσει εκτελεστικός διευθυντής της American Express και έχει συνεργαστεί σε μεγάλα χρηματοδοτικά έργα με διεθνείς τράπεζες. Εκλέχτηκε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2015.
Μάρκος Μπόλαρης: Νέο πρόσωπο στην παρούσα κυβέρνηση και εξωκοινοβουλευτικός, με μακρά όμως κοινοβουλευτική εμπειρία, ο νέος υφυπουργός αγροτικής πολιτικής. Εξελέγη Βουλευτής Σερρών με το ΠΑΣΟΚ πέντε φορές (2004, 2007, 2009 και δύο φορές στις εκλογές του Μαϊου και Ιουνίου του 2012) . Ανέλαβε υφυπουργός οικονομίας ανταγωνιστικότητας & ναυτιλίας στην κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου από το 2009, ως το 2010 και το 2011 ανέλαβε υφυπουργός Υγείας. Διετέλεσε πρόεδρος της προανακριτικής επιτροπής για το σκάνδαλο των υποβρυχίων που διενήργησε εξονυχιστική έρευνα που οδήγησε σε ένα πόρισμα καταδικαστικό καταπέλτη εναντίον του πρώην υπουργού και πρώην μέλους της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ Ακη Τσοχατζόπουλου. Τον Οκτώβριο του 2012 διεγράφη από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ επειδή αρνήθηκε να ψηφίσει τα μέτρα της κυβέρνησης Σαμαρά.
Αναστάσιος Πετρόπουλος: Ο γνωστός εργατολόγος, ειδικευμένος σε θέματα ασφαλιστικού και εργατικού δικαίου, είχε αναλάβει το περασμένο διάστημα διοικητής του ΟΑΕΕ από τον Μάρτιο του 2015. Τον Ιούλιο του 1989 τοποθετήθηκε διευθυντής του γραφείου του γενικού γραμματέα του υπουργείου εργασίας, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι τον Ιανουάριο του 1990. Από το 1992 ασκεί μάχιμη δικηγορία, ειδικευόμενος κυρίως σε θέματα κοινωνικοασφαλιστικού και εργατικού δικαίου ενώ διετέλεσε και διαιτητής στον ΟΜΕΔ. Από το 2008 είναι διαχειριστής της δικηγορικής εταιρείας «Αναστάσιος Πετρόπουλος και Συνεργάτες».
Θεοδόσης Πελεγρίνης: Ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών και καθηγητής Φιλοσοφικής, βρέθηκε στο επίκεντρο των ΜΜΕ στο παρελθόν για δηλώσεις του, αλλά και για το γεγονός πως είναι λάτρης του θεάτρου και της τέχνης, ενώ έχει συμμετάσχει και ο ίδιος σε θεατρικές παραστάσεις.
 
 Αυτά είναι τα νέα υπουργεία
 
Σύμφωνα με τα δύο Προεδρικά Διατάγματα που υπογράφονται από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τα νέα υπουργεία είναι τα εξής:
1) υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων,
2) υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής,
3) υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού,
4) υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων,
5) υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Έτσι, το υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων μετονομάζεται σε υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
Ακόμη, το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου που είχε συγχωνευθεί με τα υπουργεία Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Τουρισμού και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων σε υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, ανασυνιστάται και μετονομάζεται σε υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
Το υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού μετονομάζεται σε υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.
Επίσης, το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων που είχε συγχωνευθεί με τα υπουργεία Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Τουρισμού και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων σε υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, ανασυνιστάται σε υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
Παράλληλα, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που είχε συγχωνευθεί με το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας του πρώην υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας σε υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ανασυνιστάται και το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας μετονομάζεται σε υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Στα νέα υπουργεία μεταφέρεται το σύνολο των αρμοδιοτήτων, των υπηρεσιών, των θέσεων και το προσωπικό των ανασυνιστόμενων υπουργείων.

Ο τομέας της Διαφθοράς

Η γενική γραμματεία Καταπολέμησης της Διαφθοράς της οποίας προΐσταται σήμερα ο Γιώργος Βασιλειάδης, μαζί με τους εποπτευομένους από αυτήν φορείς, μεταφέρεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Σύμφωνα με το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, όπου αναφέρεται υπουργός αρμόδιος για θέματα της Γενικής Γραμματείας Καταπολέμησης της Διαφθοράς νοείται πλέον ο υπουργός Δικαιοσύνης.
Να επισημανθεί ότι από το κείμενο του σχετικού διατάγματος δημιουργείται μια ασάφεια, καθώς κάνει λόγο για «υπουργό» αρμόδιο για θέματα της Γενικής Γραμματείας Καταπολέμησης της Διαφθοράς.
Τέλος, η Γενική Γραμματείας Βιομηχανίας του πρώην υπουργείου Ανάπτυξης και ανασυγκρότησης που είχε μεταφερθεί στο πρώην υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μεταφέρεται στο υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.

ypoyrgiko

Η νέα κυβέρνηση

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
Αλέξης Τσίπρας
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Γιάννης Δραγασάκης
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ Παναγιώτης Κουρουμπλής
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Γιάννης Μπαλάφας
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ Χαράλαμπος Βερναρδάκης
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ Μεταναστευτικής Πολιτικής Ιωάννης Μουζάλας
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ Ευκλείδης Τσακαλώτος
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ Γιώργος Χουλιαράκης
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ για τα έσοδα Τρύφωνας Αλεξιάδης
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ Γιώργος Σταθάκης
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ: Έλενα Κουντουρά
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΙΑ ΕΣΠΑ: Αλέξης Χαρίτσης
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ: Θεοδώρα Τζάκρη
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ Πάνος Σκουρλέτης
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ Θοδωρής Δρίτσας
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ Χρήστος Σπρίντζης
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Υποδομών Δημήτρης Καμμένος
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ Πάνος Καμμένος
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ Δημήτρης Βίτσας
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ Αριστείδης Μπαλτάς
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ Νίκος Φίλης
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σία Αναγνωστοπούλου
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Κώστας Φωτάκης
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ Γιάννης Τσιρώνης
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ Νίκος Παρασκευόπουλος
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δημήτρης Παπαγγελόπουλος
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Παναγιώτης Νικολούδης
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Νίκος Τόσκας
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ Νικόλαος Κοτζιάς
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ : Νίκος Ξυδάκης
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ Δημήτρης Μάρδας
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ Γιάννης Αμανατίδης
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ Γιώργος Κατρούγκαλος
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Θεανώ Φωτίου
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΚΑΤΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΡΑΝΙΑ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Αναστάσιος Πετρόπουλος
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ανδρέας Ξάνθος
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Πάνος Πολάκης
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ευ. Αποστόλου
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Π. Σγουρίδης
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μάρκος Μπόλαρης
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ
Υπουργός: Κόλλια-Τσαρουχα
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ: Σταύρος Κοντονής
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ Νίκος Παππάς
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ Αλέκος Φλαμπουράρης
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: Όλγα Γεροβασίλη
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΡΑ ΤΩ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΩ: Τέρενς Κουίκ
Ο Νίκος Βούτσης που ήταν στο Εσωτερικών, αναμένεται να προταθεί για τη θέση του Προέδρου της Βουλής, μετά την άρνηση του Γιάννη Δραγασάκη να διαδεχθεί εκείνος τη Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Η νέα κυβέρνηση ορκίζεται στις 10.30 το πρωί της Τετάρτης.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: